Directorul penitenciarelor, cu salariu la secret. Subordonații amenință că nu mai păzesc infractorii

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 01.06.2023 - 09:55
Dan Halchin, directorul ANP Foto: Facebook/Dan Halchin

Dan Halchid este directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor. Polițiștii din subordinea sa au decis să facă grevă de avertisment timp de 4 ore și au dat peste cap activitatea centrelor de detenție.

SHARE

Dan Halchin este de doi ani directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor. Și soția sa lucrează tot în sistem. Polițiștii din subordinea lui au decis să facă grevă din cauza vârstei de pensionare. 

Șeful ANP nu a făcut public salariul său însă din declarația de avere aflăm că are câteva sute de mii de lei puși de-o parte la bancă. 

Cine este Dan Halchin directorul ANP ai cărui subordonați au decis să blocheze activitatea pușcăriilor

Dan Halchin are 44 de ani și de doi ani conduce Administrația Națională a Penitenciarelor.

Potrivit CV-ului postat pe site-ul instituției, până în anul 2021 când a devenit directorul ANP, Dan Halchin a fost directorul Penitenciarului Arad (2017-2021), iar înainte de acestă funcție a fost adjunctul directorului general  al ANP (2015-2017).

El a terminat Academia Națională de Apărare Carol I, în anul 2014 dar și o facultate de Drept la Universitatea Ecologică din București, urmată de un master în management.

Și-a început activitatea ca supraveghetor de secție/agent operativ escortă, la Penitenciarul Tulcea. Acolo era responsabil cu supravegherea și managementul a aproximativ 350 de deținuți.

În perioada 2006-2010 a fost directorul Penitenciarului Arad.  Apoi a fost expert UE în misiunea Uniunii Europene în Cosovo Eulex. A fost, de asemenea, expert în misiunea ONU UNSMiL în Libia.

În mai multe perioade a fost ofițer de informații clasificate la Penitenciarul Arad.

 Ce avere are Dan Halchin, șeful ANP

Conform declarației de avere, Dan Halchin deține două terenuri intravilane în județul Arad, de câte 600 mp, cumpărate în anul 2009.

Tot în județul Arad deține și un imobil de 220 mp, cumpărat în 2010 și două apartamente în municipiul Arad, unul de 120 mp, primit moștenire în 2003 de soția sa și altul de 119 mp cumpărat împreună cu soția sa.

Conduce un autoturism marca Opel achiziționat în anul 2012.

Are însă mai multe conturi deschise la diverse bănci dar și depozite, inclusiv la fonduri de investiții. 

Astfel, conform declarației de avere de anul trecut, avea două conturi curente deschise la Banca Transilvania, unul dintre acestea având soldul de aproape 65.000 de lei, celălalt 4700 de lei. Are și conturi curente deschise în valută, unul cu 3.000 de euro și altul cu 1.000 de dolari. Tot la banca respectivă avea și un depozit de 11.000 de euro.

La BCR are un depozit de 39.990 de lei , la CEC, un depozit de 50.000 de lei, iar la Trezoreria statului, probabil este vorba despre acțiuni la un fond de investiții, are strânși 55.000 de lei.

În total are 214.500 lei, 11.300 de ero și 1000 de dolari.

În declarația de avere nu este trecută suma provenită din salarii însă aflăm că încasează leafă pentru funcție de conducere la care se adaugă norma de hrană.

Soția lui Dan Halchin este și ea polițist de penitenciar, fiind profesor la Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare de la Târgu Ocna. Și Delia Halchin încasează normă de hrană conform statutului polițistului de penitenciare.

Newsweek a scris ce salarii au angajații din sistemul penitenciar.

Citește și: Polițiștii din pușcării protest față de salariile mici. Un ofițer ia 7.000 lei, director: 16.000 lei

Polițiștii de penitenciare au făcut grevă

 În prezent, poliția penitenciarelor are un deficit de personal de peste 3500 de oameni. Din cei 12.500 de polițiști angajați în prezent, aproximativ de 8000 urmau să participe la protestul de miercuri 31 mai.

Activitățile s-au rezumat la paza strictă a deținuților, fără desfășurarea în mod coerent a programului zilnic care se desfășoară într-un penitenciar.

”Lipsa predictibilității în ceea ce privește ceea ce privește pensiunea, salarizarea, cariera polițiștilor de penitenciare a conduce la blocarea poliției penitenciare”, au transmis sindicaliștii.

Primul penitenciar blocat prin “exces de zel” a fost Craiova, urmat de Bistrița și Bacău. ”Metoda excesului de zel a fost preferată pentru că polițiștii de penitenciare nu au dreptul la grevă.

Citește și: Proteste în România. Cine iese azi în stradă. ”Să vină să-și păzească infractorii în caz de revolte”

În schimb, metoda ocolitoare a grevei și anume “excesul de zel” înseamnă respectarea cu strictețe a legilor, regulamentelor și procedurilor interne care blochează poliția penitenciară.

Birocrația, lipsa de personal și precaritatea dotărilor pot determina ca prima activitate dintr-o pușcărie și anume “accesul angajaților în penitenciar” să dureze aproximativ 4 ore, activitate care în mod obișnuit durează aproximativ 45 de minute”, a transmis Federația Sindicatelor din Administrația Natională a Penitenciarelor.

Sindicaliștii au spus că dacă nu le vor fi ascultate revendicările, vor suspenda activitatea pentru patru zile, în luna iunie. 

Urmărește-ne pe Google News

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te