Care este forța armată susținută de ruși în Transnistria ce stăpânește 20.000 de tone de muniție

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 01.05.2022 - 12:40

Forțele armate separatiste transnistrene sunt pregătite să ajute Rusia să atace Moldova. Două explozii în care nimeni nu a pățit nimic, în apropiere de Tiraspol, au fost considerate ca parte a unui plan pentru fi creat pretextul unui nou conflict.

SHARE

Forțele armate transnistrene sunt compuse din 4.500–7.500 de soldați, împărțiți în patru brigăzi de infanterie motorizată în orașele Tiraspol, Bender/Tighina, Rîbnița și Dubăsari.

Citește și: Rachetele cu care Putin amenință România pot avea focoase nucleare și pot fi lansate de pe submarin

Acestora li se mai adaugă circa 2.000 de militari ruși care au misiunea oficială de a păzi depozitul care conține peste 20.000 de tone de muniție sovietică. 

Citește și: Pravda: Rusia amenință că va lovi România cu rachete. Bucureștiul ar putea invada Transnistria

Regiunea separatistă Transnistria aparține juridic de Republica Moldova însă este controlată în totalitate de Rusia.

Citește și: O profesoară de matematică i-a dat un pumn în nas și a lovit-o cu tocul pe o tânără într-un club

Astfel forțele armate transnistrene au în dotare numeroase tancuri și blindate, în timp ce Republica Moldova nu are nici măcar un tanc. 

Citește și: VIDEO Tzancă Uraganu, concert acustic în sufrageria lui "Beleaua" Corduneanu, arestat la domiciliu

În fiecare an, de 9 mai, la Tiraspol are loc o paradă militară la care participă sute de tancuri, blindate, camioane, etc. 

Transnistrenii stau pe un butoi cu pulbere de 20.000 de tone

În perioada sovietică, depozitul de la Cobasna era cunoscut ca depozitul nr. 1411 de muniţii de artilerie, reprezentând arsenalul strategic al Districtului militar Sud-Vest al URSS.

Depozitul militar este situat în satul Cobasna, aflat sub pretinsa jurisdicţie a regiunii transnistrene, la circa 200 de kilometri distanță de punctul de trecere al frontierei Leușeni-Albița.

Cea mai mare parte a muniţiilor a fost stocată aici după retragerea trupelor sovietice din fosta Republica Democrată Germană (RDG), Cehoslovacia şi alte ţări din fostul Pact de la Varşovia, informează Agerpres.

Conform cifrelor oficiale, aici ar fi stocate în prezent peste 20.000 de tone de arme şi muniţii, cel mai mare depozit de muniţii din Europa de Est.

Informaţiile despre condiţiile în care este păstrat armamentul sunt învăluite în aceeași secretomanie riguroasă ca mai tot ce vizează nerecunoscuta republică nistreană.

Conform unui studiu al Academiei de Științe al Republicii Moldova, în caz de deflagrație puterea exploziei ar putea echivala cu cea a unei bombe atomice de 10 tone, similară celor de la Hiroșima și Nagasaki.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a abordat problema distrugerii celor peste 20.000 de tone de muniţii din depozitul de la Cobasna din Transnistria, într-o întâlnire avută joi cu ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov. Maia Sandu a prezentat dorinţa autorităţilor de la Chişinău de a avansa în dialogul cu Moscova pe această temă, conform Deschide.md.

După vizita ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, la Chişinău în august 2019, fostul preşedinte socialist Igor Dodon declarase că Rusia este gata să reia distrugerea muniţiilor sale din Transnistria, dar lucrurile nu s-au mişcat de atunci.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te