BREAKING CCR va dezbate lunea viitoare sesizarea împotriva desemnării ca premier a lui Orban

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 18.02.2020 - 15:49

Curtea Constituțională va dezbate luni, 24 februarie, sesizarea depusă de președinții Parlamentului, Marcel Ciolacu și Titus Corlățean, împotriva desemnării pentru a doua oară a lui Ludovic Orban în funcția de premier, au declartat pentru G4Media.ro surse din cadrul CCR.

SHARE

Dezbaterea de la Curte va avea loc în aceeași zi în care este programat în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului votul de învestitură al Guvernului Orban 2, mai arată G4Media.

CCR a lăsat de înțeles, zilele trecute, că nu va tergiversa calendarul pentru alegerile anticipate, stabilind un termen foarte strâns, de doar patru zile pentru transmiterea punctelor de vedere în vederea soluționării sesizării depuse de Marcel Ciolacu și Titus Corlățean, care au contestat desemnarea pentru a doua oară a lui Ludovic Orban drept candidat la funcția de premier.

Diligența Curții Constituționale este importantă, pentru că de luni, 10 februarie, odată cu transmiterea de către Ludovic Orban a solicitării de învestitură la Parlament, a început să curgă termenul constituțional de 60 de zile în care președintele poate dizolva Legislativul dacă acesta respinge două solicitări de învestire a unui guvern.

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a depus luni la Curtea Constituțională sesizarea prin care contestă desemnarea lui Ludovic Orban pentru funcția de prim-ministru, reclamând un conflict juridic între Parlament și președintele Klaus Iohannis.

”Conflictul juridic de natură constituțională constă în exercitarea în mod discreționar a atribuțiilor Președintelui României, astfel cum acestea sunt reglementate de Constituția României, republicată, constând în desemnarea, în data de 6 februarie 2020, a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru (…) cu încălcarea, în mod direct sau indirect, a următoarelor principii sau dispoziții constituționale:

1. principiul colaborării loiale între instituțiile publice, (…)

2. obligația constituțională de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice; (…)

3. obligația constituțională de a exercita funcţia de mediere între puterile statului”, susține Ciolacu în sesizarea transmisă CCR.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -