Blindate belgiene Piranha III, în garaje cu fisuri în șasiu. MApN are 43 de astfel de blindate. Este destul de rar ca o flotă de vehicule militare să fie blocată la sol după descoperirea unei probleme tehnice, un astfel de tratament fiind în general rezervat aeronavelor.
Citește și: 7.000.000.000 € investește UE în infrastructură de transport. România avanpost NATO în Europa de Est
Cu toate acestea, pe 18 octombrie, pentru a treia oară în cinci ani, Direcția Generală de Resurse Materiale [DGMR] a Apărării Belgiei a luat decizia de a suspenda temporar utilizarea vehiculelor blindate Mowag Piranha IIIC 8×8, după descoperirea unor fisuri pe șasiul câtorva dintre acestea, în cadrul uneia unei operațiuni de întreținere efectuată la Centrul de competență pentru material rulant și armament din Rocourt, arată opex360.com. Probleme similare au fost observate în centrele din Bourg-Léopold și Marche-en Famenne.
Blindatele belgiene Piranha III, în garaje cu fisuri în șasiu. MApN are 43 de astfel de blindate
„Securitatea este esențială și nu dorim să ne asumăm riscuri inutile până când nu avem o viziune clară asupra situației”, a argumentat DGMR, printr-un comunicat de presă. În mod clar, toate vehiculele blindate aflate în serviciu vor fi supuse inspecției.
Citește și: Navele lui Putin, în portul dunărean Giurgiulești. României i se cere să le verifice încărcătura
Și România are astfel de blindate Piranha IIIC. Este vorba de 43 de unități care sunt în dotarea Brigăzii Multinaționale NATO de la Craiova. Piranha 3C este un transportor blindat și amfibiu,care poate transporta până la opt militari și cântărește circa 16 tone. Nivelul de protecție STANAG 4569 este de 3/3a/3b.