Augustin Lazăr, la bilanţul pe 2018: Anul în care s-au exercitat presiuni mari asupra parchetelor

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 27.02.2019 - 15:51
Foto: Inquam Photos/ George Călin
Foto: Inquam Photos/ George Călin

Procurorul general Augustin Lazăr a declarart miercuri, la prezentarea bilanţului de activitate pe 2018 al Ministerului Public, că a fost anul în care s-au exercitat presiuni mari asupra parchetelor, în care au continuat în avalanşă demersurile de modificare a legilor.

SHARE

"A fost anul în care s-au exercitat presiuni mari asupra instituţiilor judiciare, în special asupra parchetelor. În acest context, procurorul general a fost pus în situaţia de a adopta, în numeroase rânduri, poziţii publice şi instituţionale în sensul apărării independenţei procurorilor", a declarat Lazăr.

El a menţionat că 2018 a fost "anul în care au continuat în avalanşă demersurile de modificare şi remodificare a legilor justiţiei, a Codului Penal, a Codului de Procedură Penală şi a altor acte normative, cu impact aspra sistemului judiciar.

"A fost anul în care factorul politic a insistat şi a reuşit revocarea procurorului şef al DNA apoi, contrar avizului negativ al CSM, a iniţiat revocarea procurorului general", a mai spus procurorul general.

Citește și: FOTO Reacțiile lui Iohannis și Lazăr când văd rezultatul în cazul Codruței Kovesi

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat miercuri, la bilanţul Ministerului Public, că în 2018 subiectele legate de domeniul justiţiei au continuat să facă agenda publică, din cauza insistenţei obsesive a actualei majorităţi de a interveni politic în justiţie, el remarcând că atunci "când tocmai persoanele care au interese directe să scape de cercetări penale sunt cele care fac legile în domeniul justiţiei, însăşi temelia statului de drept este ameninţată".

Lazăr a mai declarat că procurorii au avut de soluţionat peste 1,7 milioane de cauze, fiind vizaţi aproape 59.000 de inculpaţi. Potrivit statisticilor, au crescut semnificativ cazurile de violenţă în familie, 2,3 la sută dintre inculpaţi fiind acuzaţi de astfel de fapte, dar şi cazurile de dare de mită. Creşterea în cazurile de dare de mită a fost de 34,2%.

 

Lazăr a vorbit despre faptul că, în 2018, atenţia societăţii în ansamblu a fost concentrată asupra autorităţii judecătoreşti.

”Publicul a fost ţinut captiv într-o avalanşă de teme, subiecte de presă, dezvăluiri, iniţiative parlamentare şi ministeriale, decizii judiciare şi extrajudiciare şi abordări publice care, în final, nu au făcut decât să arunce o anatemă asupra sistemului judiciar. Sub pretextul devoalării abuzurilor din modul de înfăptuire a actului de justiţie şi mai ales ale procurorilor, a fost promovată o campanie abilă având ca scop lezarea prestigiului, a încrederii în misiunea socială şi probitatea acestora.”, a spus Lazăr.

Citește și: Preşedintele Iohannis participă la prezentarea raportului de activitate al Ministerului Public

În plus, procurorul general a vorbit despre decizia Curţii Constituţionale care ”a emis o hotărâre prin care a aşezat într-o nouă paradigmă relaţia procurorilor cu ministrul Justiţiei, stabilind o procedură sui generis de revocare a procurorilor de rang înalt şi făcând din propunerea de revocare a ministrului justiţiei un adevărat act administrativ imperativ pentru Preşedintele României”.

Acesta susţine că ”justeţea luărilor de poziţie ale Ministerului Public a fost confirmată de organismele europene chemate să evalueze reformele” şi a făcut referire la punctele de vedere ale Comisiei de la Veneţia şi ale GRECO.

”Importanţa, coerenţa şi obiectivitatea acestor constatări a fost reţinută în ultimul raport elaborat de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare. Regresele înregistrate au generat îngrijorări fără precedent ale partenerilor europeni şi au pus în discuţie în mod serios caracterul ireversibil al progreselor. Toate evoluţiile au determinat concluzia că recomandările adresate României în anul 2017 cu scopul ridicării mecanismului nu mai sunt suficiente, fiind adăugate alte recomandări.”, a mai spus Lazăr.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te