Acord la Bruxelles în ce privește condiționarea fondurilor UE de statul de drept

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 05.11.2020 - 14:04
Consiliului Uniunii Europene/FOTO: Facebook

Parlamentul European și Consiliul UE au ajuns la un acord în ceea ce privește condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept în țările membre UE. Anunțul a fost postat pe contul oficial de Twitter al comisiei pentru control bugetar al Parlamentului European.

SHARE

Este un pas uriaș înainte pentru deblocarea celor 1.800 de miliarde de euro (1,8 trilioane euro) conveniți de Consiliul European în iulie pe cele două componente financiare: bugetul UE pe viitorii 7 ani și fondul de relansare economică pentru țările afectate de pandemie.

Parlamentul European s-a declarat nemulțumit de modul în care acordul politic din Consiliul European a tratat chestiunea condiționării fondurilor UE de respectarea statului de drept și a avertizat că va bloca aprobarea pachetului financiar fără precedent. Germania, care exercită președinția rotativă a Consiliului UE, a dus negocieri intense pentru a armoniza poziția Ungariei și Poloniei (țările vizate de un asemenea mecanism) cu poziția intransigentă a Parlamentului European.

Un eventual blocaj politic ar fi însemnat amânarea pachetului financiar atât de așteptat de către majoritatea statelor membre. Spre exemplu, România poate beneficia prin acest pachet de fonduri europene în valoare de aproape 80 de miliarde de euro, o sumă fără precedent în istorie.

Ce au convenit negociatorii Parlamentului și Consiliului UE:

Va exista o listă completă cu încălcările statului de drept care pot fi sancționate de UE. E vorba de amenințări la independența justiției, fraudarea bugetului UE, corupție legată de fondurile UE, dar și apecte sistemic legate de valorile fundamentale ale UE precum libertate, democrație, egalitate și respect pentru drepturile omului – inclusiv drepturile minorităților față de versiunea inițială, s-a micșorat intervalul de timp în care instituțiile UE sunt obligate să adopte măsuri împotriva unui stat dacă există riscul încălcării statului de drept de la 12-13 luni maximum la 7-9 luni.

Cum va funcționa mecanismul: Comisia Europeană, dacă stabilește că un stat membru a încălcat statul de drept, propune sancționarea prin oprirea unor fonduri UE. Consiliul UE va avea o lună la dispoziție pentru a adopta măsurile propuse de Comisie prin majoritate calificată (adică minimum 55% dintre statele membre votează, ceea ce înseamnă 15 din 27, iar propunerea este sprijinită de un număr de state membre care reprezintă cel puțin 65% din totalul populației UE).

Esențial: Comisia Europeană poate declanșa procedura împotriva unui stat membru și dacă o încălcare a statului de drept nu a produs încă efecte asupra bugetului UE, ci doar există riscul de a afecta bugetul UE, a scris g4media.ro.

Ce urmează acum: actul legislativ final trebuie adoptat formal de Parlamentul European și de Consiliul EU.

O conferință de presă pe acest subiect va avea loc la ora 13:00 ora României.

”Este o realizare majoră. Europa nu este un bancomat”, a salutat, tot pe Twitter, liderul grupului Renew Europe, Dacian Cioloș, acordul dintre Parlament și Consiliu.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te