Imaginează-ți că stai la coadă la ghișeul de bilete din gară sau la orice altă coadă. În această situație înghesuită, dacă scoți smartphone-ul și introduci PIN-ul de deblocare pe tastatură, acesta poate fi văzut cu ușurință de cineva din spatele tău.
Dacă nu îți poți găsi telefonul la scurt timp după acest moment, este posibil să fie implicat un escroc.
Cum rămâi fără bani dacă nu ești atent. Pinul telefonului chiar nu trebuie să-l știe nimeni
Hoțul fură telefonu, tastează pinul, apoi cu telefonul poate face plăți dacă acesta are activată funcția NFS de înrolare a cardurilor bancare.
Sau poate, în cazul în care datele bancare rămân salvate în telefon sau online, să fure banii din cont.
„Odată ce un escroc vede ce PIN a fost folosit, hoții de buzunare vor lua telefonul. O altă metodă este să scoată băuturi într-un pub și pur și simplu să ia telefonul victimei”, a spus Jake Moore de la firma de securitate cibernetică ESET, potrivit t-online.de.
Potrivit lui Moore, este deosebit de ușor pentru escroci dacă PIN-ul pentru deblocarea telefonului este și PIN-ul pentru aplicațiile bancare.
Citește și: Fraudă: unei profesoare i-au dispărut într-o noapte 35.000 de euro din bancă
Potrivit Scotland Yard, codurile de acces stocate în smartphone-uri reprezintă, de asemenea, o problemă majoră – chiar dacă aceste coduri sunt ascunse. „Escrocii știu exact unde să caute”, este de părere John Roch.
O victimă a ”citirii pinului peste umăr” a povestit totul la BBC. Anul trecut, lui Jacopo de Simone i-au furat telefonul într-un pub. Marele șoc a venit când s-a conectat la aplicația sa bancară a doua zi dimineață și a descoperit că toți banii lui (mai mult de 22.000 de lire sterline, în jur de 25.000 de euro) fuseseră furați.
După o dispută de 10 luni cu banca sa și după ce și-a dovedit nevinovăția, a primit în sfârșit banii înapoi. „Am devenit foarte precaut în privința utilizării smartphone-ului și nu mai am aplicații bancare pe telefon”, a declarat de Simone pentru BBC.
Fără aplicații financiare pe telefoanele mobile - acesta este și unul dintre sfaturile Scotland Yard.
Citește și: ANAF, cu ochii pe conturile Revolut ale românilor. E o bancă care se supune regulilor bancare
Cum să te protejezi
Dacă este posibil, utilizați date biometrice (Face ID sau amprentă) pentru identificare.
Eliminați aplicațiile bancare de pe telefon și utilizați-le numai pe dispozitivele de acasă.
Utilizați numere PIN diferite pentru a vă debloca telefonul și aplicațiile bancare.
Nu stocați parole sau coduri PIN pe telefon.
Fiți întotdeauna conștienți de împrejurimile dvs. atunci când accesați smartphone-ul sau aplicațiile financiare de pe telefon.