2019 DEFENSE SUMMIT Strategia de apărare a României trebuie regândită din temelii GALERIE FOTO

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 23.10.2019 - 22:41

Una din concluziile principale ale dezbaterii organizate de Newsweek România, care a avut loc pe 20 septembrie, la București, a fost aceea că direcțiile strategice de apărare trebuie adaptate continuu noilor provocări geostrategice.

SHARE

În ultimii ani, contextul de securitate în regiunea noastră s-a complicat foarte mult, în special după anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Rusia. Un raport al influentului think-tank „Atlantic Council“ relevă că, din 2014 încoace, Moscova a transformat peninsula într-o fortăreață militară.

Practic, a dezvoltat o Zonă anti-acces A2-AD în Marea Neagră, context în care amenințările de securitate asupra României și a vecinilor săi au crescut semnificativ.

În aceste condiții, consolidarea flancului estic al NATO a devenit o necesitate stringentă, de vreme ce acesta s-a transformat într-o zonă fierbinte. Aliații nord-atlantici ai României au fost nevoiți să-și îndrepte atenția, cu ocazia ultimelor summit-uri ale NATO.

România se află în epicentrul acestei regiuni cu volatilitate crescută în materie de securitate. Țara noastră a crescut în ultimii ani, ca urmare a presiunilor exercitate asupra aliaților NATO, cheltuielile cu înzestrarea Armatei.

Țara noastră a demarat deja primele achiziții. Pe lângă înzestrare, o chestiune esențială a conceptului de „reziliență“ este pregătirea militarilor și întreținerea echipamentelor. Din păcate, țara noastră mai are multe de realizat la acest capitol. Bugetul Apărării, deși destul de consistent, este dezechilibrat.

O parte consistentă din resursele publice merg către plata salariilor și pensiilor militarilor și mai puțin pe operațiuni și mentenanță. Acest fenomen nociv, în fapt o vulnerabilitate în fața pericolului militar rusesc, poate fi întâlnit în multe țări membre NATO.

Cât de mare este pericolul militar exercitat de Rusia? Care sunt cele mai eficiente arme pe care să le opunem tendințelor agresive ale vecinului nostru de la Răsărit? Este Scutul antirachetă suficient? Care sunt provocările militare ale secolului XXI și cât de pregătită este România să le facă față? Cum poate contribui industria românească de armament la efortul de înzestrare?

Newsweek România a organizat pe 20 septembrie 2019 DEFENSE SUMMIT, care i-a adus la aceeași masă de dezbateri pe toți actorii implicați în domeniul securității naționale a României: reprezentanți ai NATO, SUA, Ministerului Apărării Naționale, Statul Major al Apărării, ai Forțelor Terestre, Forțelor Terestre, Forțele Aeriene,  ai companiilor din domeniul apărării.

S-a discutat despre contribuția României la securitatea euroatlantică, despre bugetul apărării naționale a României, Strategia națională de apărare a României, prioritățile forțelor armate ale României, contribuția țării noastre la misiunile militare internaționale, securitatea militară la Marea Neagră, apărarea spațiului aerian al României, parteneriatele strategice ale țării noastre în domeniul militar, în special cel cu SUA și despre soluțiile de înzestrare a Armatei Române.

Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Gabriel-Beniamin Leş, Ministrul Apărării Naţionale. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

General Nicolae Ciucă, Şeful Statului Major al Apărării. Foto Inquam Photos/Ovidiu Micsik

 

Arnold Dupuy, analist la Departamentul de Apărare al SUA. Foto Inquam Photos/Ovidiu Micsik

 

Col (r) Ion Petrescu, fondator Clubul Militar Român de Reflecție Euroatlantică. Foto Inquam Photos/Ovidiu Micsik

Prof. univ. dr. Marian Zulean. Foto Inquam Photos/Ovidiu Micsik

 

General-maior dr. Dorin Blaiu Comandant al Componentei Operaţionale Terestre şi locţiitor al şefului Statului Major al Forţelor Terestre. Foto Inquam Photos/Ovidiu Micsik

Comandor Florentin-Gabriel Giuvară Comandantul Centrului de Operații Aeriene al Armatei Române. Foto Inquam Photos/Ovidiu Micsik

Cristian Diaconescu, fost ministru de externe al României. Foto Inquam Photos/Ovidiu Micsik

 

Marius Bostan, inițiator RePatriot, fost Ministru al Comunicațiilor. Foto Inquam Photos/Ovidiu Micsik

 

Iulian Fota, profesor asociat la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”. Foto Inquam Photos/Ovidiu Micsik

Citește dosarul complet dedicat 2019 DEFENSE SUMMIT
 

De ce este întărirea flancului estic al NATO o urgență

Cu ce este înzestrată Armata Română

Cum merg programele de înzestrare

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te