Putin a ordonat pregătirea „Apocalipsei” cu arme nucleare de 4 ori mai puternice decât la Hiroshima

DE Daniel Toșa | Actualizat: 07.05.2024 - 15:00
Putin a ordonat pregătirea „Apocalipsei” cu arme nucleare de 4 ori mai puternice decât la Hiroshima - Foto: Profimedia images

Putin a ordonat pregătirea „Apocalipsei” cu arme nucleare tactice. Un război cu Europa pare iminent după ce Rusia a anunțat că va efectua exerciții militare cu arme nucleare ca răspuns la așa-zisele „provocări” ale Occidentului.

SHARE

Luni, pe 6 mai,  Ministerul rus al Apărării a anunțat că, la „instrucțiunile” lui Vladimir Putin, va organiza exerciții militare la care vor participa formațiuni de rachete ale Districtului Militar Sudic, ale aviației și ale forțelor navale.

Putin a ordonat pregătirea „Apocalipsei” cu arme nucleare de 4 ori mai puternice decât la Hiroshima

În plus, armata rusă va efectua "antrenamente practice privind pregătirea și utilizarea armelor nucleare non-strategice". Rusia dispune de aproximativ 2.000 de rachete nucleare tactice care ar avea o putere maximă de 4 ori mai mare (respectiv 50 de kt) decât bomba care a ras de pe fața pământului orașul japonez Hiroshima în Al Doilea Război Mondial, respectiv 15 kt.

Ministerul militar a explicat că exercițiul are loc ca răspuns la "declarațiile provocatoare și amenințările unor oficiali occidentali la adresa Federației Ruse".

Observatorul militar israelian David Sharp consideră că armele nucleare non-strategice pot include toate tipurile de arme nucleare concepute pentru sarcini tactice, cum ar fi spargerea nodurilor de apărare și distrugerea unor mari concentrații de personal și echipamente.

Citește și: Rusia amenință Occidentul cu „dizolvarea civilizației”. Lavrov: Pericolul războiului nuclear, sporit

De regulă, armele nucleare fără încărcătură nucleară au limitări în ceea ce privește adâncimea de utilizare și randamentul încărcăturilor. Dar parametrii relevanți ai armelor nucleare strategice pot fi similari. 

„Nu există o distincție clară între armele nucleare strategice și cele non-strategice", explică Pavel Podvig, cercetător la Institutul ONU pentru Cercetare în domeniul Dezarmării, potrivit Novaya Europa.

Citește și: VIDEO Putin amenință cu distrugerea civilizației umane: „Fără Rusia nu există pace solidă în lume”

Armele nucleare strategice pot fi clasificate ca o triadă:

- rachete balistice intercontinentale

- rachete lansate de pe submarine și bombardiere cu rază lungă de acțiune

 - toate celelalte arme nucleare sunt incluse condiționat în categoria armelor nucleare non-strategice.

Istoria armelor nucleare non-strategice începe cu primele decenii ale Războiului Rece.

Citește și: Avertismentul lui Putin la adresa Occidentului: „Rusia este pregătită pentru un război nuclear”

Destul de repede, SUA au creat un număr mare de muniții diferite cu NSNW. S-a presupus că, în timpul conflictului din Europa, aceste arme vor fi folosite pentru a distruge coloane de tancuri inamice, grupuri de trupe, instalații logistice și așa mai departe.

Ca urmare, Statele Unite și URSS au creat chiar și focoase nucleare de artilerie pentru tunurile deja în serviciu. 

Citește și: Nu este exclus un atac nuclear rusesc în Ucraina. America este pregătită

Rolul armelor nucleare strategice într-un război convențional

Armele strategice sunt concepute ca având capacitatea de a influența complet întregul curs al unui conflict.

Producția și desfășurarea acestora sunt limitate de diverse acorduri internaționale, însă Rusia, odată cu declanșarea războiului din Ucraina a refuzat să mai resprecte sau să continuie acordurile internaționale cu partenerii Occidentali.

Armele nucleare non-strategice sunt concepute pentru a rezolva probleme la scară mai mică și pot fi utilizate direct pe câmpul de luptă.

Citeşte şi: Rusia, gată să arunce omenirea în haosul nuclear. Putin: 95% din capacitățile nucleare, modernizate

În general, vectorii lor au o rază de acțiune mai scurtă, iar puterea focoaselor lor este de obicei mai mică decât cea a armelor nucleare strategice.

Primul și cel mai important scop al oricărei arme nucleare este acela de a intimida inamicul", declară David Sharp.

În prezent, Rusia a făcut din această metodă de influență prima sa prioritate. În prezent, teama de escaladare este cea care îi obligă pe aliații Ucrainei să impună interdicții de utilizare a armelor furnizate de Occident pe teritoriul recunoscut al Rusiei sau să nu transfere anumite arme.

În ciuda tuturor amenințărilor politicienilor, propagandiștilor și a ofițerilor militari ruși, posibilia utilizarea armelor nucleare, chiar și a celor tactice, este extrem de puțin probabilă la acest moment.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, autoritățile ruse ar trebui fie să înnebunească complet, fie să se afle într-o situație absolut catastrofală, în care consecințele nefaste ale unei astfel de acțiuni i s-ar părea lui Putin mai puțin periculoase decât amenințările care planează asupra sa. 

Cum se folosește Rusia de „șantajul nuclear”?

Multe țări din întreaga lume au adoptat o viziune extrem de negativă asupra șantajului nuclear rusesc.

Nu doar Statele Unite, Germania și țările G20, ci și China și India s-au pronunțat pe această temă. Toate aceste state au declarat în mod explicit inadmisibilitatea amenințărilor nucleare.

Acest lucru i-a determinat pe politicienii ruși să reitereze în mod repetat cuvintele scrise în doctrina de apărare, conform cărora Federația Rusă va folosi armele nucleare doar în cazul unei agresiuni armate a inamicului care ar amenința însăși existența statului.

Acum, se poate presupune că amenințarea de a pierde regiunile recent ocupate nu comportă un astfel de pericol, însă Rusia rămâne imprevizibilă.

Dacă vorbim despre conflictul din Ucraina, Rusia a avertizat încă din prima zi că vor fi folosite cele mai brutale măsuri împotriva tuturor celor care vor încerca să îi stea în cale. Pe parcurs s-au „întrecut” mai multe „linii roșii” fără un răspuns nuclear din partea Kremlinului, însă amenințările cu „distrugerea civilizației umane” sau atacurile asupra capitalelor europene au devenit o retorică „obișnuită” la Moscova.

Putin a amenințat de mai multe ori că în cazul în care trupele NATO se vor implica în conflict, acestea ar putea fi lovite cu arme nucleare. Iar exercițiile desfășurate de partea rusă sunt menite să întărească acest semnal. Federația Rusă își arată determinarea și disponibilitatea de a escalada.

Este evident că această metodă funcționează într-o anumită măsură. Spre exemplu Germania nu a decis niciodată să furnizeze rachete TAURUS. În același timp, nu se poate vorbi despre utilizarea reală a NSNW în război decât ca despre un pas strategic. Astfel, Rusia continuă să arăte că „schimbă regulile jocului” și că este „pregătită” să escaladeze din ce în ce mai mult și mai profund.

Ce anume nu zice Kremlinul și rușii nu iau în calcul este că odată activat sistemul de lansare al rachetelor nucleare al Rusiei cu direcția către Occident se vor activa automat și instantaneu mii de rachete care cel mai probabil vor lăsa o „groapă radioactivă” din ceea ce este astăzi Rusia pe hartă.

Cu toate acestea, la acest moment nu se vede nicio precondiție pentru o astfel de turnură a evenimentelor. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te