Ce pensie uriașă are Iliescu. Ceaușescu i-a fost partener de distracții, dar l-a „epurat” după 1989

DE Alex Darvari | Actualizat: 24.09.2023 - 23:38
Ce pensie uriașă are Ion Iliescu - Foto: Arhiva
Ce pensie uriașă are Ion Iliescu - Foto: Arhiva

Fostul președinte Ion Iliescu încasează o pensie uriașă de la stat, plus alte beneficii pentru că a fost șef de stat. Aflat aproape de Ceaușescu, Iliescu zice că s-a dezis de acesta. Într-o carte republicată după 1989, Iliescu l-a epurat, ștergând citatele din Ceaușescu.

SHARE

Fostul președinte Ion Iliescu încasează o pensie de 18.000 de lei pe lună, deși este judecat pentru crime împotriva umanității.

Ce pensie uriașă are Iliescu. Ceaușescu i-a fost partener de distracții, dar l-a „epurat” după 1989

Citește și: Ion Iliescu scapă de acuzația de înaltă trădare. E judecat doar pentru crime împotriva umanității

Ion Iliescu are 93 de ani și a fost de 3 ori președintele României între 1990 și 1996 și între 2000 și 2004. Anul acesta, Dosarul revoluției din 1989 s-a întors la Curtea de Apel București.

Avocatul Adrian Cuculis, cel care apără o parte dintre victimele din acest dosar, a explicat că Înalta Curte își va declina competența pentru că Ion Iliescu nu mai este acuzat de ”înaltă trădare” ci pentru ”crime împotriva umanității”.

Citește și: Ion Iliescu scapă de acuzația de înaltă trădare. E judecat doar pentru crime împotriva umanității

Iliescu a avut un trecut apropiat Partidului Comunist până la Revoluție:

La 19 august 1956 a fost ales președinte al Comitetului de organizare a Asociațiilor Studențești, apoi al Consiliului (martie 1957). Ulterior a devenit șef de secție la CC al PCR (1965), prim-secretar al CC al UTC.

La un moment dat a ocupat funcția de șef al Departamentului de propagandă al Comitetului Central al PCR.[9] A servit mai târziu ca ministru pentru problemele legate de tineret între 1967 și 1971.

A fost vice-președinte al Consiliului Județean Timiș între 1971 și 1974, apoi cea de președinte al Consiliului Județean Iași (1974-1979).

După revoluție, Iliescu s-a dezis de Ceaușescu 

În 1982, la Editura Politică apărea volumul „Problemele globale și viitorul omenirii“ în seria „Idei contemporane“, scris de Ion Iliescu. Zece ani mai târziu, la republicare, Iliescu a șters citatele din Ceaușescu, Engels și din Marx care apăreau în prima ediție. 

Citește și: Omagii întrerupte - Iliescu a înfierat un film tolerat de Ceaușescu

Iliescu, în manualele de istorie

Iliescu a intrat în manualele de istorie, unde copiii învață despre rolul său, mai degrabă, benefic de la Revoluție.

„Pe de altă parte, niciunul dintre liderii răsturnați de la putere din celelalte țări socialiste nu a avut soarta lui Ceaușescu. Noua putere s-a constituit pe baza programului în 10 puncte al Frontului Salvării Naționale (FSN), dar drumul până la democrație și economia de piață avea să se arate lung și sinuos. 

Până ce istoricii vor consacra studii fundamentale ultimilor ani ai istoriei noastre, să arătăm doar câștigurile incontestabile…“, se spune în continuare. 

Realizările menționate în manual sunt: adoptarea unei constituții, democratizarea țării și alternanța la putere după alegerile din 1996. Nu se vorbește de rolul pe care l-a avut fostul președinte Iliescu la Revoluție.

Citește și: Mistificarea istoriei în manualele școlare: Ceaușescu, moarte tragică; Iliescu, la loc de cinste

Potrivit unei investigații Newsweek, Ion Iliescu a fost veriga de legătură și cel care a pus umărul din plin atunci când foștii comuniști au predat puterea neocomuniștilor.

Citește și: DOSAR NEWSWEEK Revoluția din 1989 - Cine a tras în noi

Iliescu s-a aflat în „completul” care l-a judecat pe Ceaușescu

„O primă motivaţie a executării cuplului Ceauşescu o reprezintă ascunderea realităţii conform căreia puterea politico-militară în România a fost preluată de o grupare filosovietică”, scriu procurorii în rechizitoriul din Dosarul „Revoluția”.

Un maior, martor ocular al procesului și execuției a spus: 

„Am stat de vorbă în biroului comandantului aproximativ zece minute cu soţii Ceauşescu care m-au întrebat de situaţia din ţară şi cine conduce. Eu le-am spus că este revoluţie, iar la conducere se află drept lider Ion Iliescu. Atunci Elena Ceauşescu i-a spus că:„Ion Iliescu trebuia terminat mai demult. Pe cine nu laşi să moară nu te lasă să trăieşti.” (…)

Alături de soţii Ceauşescu am rămas în dormitor (…) Nicolae Ceauşescu susţinea că generalul Milea s-a sinucis şi că îl considera trădător, de altfel susţinea că a fost trădat de toţi (.…) M-a întrebat Armata ale cui ordine le execută, iar eu i-am spus că cele ale generalului Guşă, Ceauşescu spunându-mi că acesta este un trădător şi că ar fi bine să executăm ordinele generalului Stănculescu.

Citește și: Dosarul „Revoluția”. Ceaușescu, la Târgoviște, despre Ion Iliescu: „Cine mă!? Spionul ăla sovietic?”

Biografie Iliescu

Ion Iliescu s-a născut la 3 martie 1930 la Oltenița, județul Călărași. Tatăl său, Alexandru Iliescu, a fost comunist ilegalist, iar mama sa, Maria Dumitru Toma, l-a abandonat la vârsta de un an. La scurt timp,  tatăl său s-a căsătorit cu Maria P. Iliescu, care l-a crescut pe viitorul președinte.

În 1949, Ion Iliescu a absolvit liceul "Spiru Haret" din București. A studiat mecanica fluidelor la Politehnica București, apoi a studiat la Institutul Energetic din Universitatea din Moscova.

A intrat în Uniunea Tineretului Comunist în 1944 și în Partidul Comunist Român în 1953, devenind secretar al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist din 1956 și membru al Comitetului Central al PCR.

La 19 august 1956 a fost ales președinte al Comitetului de organizare a Asociațiilor Studențești, apoi al Consiliului (martie 1957). Ulterior a devenit șef de secție la CC al PCR (1965), prim-secretar al CC al UTC.

În 1951 s-a căsătorit cu Nina, care îi este în continuare alături. Cei doi nu au avut niciodată copii.

Potrivit propriilor declarații, după turneul asiatic din 1971 în Vietnam, Coreea de Nord, China şi Mongolia, ar fi fost acuzat de Nicolae Ceauşescu de "intelectualism" şi a căzut în dizgraţie.

„N-am avut nici un fel de relaţii pentru vreo misiune pregătitoare sau pentru vreo misiune oarecare. Eu eram director la Editura Tehnică. Trei echipaje mă urmăreau zi şi noapte. Erau trei Dacii, două după mine până la Casa Scânteii, a treia în faţa casei să supravegheze casa, cine vine, cine pleacă, şi pe soţie”, mărturisea Ion Iliescu în urmă cu mai mulți ani.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te