Joncţiunea libidoului. Studii pe tema dorinţei feminine

DE Anna Menta | Actualizat: 05.10.2018 - 07:24

Noua carte a lui Wednesday Martin sugerează că ceea ce au fost învățați bărbații despre dorința feminină este fals.

SHARE

Autoarea şi criticul cultural Wednesday Martin şi-a câştigat renumele odată cu publicarea în 2015 a controversatului şi senzaţionalului best-seller Primates of Park Avenue/Primatele de pe Park Avenue, care a presupus infiltrarea lui Martin în lumea mamelor şi nevestelor din cartierul Upper East Side din New York. 

Acuzată de superficialitate, autoarea şi-a abordat ultimul subiect – infidelitatea feminină – cu mai multă rigoare, fără nicio intenţie însă de a transforma tema cărţii într-una impersonală. „Nu am făcut niciun secret din faptul că, la 20 de ani, nu am avut mare succes în a fi monogamă”, declară Martin, acum în vârstă de 52 de ani, pentru Newsweek.

Untrue/Fals (editura Little, Brown Spark, 28 de dolari) analizează ultimele studii pe tema dorinţei feminine şi include interviuri cu experţi în „non-monogamia consensuală”, dar şi cu femei infidele. „Ceea ce am fost învăţaţi despre sexualitatea feminină este fals”, spune ea despre presupunerile general acceptate pe care speră că volumul ei le va spulbera. „Libidoul feminin, când este măsurat corect, este la fel de puternic precum cel masculin”, spune Martin. „Femeile sunt mai ciudate din punct de vedere sexual decât am crezut vreodată – iar acest lucru e normal”.

Iată câteva concluzii revelatoare care se desprind din Untrue/Fals. - Anna Menta

1. Decalajul de gen este foarte mic între soţii şi soţiile care înşeală.

Potrivit datelor din Sondajul General Social realizat în 2013 de Centrul Naţional pentru Studiul Opiniei, procentul femeilor care au recunoscut că au fost infidele pe parcursul unui mariaj heterosexual a crescut cu 40% din 1990 în 2010 – la un procent de 14,7 la sută -, în timp ce procentul infidelităţii soţilor a rămas constant, 21%.

2. Tinerele femei sunt la fel de aventuroase din punct de vedere sexual ca şi tinerii bărbaţi – probabil chiar mai mult decât aceştia.

Un studiu din 2017 publicat în PLOS One (revistă editată de Biblioteca Ştiinţifică Publică) a arătat că, dintre cei 189 de bărbaţi şi femei cu vârstele între 25 şi 29 de ani care au participat la studiu, exista o probabilitate de aproape două ori mai mare ca femeile, pe parcursul vieţii lor, să fi intrat într-un donjon (loc special amenajat pentru activităţi sexuale – n.r.), să se fi implicat în activităţi BDSM (de tip subordonare/ dominanţă, sadism şi masochism), de tip swinger (schimb de parteneri – n.r.) sau să fi participat la petreceri sexuale. De asemenea, femeile din acelaşi grup de vârstă erau de două ori mai predispuse să fi făcut deja sex în grup.

3. Relaţiile pe termen lung pot afecta mai mult în sens negativ dorinţa feminină decât pe cea masculină.

În 2017, revista medicală britanică BMJ a efectuat un studiu pe mai mult de 11.000 de femei şi bărbaţi britanici, implicaţi atât în relaţii heterosexuale, cât şi homosexuale. Comparativ cu femeile aflate într-o relaţie de mai puţin de un an, femeile în relaţii mai lungi de cinci ani erau de
două ori şi jumătate mai predispuse la un interes scăzut în privinţa sexului. Pentru bărbaţii aflaţi în relaţii de lungă durată, studiul nu a scos la iveală o creştere semnificativă a absenţei dorinţei sexuale.

4. Mai mulţi bărbaţi utilizează website-urile dedicate găsirii de parteneri pentru o aventură, dar mai multe femei le folosesc pentru stabilirea unor întâlniri cu caracter strict sexual.

Într-un sondaj din 2011 pe 5.711 de bărbaţi şi femei pentru Revista Online de Sexualitate Umană, Leanna Wolfe a descoperit că, dintre bărbaţii utilizatori ai AshleyMadison.com (un site pe bază de abonament de întâlniri pentru persoanele aflate deja într-o relaţie), două treimi foloseau site-ul doar pentru a-şi explora fanteziile în timp ce rămâneau monogami în relaţia curentă. Pe de altă parte, două treimi dintre femei foloseau site-ul pentru a se întâlni cu un „un partener din afara relaţiei”.

5. Femeile, asemeni bărbaţilor, au erecţii.

În volumul său premiat din 2010, Women’s Anatomy of Arousal/Anatomia feminină a excitării, autoarea Sheri Winston conturează „reţeaua erectilă feminină”, numită şi „clitorisul intern”, care se întinde mult mai departe de vârful vizibil al vulvei. Asemeni ţesutului erectil al penisului, clitorisul, atât intern şi extern, creşte în dimensiuni şi se umflă când este excitat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te