Ana-Maria Popescu, medaliată cu argint la spadă feminin, a primit Ordinul Naţional "Serviciul Credincios", în grad de Cavaler, în timp ce Nicoleta Ancuţa Bodnar şi Simona Geanina Radiş, medaliate cu aur la dublu vâsle feminin, au fost decorate cu Ordinul "Meritul Sportiv" Clasa I, iar Marius Vasile Cozmiuc, Ciprian Tudosă (argint la dublu rame masculin) şi Mihăiţă Vasile Ţigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Ştefan Constantin Berariu, Cosmin Pascari (medalie de argint la patru rame fără cârmaci masculin) au primit Ordinul "Meritul Sportiv" clasa a II-a.
Şeful statului i-a felicitat pe cei nouă sportivi pentru rezultatele obţinute, precizând totodată că pe umerii lor apasă aşteptările şi speranţele uriaşe ale românilor.
"Sunt bucuros că am ocazia să vă întâlnesc şi, totodată, să vă recunosc, în numele statului român, performanţele extraordinare obţinute la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Aţi reuşit să urcaţi pe podium la cea mai importantă competiţie din lume şi aţi reprezentat România cu cinste. Vă felicit pentru rezultatele sportive deosebite şi folosesc acest prilej să transmit aprecierea mea întregului lot naţional care a participat la Jocurile Olimpice. Vreau să le mulţumesc, totodată, oamenilor care au contribuit la succesul fiecăruia dintre dumneavoastră, adesea mai puţin vizibili, şi aici mă refer la antrenorii şi staff-urile dumneavoastră, dar şi la familiile şi prietenii care vă oferă dragoste, înţelegere şi sprijin necondiţionat. De multe ori, în spatele fiecărei medalii se află o armată de oameni care vă susţin şi vă încurajează. Pe umerii dumneavoastră apasă aşteptări şi speranţe uriaşe din partea românilor, mai ales în finalele competiţiilor. Momentele de bucurie de pe podium se clădesc însă prin ani de muncă asiduă, cu multe sacrificii şi lacrimi, printr-o îmbinare echilibrată a talentului cu efortul, perseverenţa şi concentrarea. Pentru toate aceste lucruri meritaţi aprecierea şi recunoştinţa tuturor", a declarat Klaus Iohannis în alocuţiunea sa.
Victoriile de la Tokyo sunt cu atât mai remarcabile cu cât au fost obţinute în condiţii de pandemie, a mai spus preşedintele Iohannis: "Jocurile Olimpice din acest an s-au desfăşurat în condiţii cu totul speciale. Pandemia de COVID-19 a făcut, în primul rând, ca ediţia să fie reprogramată, iar sportivii şi publicul deopotrivă să se adapteze rapid noului context. Mai mult, umbra incertitudinii care încă planează la nivel global v-a obligat să găsiţi resurse fizice şi psihice pentru a rămâne motivaţi şi conectaţi la spiritul olimpic, să vă antrenaţi în condiţii speciale şi deseori dificile. Dincolo de toate aceste oprelişti impuse de situaţia epidemiologică, aţi reuşit să depăşiţi barierele competiţiei. Iar rezultatele se văd în aceste medalii pe care le purtaţi şi astăzi la gât. În condiţiile amintite, victoria dumneavoastră este cu atât mai remarcabilă. Prin hotărârea cu care v-aţi urmărit şi îndeplinit obiectivele, aţi depăşit graniţele anduranţei şi aţi setat noi repere ale performanţei sportive".
Iohannis a afirmat că sportul trebuie să redevină o prioritate, reprezentând un pilon important pentru o societate sănătoasă
"Este admirabil tot ceea ce aţi făcut pentru sportul românesc, uneori în ciuda a nenumărate şi nedrepte piedici. Ştim cu toţii că există încă multe carenţe în acest domeniu. Acestea nu sunt însă insurmontabile şi am convingerea că cei responsabili au cele mai bune intenţii şi sunt motivaţi să consolideze temelia pe care se sprijină acest edificiu solid al sportului de performanţă. Performanţa se construieşte în fiecare zi şi presupune investiţii constante în infrastructura sportivă, susţinerea şi promovarea talentelor şi implicarea totală din partea tuturor actorilor guvernamentali. Performanţa înseamnă, înainte de toate, o muncă în echipă, iar sportivii români ştiu cel mai bine ce reprezintă acest lucru. Sportul trebuie să redevină o prioritate, pentru că reprezintă un pilon important pentru o societate sănătoasă, în care spiritul de fair play, egalitatea, solidaritatea şi toleranţa sunt valori cultivate, promovate şi apărate. Dumneavoastră sunteţi modelele pentru campionii de mâine. Prin poveştile personale şi anii dedicaţi sportului, reprezentaţi o sursă de inspiraţie pentru fiecare copil care visează să devină campion. În acelaşi timp, sunteţi veritabili ambasadori ai României, atât în lumea sportului, cât şi în plan educaţional, social şi cultural. Indiferent de parcursul profesional viitor, vă încurajez să rămâneţi aproape de sportivi şi de sportul românesc. Vă felicit încă o dată pentru performanţele obţinute şi vă urez mult succes în competiţiile care vor urma", a completat Klaus Iohannis.
La eveniment au participat premierul Florin Cîţu, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, preşedinta Federaţiei Române de Canotaj, Elisabeta Lipă, şi preşedintele Federaţiei Române de Scrimă, Marius Florea.
Cu 4 medalii, 1 de aur şi 3 de argint, România s-a clasat pe locul 46 în clasamentul medaliilor obţinute la Jocurile Olimpice de la Tokyo.