Această ediție a Jocurilor Olimpice aduc foarte multe noutăți în privința organizării și a sustenabilității.
Octavian Morariu, membru al Comitetului Internațional Olimpic, a vorbit, la Newsweek Report, despre atmosfera din Paris și despre toate inovațiile pe care le aduce această compețiție.
VIDEO Parisul, transformat într-un imens stadion cu ocazia Jocurilor Olimpice. Multe inovații
"Aceste Jocuri Olimpice sunt mult mai aproape de public. De fapt, tot Parisul este un stadion. Comitetul organizatoric a propus, pentru desfășurarea competițiilor, locuri formidabile din Paris, Place de Concorde, Le Grand Palais, Le Petit Palais, Champs de Mars, Castelul Versailles ș.a.m.d.
Deci tot Parisul, de fapt, este un stadion uriaș, ceea ce face ca oamenii să fie foarte aproape de de competiție. Este un lucru, aș zice, cu totul și cu totul deosebit. În același timp. toată partea de organizare este într-un stil mult mai contemporan, simplificat", a spus Octavian Morariu pentru Newsweek România.
Citește și: Ceremonia inedită de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. De la ce oră și unde va avea loc?
El a vorbit și despre atmosfera din Satul Olimpic, dar și despre măsurile de securitate.
"Statul francez a luat toate măsurile care se impun pentru a asigura o securitate impecabilă. Aseară, la cine oficialăă Președintele Macron ne-a asigurat încă o dată de acest de acest lucru. Și eu personal, nu am niciun motiv serios de îngrijorare vizavi de securitate la aceste Jocuri Olimpice", a mai spus Morariu.
Citește și: România a rămas cu 106 sportivi la JO de la Paris. O atletă, exclusă pentru dopaj. Ce a luat
Jocuri Olimpice Paris 2024 sunt și cele mai sustenabile din istorie. Emisiile de carbon vor fi la jumătate față de cele de la Tokyo 2020, care și ele erau mult reduse.
Pentru Jocurile Olimpice 2024 s-a construit doar un singur nou spațiu de competiție: Centrul Acvatic de la Saint-Denis. Funcționează cu energie solară, utilizează materiale de construcție naturale și reciclate.
"Absolut tot în sensul ăsta trebuie văzut și faptul că prin reformele pe care noi, Comitetul Internațional in PIC le-am început și pe care le le punem în aplicare. Prin reformele concepute și puse în aplicare de Comitetul Olimpic Internațional, costurile Jocurilor Olimpice au scăzut. Mergem acolo unde este infrastructură existentă, unde construim una, două infrastructuri noi sua temporare. Prin utilizare mai multor baze existente, scădem emisiile de CO2 și aceasta este o dovadă a preocupării pentru protecția mediului a CIO", a explicat Octavian Morariu.
România are 106 sportivi care se luptă pentru medalii
La Paris 2024, România va participa cu 106 sportivi care concurează la 18 discipline.
Cea de-a XXXIII-a ediție a Jocurilor Olimpice are 19 zile de competiţie (handbalul, fotbalul şi rugbyul încep mai devreme, la 24 iulie) şi va include 329 de probe în 32 de sporturi.
Vor fi 10.500 de sportivi trimişi de peste 200 de comitete olimpice naţionale, dar şi echipa olimpică a CIO pentru refugiaţi.
Inedit la Paris este faptul că spectatorii vor avea oportunitatea de a fi participanţi. „Marathon Pour Tous” va oferi celor 40.000 de alergători experienţa unică de a alerga acelaşi maraton în aceeaşi zi şi pe acelaşi traseu ca maratoniştii olimpici.
Deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice de la Paris va avea loc în această seară, la 20.30, ora României și va putea fi urmărită pe TVR și Eurosport.