VIDEO Cum să-ți faci lecțiile la terenul de rugby. Proiect unic pentru copiii din Băicoi

DE Mihai Duță | Actualizat: 26.06.2023 - 14:16
CS Aurora Băicoi are acum singurul teren omologat de rugby din județul Prahova
Așa arăta acum 10 ani spațiul în care copiii sunt ajutați acum la teme, iau masa sau participă la ședințele de pregătire ale meciurilor
La Băicoi se antrenează și o echipă de fete de rugby în 7
Pe terenul CS Aurora Băicoi sunt organizate atât competiții de rugby, cât și evenimente social-educative pentru copiii și tinerii din localitate
Lucian Mircescu, fondatorul CS Aurora Băicoi Foto: arhiva personală

Într-o zonă care părea lipsită de orice perspectivă sportivă, acum 12 ani au fost puse bazele unui club sportiv care pune pe același loc performanța, educația și sprijinul social al copiilor proveniți din medii vulnerabile.

SHARE

Totul a început în 2012, atunci când se înființa CS Aurora Băicoi la inițiativa lui Lucian Mircescu, un tânăr localnic ce tocmai se întorsese de la studii din străinătate.

Avea în față un teren părăsit pe care pășteau vacile, printre mașinile parcate și o tribună ruginită. Era stadionul părăginit al fostei echipe de fotbal din localitate, care se desființase pe la începutul anilor 2000.

Fondator al CS Aurora Băicoi, Lucian Mircescu a început prin a face rost de bani pentru a însămânța pârloaga pe care-o găsise, apoi a refăcut vestiarele și a încropit o instalație de irigație. Acum, stadionul are chiar și nocturnă.

Așa arăta acum 10 ani (foto sus) spațiul în care copiii sunt ajutați acum la teme, iau masa sau participă la ședințele de pregătire ale meciurilor

Într-o clădire de lângă teren, acolo unde pe vremuri se făceau orele de atelier, a fost amenajat un club-house, după modelul echipelor cu tradiție.

Citește și: David Popovici și-a dăruit medalia de aur câștigată la Roma, unui copil care a învins cancerul

Astfel, un imobil cu o suprafață de circa 100 de metri pătrați a fost transformat într-un centru multifuncțional, acolo unde au loc ședințele cu antrenorii, pregătirea meciurilor importante dar și diverse activități educaționale dedicate copiilor de la Aurora. Vorbim de la ajutor la teme, până la organizarea unor cursuri pe teme de nutriție sau stil de viață sănătos.

Lucian Mircescu, fondatorul CS Aurora Băicoi Foto: arhiva personală

La Clubul Sportiv Aurora Băicoi se antrenează peste 80 de copii și tineri

Toate acestea au fost făcute cu bani din sponsorizări, din fonduri private, dar și cu ajutorul Primăriei Băicoi care a pus la dispoziție terenul, clădirea club-house-ului și care plătește toate utilitățile.

Citește și: Rezultatele la Bacalaureatul olimpicilor. Un singur candidat a luat nota 10. Câți au picat examenul

Tot din partea primăriei mai vin și ajutoare punctuale legate în principal de buna gospodărire a bazei sportive, cum ar fi amplasarea toaletelor ecologice, preluarea resturilor vegetale după tunsul gazonului etc.

La Băicoi se antrenează și o echipă de fete de rugby în 7

Clubul îngrijește baza pe propria cheltuială, investește în extinderea facilităților (vestiare renovate,  amenajare o a doua cameră de dușuri, instalație de nocturnă, amenajare club-house în vecinătatea stadionului), plătește taxe locale pentru terenul și clădirile pe care le gestionează.

Totodată, un aport esențial în dezvoltarea clubului l-au avut Florin Bonea și Daniel Nainer, doi antrenori dedicați, care au inițiat sute de copii în rugby, dar și Bianca Dăniță, în prezent manager de proiecte cu caracter socio-educațional la CS Aurora.

Singurul stadion de rugby omologat din Prahova

La momentul preluării, în 2012, baza era abandonată de aproximativ zece ani, dar, prin investițiile făcute, Băicoi are în prezent singurul stadion omologat de rugby din Prahova, deplin integrat în circuitul sportiv.

Citește și: Un tânăr din România este cel mai bun cățărător pe munte cu bicicleta. Fără rival în Europa

„Stadionul de rugby a devenit o poartă de intrare în comunitatea băicoiană, este important să ne primim oaspeții într-o bază sportivă care să arate bine, în timp ne-au vizitat cluburi din străinătate: Newcastle Royal Grammar School, Westwood Academy, ambele din Marea Britanie.

Pe terenul CS Aurora Băicoi sunt organizate atât competiții de rugby, cât și evenimente social-educative pentru copiii și tinerii din localitate

Lunar ne vizitează cluburi din țară, numai în ultima perioadă au venit CSM Sibiu, Phoenix Brașov, CSM Alba Iulia, CSM București, Poli Iași, Agronomia București, U Cluj, CSȘ Bârlad“, ne-a spus Lucian Mircescu, fondatorul CS Aurora.

Sport, dar și școală

Acum la Rugby Club Băicoi activează aproximativ 80 de copii și tineri. În prezent, există două grupe de copii, o echipă de juniori, una de tineret, precum și o grupă de fete - junioare.

Sunt doi antrenori permanenți la club, experimentații Adrian Puiu și Florin Bonea, iar fiecare poate susține 30-35 de copii (două grupe de copii). Încă un antrenor ar crește aria de impact a clubului cu 40%.

„Cu microbuzul achiziționat din fonduri europene facem aproximativ 40.000 km pe an (pentru competiții și pentru a lua copiii din satele de lângă Băicoi și a-i duce la antrenament, pentru că altfel nu ar avea cum să ajungă, ceea ce ne costă aproximativ 7.000 de euro, dar nevoile noastre se apropie de 80-90.000 km pe an“, explică Bianca Dăniță.

Însă cel mai mare accent se pune pe sprijinul social și educațional al copiilor din medii vulnerabile care, prin sport, își pot croi un drum sănătos în viață. Și nu sunt doar vorbe.

Concret, atunci când se găsesc resurse pentru astfel de proiecte, copiii și tinerii care fac rugby la Băicoi sunt ajutați să-și facă temele atunci când au dificultăți, beneficiază de intervenții medicale, cel mai des la stomatologie, primesc fructe, sandvișuri sau mese calde la antrenamente ori după meciuri.

Copiii care fac rugby la CS Aurora Băicoi sunt ajutați să-și facă și temele de la școală

„Un program permanent de ajutor la teme în club-house-ul Aurora pentru 30-40 copii ne-ar costa 15.000 de euro pe an, dar ar face diferența între a continua și a abandona școala“, arată Bianca Dăniță.

De asemenea, copiii sunt sprijiniți să ajungă la licee cu profil sportiv, acolo unde beneficiază de masă și cazare gratuite.

„În măsura în care reușim să strângem bani din sponsorizări, pregătim în prezent un program de traineeship (ucenicie) de 6 luni, pentru copii și tineri între 15-23 ani, pentru a-i iniția în activități desfășurate de club, dar cu aplicabilitate pe piața muncii în general: formulat conținut pentru canalele social media, organizat evenimente sportive, contribuit la scris aplicații pentru proiecte cu finanțare nerambursabilă sau organizare campanii de fundraising)“, ne-a spus Lucian Mircescu, fondatorul CS Aurora .

Pentru programul de traineeship s-au strâns aproximativ 20% din cei 8.000 de euro necesari pentru a-l
demara în iulie anul acesta.

Parteneriat

Un lucru important, autoritățile locale au înțeles impactul sportului și educației asupra comunității: primăria sprijină sportul, creând condițiile pentru a se desfășura activități sportive în comunitate.

Asigurarea infrastructurii este de departe cel mai de impact mod prin care poate fi sprijinit sportul.

„Relația club – autoritate locală trebuie să reprezinte un parteneriat echilibrat, iar noi la Aurora suntem foarte mulțumiți de ajutorul dat cu baza sportivă.

Încercăm să punem cât mai mică presiune pe bugetul local, limitând pe cât posibil solicitări extra, ce ies din sfera gestiunii bazei sportive, care atunci când au existat au fost cu caracter excepțional și de altfel am primit sprijin din partea primăriei.

Mă refer la costurile cu ambulanța pentru meciuri, la mici reparații.

Recunoaștem că nu ne-am permite momentan o renovare amplă a bazei sportive care să includă înlocuirea gardului exterior și a celui interior, renovarea tribunei, înlocuirea gazonului, instalația de irigație.

Așa că ne concentrăm pe mici investiții care să amelioreze în timp funcționalitatea bazei“, explică Lucian Mircescu.

Mai multe detalii despre CS Aurora Băicoi puteți găsi la: www.rugbybaicoi.ro, facebook.com/rugbyaurora/,
instagram.com/rugby_baicoi/

Palmares Sportiv

Peste 20 de copii formați la Aurora au fost selecționați în timp la loturi finale sau lărgite ale selecționatelor regionale și naționale.
2012 - Vicecampioni naționali U10
2013 - Campioni în Campionatul Regional Muntenia U12
2014 - Vicecampioni în Campionatul Regional Muntenia U10
2015 - Vicecampioni în Campionatul Regional Muntenia U14; Locul 3 în Campionatul Regional Muntenia U15
2016 - Vicecampioni naționali U12; Locul 3 în Campionatul Regional Muntenia U12
2017 - Locul 3 național U14
2018 - Campioni regionali U14; Locul 3 național U14
2019 - Campioni regionali Muntenia U15; Vice-campioni naționali U15
2021 - Vicecampioane naționale rugby în 7 feminin
2022 - Locul 3 național U18; Vicecampioni naționali U14

Pentru ce este necesar sprijinul financiar oferit Aurora:

·     În momentul de față sunt doi antrenori permanenți la club. Un antrenor poate susține 30-35 de copii (2 grupe de copii). Încă un antrenor ar crește aria de impact a clubului cu 40%.   

·     Cu microbuzul achiziționat din fonduri europene se fac aproximativ 40.000 km pe an (pentru competiții și pentru a lua copiii din satele de lângă Băicoi și a îi duce la antrenament – altfel nu ar avea cum să ajungă), ceea ce costă aproximativ 7.000 Euro, dar nevoile clubului se apropie de 80-90.000 km pe an.

·     Un program permanent de ajutor la teme in club-house-ul Aurora pentru 30-40 copii ar costa  15.000 / euro pe an, dar ar face diferența între a rămâne și a abandona școala.

·     Pentru programul de traineeship descris mai sus s-au strâns aproximativ 20% din necesarul de 8000 Euro și ne propunem să pornească în iulie anul acesta. 

Mai multe detalii despre CS Aurora Băicoi puteți găsi la: www.rugbybaicoi.ro, https://www.facebook.com/rugbyaurora/, https://www.instagram.com/rugby_baicoi/

Donează – Rugby Băicoi (rugbybaicoi.ro) – modul de donații

IBAN: RO68BTRL03001205N72316XX, deschis la Banca Transilvania

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te