Simona Halep a fost depistată pozitiv la testul de antidoping cu o substanță numită roxadustat. Medicamentul este destinat persoanelor care suferă de anemie, dar este interzis în sportul profesionist.
Citește și: Ipoteză halucinantă. Halep ar fi putut consuma mâncare contaminată la US Open. Ce aliment este vizat
Roxadustat este un inhibitor al HIF prolitil-hidroxilază care crește producția endogenă de eritropoietină și stimulează producția de hemoglobină și de globule roșii.
Halep a fost suspendată de Federația de Tenis și riscă o suspendare finală de 4 ani.
Simona Halep ar putea fi audiată la finalul acestei luni, dar nimic nu mai e sigur după ce acest proces a fost amânat de cel puțin două ori. În cazul în care Simona Halep va primi o suspendare de doar 6 luni, ea poate cere compensații deoarece perioada în care nu a jucat ar fi mult mai mare.
Citește și: 1.000.000$ ar putea câștiga Halep dacă va fi suspendată. A pozat pentru firma care îi va da banii
Portalurile străine dedicate tenisului au scris ieri despre evoluția cazului și despre ciudata amânare nu doar a verdictului, dar și a audierilor.
Simona Halep a fost interzisă în tenis din luna octombrie a anului trecut, când testul său pozitiv la o substanță nocivă a devenit de notorietate publică.
De atunci, Halep a încercat să-și reabiliteze numele, iar rapoartele au sugerat că Halep a construit un caz foarte bun pentru a dovedi că substanța a ajuns în corpul ei din greșeală, însă audierea a fost amânată. Ea nu se poate întoarce în tenis până când nu are loc acea audiere și nu vine o decizie. Trebuia să aibă loc în martie, dar a fost amânată, după cum a confirmat tatăl ei:
"Încă nu știm nimic. Așteptăm la fel ca și voi. Nu știm ce se întâmplă. Termenul a fost stabilit inițial pentru 28, dar din câte am înțeles, a fost amânat pentru 30. Noi ne descurcăm bine. Când ești nevinovat, te lupți cu dinții și cu unghiile", scrie tennisuptodate.com
Și tennisworldusa scrie despr Halep.
„În februarie, au existat informații care sugerau că Halep avea o audiere pentru un caz de dopaj pentru mai târziu în acel moment. Firicel Tomai, un fost antrenor al lui Halep, a dezvăluit că românca a avut audierea amânată de două ori.
"Procesul trebuia să aibă loc de două ori până acum, dar a fost amânat din diverse motive. S-au trimis probe fizice, de pe alimentele consumate de Halep sau de pe cutiile unde au fost puse substanțele, și din câte știu au fost refuzate, s-a cerut un examen de laborator", a spus Tomai.
Apărarea Simonei
Juriștii româno-francezi angajați de Halep au cerut ridicarea suspendării pe termen nelimitat.
Cristian Jura, un judecător român care lucrează la Curtea de Arbitraj a dezvăluit că s-a constatat că substanța se află într-un supliment fără etichetare adecvată. Deși Roxadustat este un medicament eliberat pe bază de rețetă, formula fiind publică, există producători care nu respectă formula.
A consumat un produs infectat
„Se pare că a fost identificată metoda prin care Roxadustat a pătruns în corpul sportivului, și anume prin ingerarea unui supliment alimentar contaminat... Produsul contaminat este un produs care conține o substanță interzisă, fără ca aceasta să fie specificată pe eticheta produsului sau în informații accesibile printr-o căutare rezonabilă pe Internet”, a spus Jura.
Ce spune Agenția Anti-Doping
Chiar și în cazul în care Simona Halep demonstrează că a ingerat un supliment contaminat – variantă vehiculată recent, românca va fi pedepsită, întrucât ITIA i-a avertizat pe jucători asupra riscurilor pe care le presupune consumul de suplimente nutritive:
„Datorită naturii competitive a tenisului și cerințelor sale fiziologice, nu este surprinzător faptul că unii jucători sunt tentați să ia suplimente ca parte a dietei lor pentru a maximiza performanța. Suplimentele trebuie privite cu prudență, deoarece există un risc substanțial de contaminare cu substanțe interzise și / sau substanțe periculoase pentru sănătate. Suplimentele nu sunt clasificate ca alimente și, prin urmare, nu sunt supuse acelorași standarde de producție.
Au avut loc mai multe încălcări ale regulilor anti-doping în cadrul TADP (Programul anti-doping de tenis) din cauza prezenței unor substanțe interzise în suplimentele consumate. Suplimentele din toate regiunile pot prezenta un risc crescut de încălcare a antidopingului. Jucătorii din America de Sud ar trebui să fie foarte atenți la utilizarea suplimentelor, inclusiv a celor preparate în farmacii, deoarece în acea regiune au avut loc mai multe încălcări rezultate din suplimentele preparate din surse similare, arată” Agenția pentru Integritate a Tenisului, citată de prosport
„ITIA nu a recomandat utilizarea niciunui supliment. În cele mai multe cazuri, o dietă echilibrată cu alimente normale este suficientă pentru a satisface cerințele nutriționale. Jucătorii sunt încurajați să evalueze necesitatea unui supliment și apoi să cunoască riscurile pe care acestea le pot prezenta. Jucătorii nu ar trebui să creadă prospectul care apare pe suplimente, de exemplu că sunt aprobate de WADA sau CIO sau că nu conțin substanțe interzise. WADA și nici CIO aprobă suplimente.
Niciun producător de supliment nu este în prezent în măsură să declare cu certitudine că produsul lor nu conține substanțe interzise”, a anunțat Agenția pentru Integritate a Tenisului.
Astfel, responsabilitatea pentru consumul de suplimente și ceea ce conțin acestea revin sportivilor. Indiferent, dacă unele ingrediente sunt sau nu trecute pe etichetă. Această idee îngroapă apărarea Simonei.