Medic din staff-ul lui Popovici, despre cazul Halep. O operațiune de dopaj se face în doi. Suspecții

DE Alex Darvari | Actualizat: 24.10.2022 - 10:31
MUratoglu și Halep - FOTO: FB

La Institutul Național pentru Cercetare în Sport, Dorel Tocitu este șeful serviciului de Biochimie și Tehnologia Antrenamentului, doctor în biochimia efortului de înaltă performanță. În prezent face parte și din staff-ul lui David Popovici.

SHARE

Cine ar fi avut interesul să potențeze performanțele lui Halep?

Toată lumea caută acum un medic. Dar ei evită să se implice în general în astfel de chestiuni. Acolo principalul marcator este antrenorul. El are interesul cel mai mare să funcționeze sportiva la nivel de top. Dacă nu se pricepe, are un preparator fizic. Ăsta e pe locul doi. Știe cum stau lucrurile dacă vine din atletism, ciclism, MMA. Au nenumărate rețete.

Ca mecanism, cum ar funcționa însă o asemenea operațiune de dopaj?
Uneori, doar i se sugerează sportivului. Asta e o problemă care se discută doar între patru ochi. Preparator cu antrenor. Preparator cu sportiv. Sportiv cu antrenor. Niciodată în trei. Aceeași întrebare am mai auzit-o de-a lungul carierei, când patronul, să zicem, se interesează cum a ajuns substanța X în corpul sportivilor din curtea lui. Dacă am un performer căruia vreau să-i cresc în opt luni valoarea pe grilă de la 80.000 de dolari la 2,5 milioane, asta e strict o relație între preparator și sportiv. Atât! Când e o echipă, e mai complicat, că știe multă lume!

Ce vă spune dumneavoastră acest roxadustat?
Ce a luat acum Simona Halep e substanță hard, ca la ciclism. E o versiune de EPO modernizată, luată pe gură în loc să fie băgată pe venă. La chestii din astea e foate greu să spui că a fost o greșeală. Nu știu ce aș zice eu. Dar cel care răspunde trebuie să fie un mare meseriaș.

Ce șanse sunt să-și îmbunătățească poziția pe ideea de greșeală în administrare?
Greșeala e doar a ei. Sportivul e singurul responsabil. În mod normal, n-are nicio ieșire. Dar știți cum e! Mai dă telefon un sponsor, mai sunt presiuni. Nu ne ascundem! Sportul e un fenomen politic, economic și social. Interviul AICI

Cine face parte din echipa Halep

Pe pagina sa oficială, Simona Halep trece mai multe persoane care o ajută.

Patrick Mouratoglou Antrenor
Una dintre cele mai recunoscute figuri din tenis, cu patru premii pentru Antrenorul Anului, 31 de titluri de antrenor la simplu și peste 40 de jucători care au trecut în top 100, Patrick Mouratoglou este „Antrenorul”.

La Academia de tenis înființată în 1996, Patrick Mouratoglou antrenează profesional de mai bine de un sfert de secol și a modelat cariera unora dintre cei mai buni jucători de tenis din lume.

În 2012, Patrick a început să o antreneze pe Serena Williams. În următorii 10 ani, perechea a câștigat o medalie de aur la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, 10 turnee de Grand Slam, 3 campionate WTA și o serie de alte titluri apreciate.

În aprilie 2022, el a pornit într-o nouă călătorie alături de fosta numărul 1 mondial Simona Halep, cu scopul de a adăuga mai multe titluri de Grand Slam numelui ei.

Alexandru Tănase, Fizioterapeut
Alexandru Tănase, de la clinica Kinetic Sport & Medicine, este un membru nou al echipei. El lucrează ca kinetoterapeut al Simonei din anul 2021.

Halep a renunțat la parteneriatul cu preparatorul Theo Cercel. Printre alții, Simona a început să lucreze cu Candice Gohier, fizioterapeuta agreată de Mouratoglou.

Citește și: Cine e persoana care o putea ajuta pe Halep să nu ia substanțe interzise. „Nu m-a mai sunat”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te