Francesca are 15 ani și vrea să ducă voleiul la Jocurile Olimpice

DE Mihai Duță | Actualizat: 20.07.2018 - 10:20
Francesca (nr. 7) se bucură de încă un punct câștigat împreună cu colegele de la echipa națională

Francesca Alupei are 15 ani, 1,91 m înălțime și deja a prins câteva meciuri la echipa de senioare CSM București. Joacă de la 14 ani și la lotul național U17, cu care s-a calificat la Campionatul Mondial și la Festivalul Olimpic al Tineretului European.

SHARE

Anul trecut a fost desemnată cea mai valoroasă jucătoare la blocaj a Campionatului European U 16. Viața Francescăi e aproape toată un cantonament, încă de pe vremea când alte fete de vârsta ei se jucau cu păpușile.

 Părinții ei, Angela și Dorin Alupei, sunt medaliați cu aur la Jocurile Olimpice și Campionatele Mondiale de canotaj, așa că înțeleg situația.  Francesca și sora sa Ștefania (11 ani) preferă voleiul, sport la care au ajuns oarecum din întâmplare. 

„Francesca a început cu înotul, după care a fost la scrimă. Ne-am hotărât să o dăm la volei după ce, din cauza schimbării categoriei de vârstă, antrenamentele la scrimă urmau să se facă în timpul orelor ei de curs de la școală.  La volei, însă, programul era bun“, își amintește tatăl voleibalistei.

Echipa „Alupei“, de la stânga la dreapta:Francesca, Ștefania, Angela și Dorin 

„Când aveam 8 ani, tata m-a dus la CSS5 la volei, să încerc acest sport. La început, mergeam de două ori pe săptămână la antrenamente. Apoi am început să mă antrenez constant și, pe parcurs, mi-am dat seama că îmi place din ce în ce mai mult“. Sportul îi ocupă foarte mult timp, dar Francesca spune că își face totuși timp și pentru altele. Se descurcă foarte bine și la școală, chiar dacă îi este greu din cauza cantonamentelor și a turneelor cu lotul național. În puținul timp liber, exersează la chitară, citește și iese în parc. Îi plac filmele de acțiune, polițiste, cu suspans. 

Francesca, în echipamentul echipei de club

La fel ca un meci de volei.Consideră că principalele performanțe de până acum sunt câștigarea Campionatului Național cu echipa de club CSM București, locul 5 la Campionatul European cu selecționata U17 și calificarea la Campionatul Mondial și Festivalul Olimpic al Tineretului European. Noi adăugăm și faptul că, în 2017, a fost desemnată cea mai valoroasă jucătoare la blocaj a Campionatului European U 16.

Echipa de club și lotul național

În pregătirea ei a contat foarte mult și experiența câștigată cu echipa mare a CSM București. În paralel, este nelipsită de la loturile naționale de juniori. „La echipa de club este foarte bine, m-am antrenat în cea mai mare parte cu lotul de senioare și asta mi-a prins foarte bine, pentru că am progresat foarte mult“, explică Francesca.

Francesca (nr. 7) este de netrecut la blocaj

Cu echipa națională speră să obțină rezultate și mai bune în viitor. „Este o atmosferă frumoasă, pentru că am realizat împreună o performanță frumoasă, dar cred eu că se poate și mai bine. Din păcate, competițiile sunt în timpul anului școlar și, din cauza cantonamentelor, suntem nevoite să lipsim de la școală cam mult. Antrenorii sunt diferiți de cei de la club, fiecare vede altfel abordarea unui meci și trebuie să mă adaptez. Dar mă înțeleg foarte bine atât cu antrenorii de la lot, cât și cu cel de la club“, spune tânara voleibalistă. Dorește să-și îmbunătățească, în principal, viteza de deplasare și săritura.

Următoarele obiective sunt calificarea la Europene la categoria U18, medalie în Campionatul Național și ocuparea unui loc cât mai bun la Mondiale și FOTE. În viitor, vrea să calce pe urmele părinților și să aducă acasă o medalie de la Jocurile Olimpice.

Sprijin total din partea părinților

Perseverența, flexibilitatea, dăruirea și dorința de a face înalta performanță sunt calitățile pe care Dorin Alupei le vede la fiica sa.

Cea mai bună la blocaj din Europa la U16

„Este greu de prezis viitorul ei în sport, pentru că sunt o mulțime de necunoscute, dar, cu siguranță, va avea întreg suportul familiei, indiferent de drumul pe care dorește să îl urmeze. Ne dorim să facă performanță și încercăm să o susținem cu sfaturi din experiența noastră sportivă. Este ambițioasă și, dacă se menține sănătoasă, va putea performa la nivel înalt. Cu siguranță sunt și alți factori care contează, cum ar fi clubul, antrenorii, colegii de echipă. Este un sport de echipă și, de multe ori, trebuie să mai ai și un pic de noroc. Să se «alinieze» planetele pentru tine, iar noi suntem optimiști“, spune tatăl Francescăi.

Nu e tentată de sportul practicat de părinți

Francesca nu a simțit o atracție pentru canotaj, sport în care părinții săi au fost campioni mondiali. 

„Eram prea mică de vârstă pentru canotaj. Tata îmi spunea că în canotaj selecția se face între 14 și 15 ani. Am mai avut tentative de vâslit pe ergometru când mergeam la câte un concurs cu părinții, dar nu a fost o atracție deosebită“, spune Francesca. 

Francesca Alupei, campioană și cu echipa de club, CSM București

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te