Superstarul de la Hollywood care a făcut fericiți 60.000 de oameni din Wrexham. Au plâns împreună

DE Florin Budescu | Actualizat: 28.04.2023 - 17:59
Ryan Reynolds a investit la Wrexham - Foto: Profimedia

Bine ați venit în Wrexham: orașul „it” al Țării Galilor, salvat de echipa de fotbal. Odată oraș minier carbonifer nefericit, modesta urbe din Țara Galilor are acum un boom turistic, iar localnicii spun că este mult mai iubit decât echipa sa de fotbal.

SHARE

Seară plăcută de primăvară, în Wrexham, Țara Galilor. Rătăcești prin curtea Bisericii St, Giles, căutând mormântul lui Elihu Yale, fondatorul Universității Yale.

Wrexham, oraşul salvat de fotbal

Nu observi un grup de șapte tineri, care se furișează pe tine. În timp ce te-au înconjurat, liderul lor, în vârstă de nu mai mult de 11 ani, se apropie de tine și te fixează cu privirea.

— Sprijini Wrexham? intreabă el.

— "Sus, pe gazon!", îi răspunzi, ca un ecou al motto-ului clubului. Urmează uralele.

Primirea în Wrexham este adesea plină de culoare și uneori puțin neortodoxă, dar conversația nu încetează niciodată să ajungă la fotbal, mai ales în zilele noastre.

Citeşte şi: Messi doboară record după record. L-a depășit pe rivalul său Cristiano Ronaldo

Două zile mai devreme, Wrexham AFC, una dintre cele mai vechi echipe de fotbal profesionist din lume, și-a asigurat promovarea în Liga Engleză de Fotbal, după un exil de 15 ani, într-una dintre cele mai mici și mai puțin importante divizii din Marea Britanie, dar pline de farmec.

Când a sunat fluierul final, mii de suporteri au luat cu asalt terenul; cei doi proprietari de la Hollywood, Ryan Reynolds și Rob McElhenney, au izbucnit în plâns; iar fanii au petrecut până târziu în noapte, în scene nemaivăzute aici de zeci de ani.

Citeşte şi: FOTO Zlatan Ibrahimovic a fost surprins într-un restaurant fără respectarea măsurilor anti COVID

Pentru o comunitate de mineri de cărbune din nordul Țării Galilor, care trăiește și respiră fotbal, nu ai fi putut să scrii un sfârșit de basm mai perfect.

„Este cel mai bun lucru care s-a întâmplat în această zonă [într-o lungă perioadă de timp]”, spune Bernard Davies, un fan care a participat încă din 1962, la meciurile de pe ilustrul Racecourse Ground, din Wrexham, cel mai vechi stadion internațional de fotbal din lume.

Istorie

Datorită zăcămintelor abundente de cărbune din zonă, Wrexham a crescut dintr-un mic oraș de piață într-un centru minier major în timpul și după Revoluția Industrială, cu 18.000 de oameni angajați cândva în cele 38 de cariere din zonă.

Dovezile acestor vremuri mai prospere încă marchează centrul orașului Wrexham, care radiază din falnica Biserică St Giles (una dintre cele „Șapte minuni ale Țării Galilor”) și a cărei turlă gotică de 135 de metri oferă vederi asupra străzilor medievale încă intacte ale orașului cu clădiri cu semi-cherestea.

În mod tragic, în 1934, o explozie și un incendiu ulterior, la Mina Gresford Colliery, au ucis 266 de oameni. Mulți dintre ei lucrau într-o tură suplimentară, pentru a fi liberi să urmărească jocul echipei Wrexham, mai târziu, în acea zi.

Începutul sfîrşitului

Așa-numitul „dezastru de la Gresford” a stârnit începutul sfârșitului pentru cărbunele din Wrexham. Una câte una, minele s-au închis, ultima în 1986, de când a rămas puțin din industriile grele din Wrexham.

Pe măsură ce averile orașului au început să se diminueze, la fel s-a întâmplat şi cu cele ale clubului de fotbal.

În 2011, fanii locali au strâns în mod eroic peste 100.000 de lire sterline în doar șapte ore, pentru a salva clubul de la expulzarea din Ligă. De aici, Wrexham Supporters Trust a preluat controlul deplin asupra clubului, iar fanii au cerut cele mai înalte standarde de la viitorii cumpărători potențiali.

Americanii

Aceste standarde au fost în cele din urmă îndeplinite de Reynolds și McElhenney, care au convins Trustul să-i lase să cumpere clubul, în noiembrie 2020.

Datorită serialelor documentare extrem de populare ale duo-ului de la Hollywood, "Welcome to Wrexham" (disponibil pe Disney+, în Marea Britanie, și FX, în SUA), care detaliază primul sezon al perechii, la conducerea clubului, sute de mii de oameni din întreaga lume – mulți dintre cei care nici măcar nu urmăresc fotbalul – au devenit fani Wrexham AFC.

Acest fenomen improbabil nu numai că a provocat un boom turistic, într-un loc pe care puțini călători obișnuiau să îl viziteze, dar contribuie în același timp la revitalizarea tuturor lucrurilor legate de „Wrexham”.

Toate lumea vrea să facă parte

"Toată lumea vrea doar să facă parte din Wrexham acum. Este ca și cum ar fi înălțat orașul și l-au readus la viață", a spus Jo Morrison, suporter de zeci de ani al clubului Wrexham AFC, despre eforturile lui Reynolds și McElhenney.

"Emomentul, pozitivitatea din jurul orașului au fost incredibile. Par la fel de pasionați ca și oamenii din Wrexham."

Seria a crescut profilul companiilor locale, cum ar fi The Turf, un pub care este situat la Racecourse Ground.

„Au venit cu misiunea de a îmbunătăți echipa de fotbal, dar și de a îmbunătăți economia, și le fac pe amândouă”, a spus Wayne Jones, proprietarul The Turf.

"Beat uscat"

Jones a devenit o celebritate involuntară, în urma succesului emisiunii și a fost forțat să închidă barul pentru prima dată în 15 ani, după ce a fost „beat uscat” de fanii și vedetele din oraș, în timpul meciului din week-end-ul trecut.

„Clubul de fotbal este inima care bate a orașului”, a spus Jones.

La câteva zile după ce Jones a pierdut cheile camionului de mâncare pe care îl conduce în afara The Turf, din cauza „sărbătoririi excesivw”, în timpul victoriei de promovare a lui AFC Wrexham, el conducea simultan pub-ul și camionul, livrând manual burgeri unui flux constant de clienți.

„Nu este vorba doar despre The Turf, și despre mine și personalul nostru, este vorba despre întreaga comunitate și întregul oraș”, a spus el.

Câteva clipe mai târziu, un autocar de turiști din New England a oprit și o doamnă a țipat când l-a recunoscut pe Jones. A fost doar un alt exemplu al momentului remarcabil și suprarealist pe care îl trăiește orașul.

Muzeu de fotbal

Potrivit lui Gareth Thomas, purtător de cuvânt al Consiliului Wrexham, orașul a fost în creștere, în ultimii câțiva ani. Anul trecut, a fost selectat pe lista finală pentru Orașul Culturii din Regatul Unit, conform BBC

Consiliul supraveghează o serie de atracții locale, inclusiv Muzeul Wrexham, care, pe lângă expozițiile despre istoria locală, va include în curând noul Muzeu de Fotbal din Țara Galilor.

Un alt site popular din centrul orașului este Tŷ Pawb, care înseamnă „Casa tuturor”, în galeză. Combinația de sală alimentară, piață locală și galerie de artă gratuită atrăgea în primul rând localnicii, dar cartea de oaspeți de la noul său centru de informare pentru vizitatori se citește acum ca o enciclopedie geografică, cu vizitatori din Japonia, SUA, Finlanda și Africa de Sud.

Expunere

Succesul echipei și spectacolului s-a amplificat cu promovarea recentă a lui Wrexham la statutul de oraș oficial cultural, în 2022.

În timp ce localnicii încă îl numesc cu afecțiune pe Wrexham „oraș”, comunitatea de 60.000 de persoane este pe cale să obțină și mai multă expunere internațională.

În iulie, fanii americani ai Wrexham AFC pot prinde echipa, în timp ce se confruntă cu greii din Premier League, Manchester United și Chelsea, în SUA. În septembrie, orașul va găzdui Turul Marii Britanii pentru ciclism, pentru prima dată în opt ani, când etapa a doua va ajunge aici.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te