RECALCULARE Șeful Casei de Pensii admite greșeli ce duc la pensii mai mici. Nu se poate face nimic

DE Alex Darvari | Actualizat: 07.08.2024 - 15:53
RECALCULARE Șeful Casei de Pensii admite erori ce duc la pensii mai mici. „Au doar 45 de zile” - Foto: Freepik

RECALCULARE Șeful Casei de Pensii admite greșeli ce duc la pensii mai mici. Nu se poate face nimic, spun pensionarii care susțin că nu vor avea câștig de cauză în instanță

SHARE

Recalcularea pensiilor va aduce și multă nemulțumire. Reamintim că peste 1.500.000 de pensii nu cresc la recalculare. De asemenea, o serie de pensionari, sute de mii sau chiar peste 1.000.000 nu vor fi mulțumiți cu pensia recalculată.

Citește și: Casa de Pensii anunță că a finalizat recalcularea pensiilor mai devreme. Când se trimit adeverințele

Rezolvare, în instanță

Ce pot face în acest caz? Au o singură opțiune: să conteste decizia de recalculare în instanță. Mai mult, chiar și dacă greșeala aparține Casei de Pensii, pensionarii trebuie să își caute dreptatea tot în instanță.

Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a prefațat această situație. El a anunțat că e posibil să existe erori care să ducă la pensii mici. Altfel zis, pensionarii pot avea pensii mici după erori la recalcularea pensie.

Citește și: Păcăleală la recalculare? De ce pensiile cresc diferit pentru cei cu același număr de ani munciți?

„Eroarea este umană și nu  vreau să spun nimic deocamdată. Am încredere în colegii mei că această recalculare s-a făcut conform prevederilor legale. În subsolul deciziei de pensionare este prevăzut și acest termen de contestare de 45 de zile de la data primirii  la instanța unde își are domiciliul”, a spus Baciu.

RECALCULARE Șeful Casei de Pensii admite greșeli care duc la pensii mai mici. Nu se poate face nimic

Pe scurt, cine e nemulțuimit de creșterea pensiei trebuie să meargă în instanță și NU să conteste la Casa de Pensii. Problema este că procesele durează ani de zile.

„Ultima decizie de pensionare este cea mai actuală pentru că odată ce se schimbă legea pensiilor, evident că trebuie să aibă o noua decizie conform noua lege a pensiilor. 

La această decizie de pensionare este cuantumul pensiei înainte de cuantumul intrării în vigoare a noii legi, iar jos după ce se evidențiază stagiile de cotizare, numărul total de puncte este evidențiat noul cuatum al pensiei începând cu 1 septembrie”,a  spus Baciu.

Pensionarii se așteaptă la greșeli din partea Casei de Pensii în procesul de recalculare. Newsweek vă prezintă doar câteva din temerile acestora exprimate pe un forum de pensionari. Mulți pensionari cred că nu își vor găsi dreptatea în instanță și vor rămâne cu pensiile mici.

Pensionarii sunt revoltați

„Se face anunț că trebuie să fim atenți la deciziile de recalcularea pensiilor că pot exista erori, trebuie să fim atenți la perioada în care am contribuit la nume, cnp, adresă etc”, a spus cineva

„Întreb dacă eroarea de calcul va fi greșită și va fi în favoarea mea atunci casa de pensii în câteva luni va vedea greșeala și va corecta prin restituirea banilor încasați în plus de mine. Dar dacă calculul este făcut în defavoarea mea cine va face corecția, există oameni care nu pot sau nu au posibilitatea să o facă singuri”, este nelămurit un pensionar..

„Cu câțiva ani în urmă se puteau face contestații direct la Casa de Pensii! Suntem la mâna unor funcționari care lucrează dosarele! De ce la cei care făceau contestație până acum patru ani, li se mai dădeau ceva bani în plus la pensie! Care ar fi explicația? Când era calculată pensia corect? Înainte sau după contestație? Multe pensii se calculează și în funcție de cunoștințe și șpaga primită, în unele cazuri!”, a punctat un altul.

ATENȚIE Dacă contestația NU se face în 45 de zile de la primirea deciziei, ulterior acestei perioade NU se mai poate face nimic!

Decizile de recalculare ale pensiilor se distribuie în perioada 15-31 august. E bine ca acțiunea în instanță să o începeți cât mai repede.

Cum se reclaculează pensia

Se acordă 0,5 puncte pentru fiecarr an muncit între 25 și 29 de ani

Se acordă 0,75 puncte pentru fiecare an muncit în perioada 30 și 34 de ani

Se acordă 1 punct pentru fiecare an muncit în perioada peste 35 de ani munciți.

La aceste puncte se adaugă punctele de contribuitivitate.

De asemenea se adaugă punctele de stabilitate pe care le aveți pentru perioadele asimilate sau necontributive. E vorba de anii de șomaj, armată, facultate pentru care pensionarii primesc 0,25 de puncte/an.

Totalul punctelor se înmulțește cu 81 lei (valoare punct referință) și obțineți pensia finală.

Citește și: Care pensionari vor avea o creștere de pensie între 600 și 1.600 lei la recalculare? Cât au lucrat?

Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te