Momente de panică. Medicii se confruntă cu mai multe cazuri de moarte subită. „Erau oameni activi”

DE Bianca Iosef | Actualizat: 30.12.2022 - 21:40
Ambulanță- Foto: PEXELS PHOTOS

Numărul cazurilor de morți subite a fost cel mai alarmant în ultima săptămână înainte de Crăciun, au sesizat medicii de urgență din cadrul Serviciului de Ambulanță Mureș. În total, în mai puțin de o lună au decedat în mod subit 9 mureșeni, cât pe parcursul a 2-3 ani până acum.

SHARE

Este vorba doar de bărbați, persoane active, care au cel mult 60 de ani, transmite Radio Târgu Mureș.

Cu astfel de situații se confruntă și serviciile de urgență din alte județe, însă deocamdată nu s-a făcut o analiză în acest sens, a declarat pentru Radio Tg. Mureș șeful Ambulanței Mureș, dr. Ioan Ivanici:

Citește și: Rusia urmează să crească exporturile maritime de motorină înainte să intre în vigoare sancțiunile UE

''Au fost câteva cazuri de morți subite, specific vârstei cuprinse între 48 și 57 de ani la care, într-adevăr, manevrele de resuscitare au rămas fără rezultat pozitiv. Vorbesc despre ultima săptămână mai ales. În ultimele 3, 4 săptămâni, 9 cazuri de morți subite. Din discuțiile cu colegii s-au înregistrat (și în alte județe – n.r.) cazuri de morți subite dar n-aș putea să vă spun exact numărul lor… Sigur, erau și înainte cazuri de morți subite, mai ales în jurul vârstei de 40 de ani, dar într-un număr foarte redus. Aveam două cazuri la 6-8 luni, un caz la 10 luni…''

Citește și: Avertizare de călătorie. Însoțitorii de bord Ryanair din Belgia sunt în grevă în perioada următoare

Cauzele ar putea fi multiple, însă cert este că anul viitor ar putea începe un studiu detaliat pentru a determina motivele, mai spune dr. Ioan Ivanici:

''Probabil că aceste cazuri urmează a fi studiate pentru că ele au apărut recent. Sigur că e posibil să fie și legat de vaccinare, au apărut unele discuții de acest fel și în mediul profesional, în schimb, încă nu s-a putut demonstra clar acest lucru. Sigur că este îngrijorător. La nivelul Centrului medical Mureș trebuie să fie implicați toți profesioniștii, începând de la medici de familie, studiu clinic, morfopatologia, să vedem rezultatele necropsiei, și așa mai departe.''

Despre sindromul morții subite a vorbit recent și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care spune că problema este în evaluare, mai ales că fenomenul se întâlnește la nivel global, în special în rândul persoanelor tinere. Medicii spun că morțile subite sunt cauzate de un infarct miocardic masiv cu ruptură de mușchi sau accidente vasculare cerebrale de tip hemoragic, hemoragii masive sau tromb-embolism masiv.

Între timp, în mediul online se înmulțumesc opiniile care pun creșterea numărului de morți subite pe seama vaccinurilor anti-COVID. Nu există deocamdată date suficiente pentru a confirma sau infirma această teorie, scrie Rador.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te