Lucrezi într-o altă ţară şi ţi se adaugă bani la pensie în România

DE Florin Budescu | Actualizat: 12.12.2023 - 11:52
Lucrezi într-o altă ţară şi ţi se adaugă bani la pensie - Foto: Pexels/Andrea Piacquadio

Lucrezi într-o altă ţară şi ţi se adaugă bani la pensie în România. România și Statele Unite ale Americii au semnat la București, un acord în domeniul securității sociale.

SHARE

Lucrezi într-o altă ţară şi ţi se adaugă bani la pensie în România. România și Statele Unite ale Americii au semnat  la București, un acord în domeniul securității sociale și Aranjamentul Administrativ de aplicare a acestuia.

Va fi acum posibilă cumularea perioadelor lucrate în fiecare dintre cele două țări, atunci când se dorește ieșirea la pensie.

Lucrezi într-o altă ţară şi ţi se adaugă bani la pensie

Acordul semnat în primăvară va fi ratificat, respectiv primește consimţământul pentru aplicarea lui, printr-un proiect de lege ce a primit luni votul decisiv din Parlament, cel al senatorilor.

Proiectul de lege, care merge acum la promulgare, are ca scop ratificarea acordului semnat în primăvară, de către România, şi, implicit, exprimarea consimţământului său pentru intrarea sa în vigoare.

Citeşte şi: Legea pensiilor. Câți bani iei în plus la pensie, dacă ai făcut facultatea și masteratul?

Potrivit Ministerului Muncii, “România și Statele Unite ale Americii au semnat astăzi (23 martie 2023 - n. red.), la București, un Acord în domeniul securității sociale și Aranjamentul Administrativ de aplicare a acestuia, cu scopul de a proteja drepturile de pensie ale lucrătorilor români şi americani care lucrează pe teritoriul celuilalt stat, cu respectarea egalității de tratament și în spiritul reciprocității”.

Citeşte şi: Ce se întâmplă cu pensiile de la 1 ianuarie? Anunț de ultim moment al șefului Casei de Pensii

Concret, acordul semnat recent va pemite celor ce au lucrat în cele două țări să folosească perioadele lucrate atât în România, cât şi în SUA pentru ieșirea la pensie.

Pensia va fi acordată proporțional de către fiecare stat, în funcție de perioadele de asigurare realizate în fiecare sistem de pensii.

Citeşte şi: România nu găsește 30 de miliarde € pentru investiții. Sunt pensiile speciale și sporurile pe 4 ani

“Acordul conține, de asemenea, dispoziții privind exportul pensiilor, cu excepția prestațiilor speciale necontributive în bani, în cazul României, pentru facilitarea mobilității pensionarilor din cele două state și pentru menținerea accesului la drepturile de pensie aflate în plată”, mai este subliniat în comunicatul ministerului.

Totodată, documentul stabilește că, în cazul detașării angajaților pe teritoriul celor două țări, aceștia sunt exceptați de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate din sistemul național al statului unde sunt detașați.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te