În ce ordine se soluționează dosarele noi de pensie? De ce întârzie plățile către pensionari?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 17.10.2024 - 10:47
Dosarele noi de pensie se acordă după o anumită ordine. De ce întârzie plățile pentru pensionari? Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Dosarele noi de pensie se acordă după o anumită ordine. De ce întârzie plățile pentru pensionari? Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Dosarele noi de pensie se acordă după o anumită ordine. De ce întârzie plățile pentru pensionarii care au depus dosarul după intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor?

SHARE

Un număr mare de pensionari au depus dosarele de pensionare în vară sau după 1 septembrie, moment în care a intrat în vigoare noua lege a pensiilor. 

Citește și: 800.000 de români vor avea din ianuarie 2025 salariul cât cel minim european. Cu cât crește?

Aceste categorii de seniori nu au primit nici până astăzi banii sau decizia cu pensia calculată după noua formulă. Oamenii sunt disperați deoarece se bazau pe pensie după zeci de ani munciți. 

Surse din interiorul caselor de pensii teritoriale spun că există probabilitatea ca banii să fie acordați abia în ianuarie 2025 deoarece sistemul informatic al Casei Naționale de Pensii nu este funcțional și nu pot fi introduse datele fiecărui pensionar. 

Dosarele noi de pensie se acordă după o anumită ordine. De ce întârzie plățile pentru pensionari?

Pe această cale, Casa Națională de Pensii a venit cu un anunț pentru persoanele care se află în această situație.

Citește și: Care pensionari iau pensia recalculată și mărită abia în noiembrie? Casa de Pensii confirmă

„Acest proces complex se realizează împreună cu un consorțiu de firme specializate, în baza unui contract care are ca termen de finalizare a aplicației utilizată la calculul pensiilor conform noii legi luna octombrie 2024, urmând ca după această dată aplicația să fie dată în producție.

Ținând seama de preocuparea și implicarea totală a echipei care asigură – împreună cu specialiștii Casei Naționale de Pensii Publice – realizarea aplicațiilor informatice de stabilire și plată a pensiilor, ca parte a sistemului informatic integrat al CNPP, apreciem că aplicația informatică va fi implementată  în cel mai scurt timp posibil”, se arată în anunțul instituției.

Cum se face plata?

Procesul de introducere a datelor și aplicarea lor noii formule de calcul se va face după niște reguli.

Citește și: Cea mai comună greșeală la recalculare. Pensie cu 600 lei mai mică în septembrie față de august

„La acest moment, Casele teritoriale de pensii înregistrează dosarele, le analizează, urmând să finalizeze deciziile pe baza noii aplicații informatice, în ordinea depunerii cererilor de pensionare.

Față de termenul de soluționare de 45 de zile prevăzut de lege, se va proceda cu celeritate la emiterea deciziilor pentru dosarele depuse începând cu luna septembrie”, a mai transmis Casa Națională de Pensii. 

Newseeek România a relatat pe larg că zeci de mii de pensionari NU au primit decizia de recalculare. Astfel că, ei au primit în septembrie pensia la nivelul lunii august, adică mai mică.

Citește și: Care pensionari nu vor lua pensie în septembrie și nici în octombrie? Casa de Pensii confimă

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te