Cum a scăzut Guvernul milioane de pensii? Urmează o nouă veste rea, pentru pensionari. Foamea de bani a Guvernului se simte nu doar în inflația care scade firav sau în dobânzile încă ridicate, ci și în banii de pensie.
Este vorba despre cei peste 8,2 milioane de participanți, care contribuie cu 4,75% din salariu, la Pilonul II de pensii private obligatorii. Practic, o mică parte din contribuţia la Pilonul I de pensii de stat este trecută prin virament, în conturile individuale deţinute de contributori, la Pilonul II.
Cum a scăzut Guvernul milioane de pensii? Urmează o nouă veste rea, pentru pensionari
În fapt, este vorba despre o convertire: 4,75% dintre aceşti bani nu mai merg la Pilonul I, pentru plăţi imediate, la actualii pensionari, ci se duc la Pilonul II, pe economisire, în conturile individuale ale celor care acum sunt îm muncă, pentru vremurile când ei vor deveni pensionari.
Banii aceştia sunt gestionaţi privat mult mai bine decât cei administraţi de stat, dar cât de bine merg lucrurile depinde şi de statul român. De exemplu, pentru că, alături de bănci, fondurile acestea de pensii sunt printre cei mai mari investitori ai statului român, care îl împrumută anual cu sume uriaşe, cumpărând titluri de stat.
Dar, pentru ca statul să plătească, atunci când ajung la maturitate, aceste obligaţiuni, plus dobândă promisă, Ministerul Finanţelor trebuie să se împrumute. Dacă România va fi retrogradată la ratingul junk (BB+ cu perspectivă pozitivă, cum se numeşte el de exemplu la S&P's), atunci nu se va mai putea împrumuta astfel încât să alimenteze Pilonul II.
Citeşte şi: Ajutor la pensie. Bani pentru plata facturii la energie electrică pentru milioane de pensionari
Inclusiv Pilonul I va intra în criză de plăţi, în condiţiile în care acesta oricum este pe deficit, cronic şi tot mai mare.
Cele șapte fonduri de pensii administrate privat au obținut anul trecut un randament de doar 5,7%, modest nu doar în comparație cu anul 2023 (cel mai bun din istorie), ci și comparativ cu evoluțiile piețelor în care sunt plasaţi banii, conform Economica.net.
Cum a scăzut Guvernul milioane de pensii? Foame de bani
Practic, acest rezultat a depășit doar cu puțin inflația, ceea ce înseamnă că câștigul real este aproape nul.
Principala cauză a acestei evoluții dezamăgitoare este foamea de bani a Guvernului, mai precis nevoia statutului de a se împrumuta, pentru a acoperi deficitul bugetar uriaș, care s-a apropiat de 9% din PIB, la final de an 2024.
Citeşte şi: Guvernul a schimbat valoarea punctului de pensie. Pensionarii, mai săraci cu 3.700.000.000 €
60% din activele gestionate de fondurile private de pensii (în fapt, banii virați de aproape toți angajații din România) merg în titluri ale statului român.
Randamentele generale obținute de administratori au fost departe de creșterea medie a acțiunilor cotate la BVB (a doua formă de plasament ca pondere) sau de dobânzile oferite în prezent de stat, pentru împrumuturile pe care le face.
Cum a scăzut Guvernul milioane de pensii? Urmează o nouă veste rea, pentru pensionari - Foto: Pexels/RDNE Stock project
Statul a ajuns să se împrumute, din a doua parte a anului trecut, la dobânzi mult mai mari, față de anul 2023. Motivul: exact faptul că România a fost deja retrogradată de la BBB- cu perspectivă stabilă, la BBB- cu perspectivă negativă, ultimul rating deasupra junk.
Astfel statul a oferit randamente care se apropie de 8%, context în care cotațiile tilurilor mai vechi au scăzut substanțial, pentru că investitorii se îndreaptă întotdeauna către randamentele mai mari, vânzând deținerile cu dobânzi inferioare.