Proiectul de lege stabileşte “acordarea unui sprijin temporar aferent anului 2024 categoriilor de persoane vulnerabile".
Acesta este destinat compensării "costului aferent achiziţiei şi montării unor sisteme tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, în imobile de tip condominiu, racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică”.
Cine sunt românii care primesc ajutor de sute de lei în 2024? Pentru ce se dau banii?
“Bugetul măsurii pentru acordarea sprijinului necesar populației vulnerabile pentru compensarea costului aferent achiziției și montării unor sisteme tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică acordată prin intermediul cardurilor de energie ar urma să fie de 375.000 mii lei (375 de milioane - n. red.)”, după cum apare într-un comunicat recent al Ministerului Energiei.
Persoanele, dar și familiile aflate în categoria celor legal considerate vulnerabile vor putea primi anul viitor un ajutor financiar de maximum 750 de lei, conform iniţiativei legislative. Banii vor putea fi folosiți la cumpărarea și montarea de repartitoare de căldură.
Citeşte şi: În ce zi se va da drumul la căldură în București. Ce condiții trebuie îndeplinite
Banii vor fi acordați pentru fiecare locuinţă/ gospodărie vulnerabilă, numai după montarea de către o firmă autorizată a sistemelor de stabilire a consumurilor individuale de energie termică (cum ar fi repartitoare, ori robineţi de reglare a consumului de energie termică), pe baza procesului-verbal de montare şi a facturii emise de montator.
Ajutorul va putea fi utilizat până la 31 decembrie 2024.
Definiția persoanelor sau familiilor vulnerabile e stabilită de OUG 166/2022, prin care, de altfel, a fost introdus ajutorul de 1.400 de lei, ce poate fi folosit pentru plata facturilor sau datoriilor la energie.
Citeşte şi: Obiectul din casă care îți reduce factura la căldură cu 25%. Trebuie doar să îl păstrezi curat
Termenul până la care poate fi utilizat ajutorul a fost extins recent, până în martie 2024.
Astfel, sunt considerate vulnerabile persoanele şi familiile care au un venit pe membru de familie sub 2.000 de lei, la care se adaugă şi condiţiile de vârstă corelate cu capacitatea de muncă, limita de vârstă fiind stabilită la 60 de ani.