Ce pensie minimă are un austriac minimă, care a muncit 35 de ani ? Diferența față de România e colosală.
Citește și: Veste bună de la Casa de Pensii pentru pensionari. Va fi virată o nouă tranșă de bani în martie
În România pensiea minimă este de 1.280 de lei, adică 270 de euro. În Austria după 30-35 de ani de cotizare, un pensionart austria ia pensie de 1.218 de euro. De 5 ori mai mare este pensia minimă în Austria față de România.
Această cifră a fost relevată după o interogare făcută în parlamentul austeiei.
Răspunsul, la o întrebare din Parlamentul de la Viena, a Ministerului Afacerilor Sociale arată că persoanele cu mai mult de 35 de ani de asigurare nu se numără printre pensionarii cu stagiul minim de cotizare necesar.
Ce pensie minimă are un austriac, care a muncit 35 de ani ? Diferența față de România e colosală
Este pentru prima dată când un astfel de caz a fost expus în fața unui public mai larg. Motivul a fost cererea unui parlamentar Neos, care a fost repartizată la capitolul "beneficiari ai indemnizațiilor compensatorii, în funcție de drepturile de pensie", dobândite în Austria.
Orice persoană care locuiește în Austria și are o pensie sub ceea ce se numește în mod obișnuit "pensie minimă" va primi o majorare: așa-numitul supliment compensatoriu. Același lucru se întâmplă în România. Un pensionar român, care a lucrat minim 15 ani, dar nu are pensia minimă primește o sumă de la stat care îi completează pensia până la suma de 1.281 lei.
Pentru persoanele singure, acesta este în prezent de 1.218 euro pe lună, iar pentru o gospodărie comună cu doi soți este de aproximativ 2000 de euro, conform presei austriace. Acestea sunt ordinele de mărime în Austria, pe potriva nivelului de trai.
Citeşte şi: 2.000.000 de pensii vor fi mai mici la recalculare. Cum repară legea pensiilor această nedreptate?
Pensionarul român o duce de 5 ori mia rău ca ce din Austria
Spre comparaţie, în România, pensia minimă este de 1.281 de lei, adică de aproape cinci ori mai puţin decât cei 1.218 euro din Austria.
"Prin derogare de la prevederile art.1 alin. (2), din Ordonanța de urgență a Guvernului, nr. 6/2009, privind instituirea indemnizaţiei sociale pentru pensionari, aprobată prin Legea nr.196/2009, cu modificările și completările ulterioare, începând cu data de 1 ianuarie 2024, indemnizaţia socială pentru pensionari este de 1.281 de lei", spune un text de lege.
Citeşte şi: Tinerii sunt avertizați să își facă rezerve pentru pensie. Ce îi sfătuiește șeful Casei de Pensii
Vorbim despre o sumă de bani care nici măcar nu este în realitate pensie, chiar dacă este considerată astfel de nespecialişti, ea e în realitate o indemnizaţie.
Dintre pensionarii din România, 1.036.177 sunt pensionari din sistemul public, iar 105.886 sunt pensionari proveniţi din fostul sistem de pensii al agricultorilor, care au stagiu de cotizare insuficient, conform legii: între 15 şi 25 de ani.
Ei ar trebui să ia 600 sau 700 de lei, dar statul român le rotunjeşte până la 1.281 de lei.