Cercetători de la universitățile Stanford și Emory au analizat probe de sânge de la 46 de adulți sănătoși, în majoritate tineri sau de vârstă mijlocie, după primirea celor două doze și din nou la șase luni după a doua doză.
„Studiul nostru arată că vaccinarea cu Pfizer-BioNtech induce niveluri ridicate de anticorpi neutralizanți împotriva tulpinii inițiale de vaccin, dar aceste niveluri scad de aproape 10 ori după șapte luni de la doza inițială”, au comunicat Bali Pulendran de la Universitatea Stanford și Mehul Suthar din Emory University, potrivit news.trust.
Citește și
Purtarea măştii în aer liber, obligatorie la o incidenţă de peste 6 la mie
Accesul la activităţi în orașe cu 6 la mie, permis doar vaccinaţilor şi celor trecuți prin boală
La jumătate din subiecții testați, anticorpii neutralizanți care pot bloca infecția împotriva variantelor de coronavirus precum Delta, Beta și Mu au fost nedetectabili la șase luni după a doua doză, a raportat echipa.
„Anticorpii neutralizanți nu sunt singura apărare a sistemului imunitar împotriva virusului.
Totuși, aceștia sunt extrem de importanți în protejarea împotriva infecției cu SARS-CoV-2”, au notat Pulendran și Suthar.
Aceste constatări sugerează că administrarea unei doze de rapel la aproximativ 6 pana la 7 luni de la imunizarea inițială va spori probabil protecția împotriva SARS-CoV-2 și a variantelor sale.