PREMIERĂ Institutul OncoGen din Timișoara are un vaccin pentru alergia la Ambrozia

DE Mihai Duță | Actualizat: 06.05.2020 - 15:32
Institutul OncoGen funcționează pe lângă Spitalul Județean de Urgență Timișoara Foto: INQUAM Photos/Cornel Putan
Institutul OncoGen funcționează pe lângă Spitalul Județean de Urgență Timișoara Foto: INQUAM Photos/Cornel Putan

În România 25% din populație suferă de diferite alergii, dintre aceștia 60% sunt alergici la Ambrozia, o plantă provenită din America de Nord și de Sud, răspândită la noi în țară și ușor de găsit pe marignea drumurilor sau pe câmpuri necultivate.

SHARE

Din perioada de vară și până toamna târziu, polenul Ambroziei poate produce forme severe de rino-conjunctivită cu evoluție implacabilă spre astm sever.

La Institutul OncoGen din Timișoara a fost dezvoltat vaccinul împotriva alergiei la polenul de Ambrozia. Este vorba despre cel mai inovativ vaccin de acest gen la nivel european; acesta conține toate fragmentele alergenice esențiale în dezvoltarea răspunsului imun.

Faza de Cercetare- Dezvoltare a vaccinului a fost deja încheiată, iar vaccinul se află acum în faza de microproducție. Următorul pas va fi începerea studiilor clinice.

Realizarea acestui vaccin a fost făcută de un colectiv condus de Prof. Dr. Carmen Bunu-Panaitescu, sub îndrumarea științifică a unuia dintre cei mai reputați alergologi din lume, Prof. Dr. Rudolf Valenta (Universitatea din Viena). 

 

"Este necesară trecerea la studii clinice, care implică costuri mari și timp, dar știm că alergologia moleculară este viitorul și terapia bazată pe alergene recombinate poate fi soluția pentru tratamentul bolilor alergice. Imunoterapia alergen-specifică este una dintre cele mai importante arme ale medicului alergolog în lupta cu boala, fiind considerată singura terapie care modifică evoluția bolii, reorientând răspunsul imun al pacientului spre toleranță. Avantajele acestui vaccin bazat pe tehnici moderne de biologie moleculară față de preparatele de imunoterapie alergen-specifică aflate pe piață constă în înalta sa specificitate, lipsa efectelor secundare induse de preparatele bazate pe extracte alergenice, numărul redus de administrări, ceea ce îl va face mult mai eficient, mai bine tolerat și va crește complianța pacienților la terapie", spun cercetătorii de la Institutul OncoGen. 

La Institutul OncoGen din Timișoara au fost produse pentru prima dată în România alergenele recombinate din polenul de ambrozia, au fost testate și acum sunt în faza de brevetare două tipuri de kituri de diagnostic molecular bazat pe alergene recombinate din polenul de ambrozia, unul de diagnostic serologic (care să crească specificitatea și sensibilitatea testării inclusiv pentru acei  pacienți al căror diagnostic nu este posibil prin testarile actuale) și unul de măsurare a prezenței polenului de ambrozia în aerul atmosferic.

Studii și cercetare

Prevalența bolilor alergice care includ rinita alergică și astmul sunt în creștere la nivel mondial datorită modificările climatice, poluării și a expunerii alergenice.

Conform OMS, complexitatea și severitatea bolilor alergice continuă să crească în special la copii și adulții tineri, care suferă cea mai mare povară a acestor tendințe.  

Problema majoră de sănătate publică legată de expunerea la polenul de ambrozia este studiată de colectivul de la OncoGen de peste 15 ani, pe patru direcții clare:

1.     Monitorizarea expunerii populației la alergenele din aerul atmosferic, cu accent pe monitorizarea expunerii la polenul de ambrozia - alergenul cu cel mai mare potențial sensibilizant și care induce formele cele mai severe de boală la categorii largi populaționale (de la copii la adulți și bătrâni)

2.     Dezvoltarea unor kituri de diagnostic de mare precizie a sensibilizării la ambrozia,

3.     Dezvoltarea unor kituri de măsurare a prezenței polenului de ambrozia în aerul atmosferic, având în vedere că în prezent nu există un astfel de test pe piață,

4.     Dezvoltarea unui vaccin alergen-specific pe baza alergenelor recombinate de ambrozia.

Folosind datele furnizate în urma cercetărilor de la OncoGen s-a fundamentat partea medicala a Legii nr. 62/2018, privind combaterea Ambroziei. 

"Avantajele monitorizării expunerii populației la alergenele din aerul atmosferic le-am dovedit de peste 13 ani, pe baza primului proiect național de cercetare asupra impactului aero-alergenelor asupra stării de sănătate a populației din vestul României (PREVALERG) derulat în perioada 2007-2010.

Principalul rezultat al proiectului a fost că a dovedit științific amploarea sensibilizării la Ambrozia în România, responsabilă de afectarea a peste 60% din populația alergică, inclusiv a impactului asupra vârstelor mici – inclusiv asupra copiilor în primul an de viață, ceea ce dovedește efectul sensibilizării la ambrozia încă din viața intrauterină.

Am asigurat prima monitorizare pe termen lung (3 ani) a concentrației polinice din aerul atmosferic și am dovedit corelația între gradul de expunere la aero-alergene și creșterea prevalenței și a severității bolilor alergice respiratorii.

De peste 10 ani susținem necesitatea implementării unor sisteme de monitorizare și alertă asupra expunerii la aero-alergene la nivel local și național, care să permită cunoașterea tipului și concentrației diferitelor alergene din aerul atmosferic, precum și al perioadei de expunere a populației. Aceasta ar fi o primă măsură de prevenție și control al bolilor alergice respiratorii", se arată într-un comunicat al Institutului OncoGen.

Următoarele trei direcții de cercetare au fost realizate în cadrul proiectului INSPIRED (2016-2020), primul din România axat pe aplicarea tehnologiilor avansate bazate pe alergene recombinate pentru diagnosticul, tratamentul și prevenția bolilor alergice.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te