Niciun spital din Buzău nu are aparat de testare COVID. CJ: Lipsă personal și spațiu de amplasare

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 12.11.2020 - 13:39
Testare COVID-19/FOTO: Pixabay
Testare COVID-19/FOTO: Pixabay

În județul Buzău există un singur aparat de testare COVID-19, la Direcția de Sănătate Publică, Consiliul Județean spune că a avut în vedere și achiziționarea unui aparat de testare pentru Spitalul Județean, însă nu au putut găsi un spațiu adecvat în care să-l monteze în spital.

SHARE
Consiliul Județean: "au fost două elemente care au îngreunat o astfel de inițiativă: identificarea unui spațiu adecvat în incinta spitalului sau a secției exterioare de boli infecțioase, în condițiile supraaglomerării unității medicale cu pacienți COVID, dar și a lipsei resursei umane pentru acest tip de analiză, motivat de faptul că Serviciul de laborator de analize medicale este externalizat din 2008".

Informația apare într-un răspuns oferit de președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, la o interpelare formulată de deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților:
 
 
Consiliul Județean Buzău se laudă, în schimb, cu "asigurarea funcționării unui aparat de plasmafereză la Centrul de transfuzie sanguină Buzău, pus la dispoziție de un generos partener".
 
Aparatul de plasmafereză a fost o donație a firmei Besmax Pharma Distribution, care a donat 18 astfel de aparate ce au ajuns în primăvara acestui an în centrele de transfuzii din țară. Statul român nu avea, anterior, niciun aparat modern de recoltare a plasmei. În mod inexplicabil, Ministerul Sănătății a refuzat o sponsorizare de încă 32 de astfel de aparate, oferite de aceeași firmă, în plină pandemie de COVID-19, când plasma pacienților vindecați poate salva viața bolnavilor de COVID aflați în stare gravă. 
 
"Eu acum sunt în Buzău de câteva zile și vă pot spune, ca studiu de caz: modul în care a fost tratată aici epidemia este de manual, cum să nu faci. Avem 179 de teste pe zi, un singur aparat RT-PCR. Consiliul Județean Buzău, Spitalul Județean nu au achiziționat niciun aparat. Nu există epidemiologi suficienți, există o doamnă epidemiolog care este ieșită la pensie și lucrează și la DSP, are și contract cu spitalul. Nu există medici infecționiști. Secția de Pneumologie și cea de Boli Infecțioase sunt arhipline în Buzău. Spitalul din Râmnicu Sărat, din cauză că nu are destui specialiști, nu internează bolnavi", declara săptămâna trecută Emanuel Ungureanu, într-un interviu acordat HotNews.ro.

Emanuel Ungureanu candidează la Buzău pentru un nou mandat de deputat, deschizând lista de candidați a USR-PLUS Buzău la alegerile parlamentare din 6 decembrie.
 
De ce niciun spital din județul Buzău nu are aparat de testare RT-PCR? Răspunsul integral al Consiliului Județean Buzău la interpelarea deputatului USR Emanuel Ungureanu:
 
"Am luat act de observația dumneavoastră privind necesitatea obiectivă de a crește capacitatea de testare pentru infecția cu SARS-CoV2 la nivelul județului Buzău.

Vă informăm că încă de la izbucnirea pandemiei, Consiliul Județean Buzău s-a implicat în mod responsabil în asigurarea materialelor și echipamentelor de protecție necesare pentru activitatea Spitalului Județean de Urgență Buzău, a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău, inclusiv prin asigurarea funcționării unui aparat de plasmafereză la Centrul de transfuzie sanguină Buzău, pus la dispoziție de un generos partener.

În mod real am analizat posibilitatea de achiziționare și punere la dispoziția Spitalului Județean de Urgență Buzău a unui aparat de testare RT-PCR dar au fost două elemente care au îngreunat o astfel de inițiativă: identificarea unui spațiu adecvat în incinta spitalului sau a secției exterioare de boli infecțioase, în condițiile supraaglomerării unității medicale cu pacienți COVID dar și a lipsei resursei umane pentru acest tip de analiză motivat de faptul că Serviciul de laborator de analize medicale este externalizat din 2008.

Însă nu a fost abandonat acest demers și, în consecință, Spitalul Județean de Urgență a depus o nouă cerere de finanțare din fonduri europene pentru achiziția unui astfel de aparat, în cadrul POIM 2014-2020, Axa prioritară 9, Obiectivul specific 9.1.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te