VIDEO Starea de urgență a fost decretată din 16 martie în România, pentru 30 de zile

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 16.03.2020 - 23:17

Președintele Klaus Iohannis a emis luni decretul de instituire a stării de urgență pentru o perioadă de 30 de zile.

SHARE

„Începând de azi se instituite starea de urgență pe tot teritoriul României, pentru 30 de zile. Decretul a fost emis astăzi și va intra în vigoare după publicarea sa în Monitorul Oficial. Responsabilii îl vor pune imediat în practică”, a anunțat președintele României.

Klaus Iohannis a menționat că pandemia nu poate fi stopată decât prin măsuri excepționale.

„Oricât de greu ar fi să ne adaptăm acestor limitări, aceasta e singura cale prin care salvăm viețile celor dragi nouă.
E extrem de important ca oamenii să fie corect informați despre ce înseamnă instituirea stării de urgență, ce efecte va produce asupra vieții fiecăruia dintre noi.

Prima măsură în cadrul stării de urgență vizează închiderea școlilor, pentru protejarea copiilor. Activitatea se suspendă pe perioada stării de urgență în preuniversitar și universitar. Salut eforturilor cadrelor didactice”, ,a menționat Klaus Iohannis.

 

Președintele a amintit că este foarte important fie limitată povara financiară asupra cetățenilor.

„Astfel, pe perioada stăriid e urgență, dacă va fi nevoie, se pot plafona prețurile la medicamente, servicii de utilitate publică, gaze, carburanți, electricitate în limita prețului mediu din ultimele trei luni, și la alimente.

Serviciile medicale pentru tratarea cazurile de coronavirus se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României și se susțin din buget.

Angajatorii și angajații afectați de efectele crizei vor fi sprijiniți prin derogări de la prevederile legale. Angajații și familiile din sectoarele economice afectate vor beneficia de protecție socială.

Pe perioada stării de urgență, prevederile legii privind acordarea de zile libere părinților nu se aplică angajaților sistemului național de apărare, penitenciar, sanitar și altor categorii stabilite după caz. Aceste categorii au dreptul la o majorare a salariului potrivit legii 19 din 2020.

Liber la achiziții în domeniul sanitar

Tot în sprijinul angajaților și angajatorilor se introduce posibilitatea ca în companii și instituții, unde se poate, să se lucreze la domiciliu sau prin telemuncă”, a menționat Klaus Iohannis, într-o conferință de presă.

Acesta a menționat că nu mai e necesar drumul la sediul instituțiiloor pentru beneficii sociale, acestea pot fi depuse electronic.

„Un capitol important e despre măsurile în domeniul sanitar. Am discutat ca în structurile MAI, snaitare, asistență socială, să se poată angaja fără concurs personalul necesar. 

Am dispus asigurarea sumelor necesare la Ministerul Sănătății pentru achizionarea directă a materialelor și medicamentelor necesare. 

Am simplificat procedurile de decontare a banilor în sistemul sanitar”, a precizat președintele, care a menționat că aceste măsuri au un caracter temporar. 

În economie, guvernul poate lua măsuri de sprijin și va va anunța curând pachetul de soluții pregătit.

Producția și întreaga economie treubie să fie pregătite să susțină combaterea epidemiei.  

Îndemn la respectarea regulilor

Președintele României a menționat că o parte dintre măsurile prevăzute în decretul de impunere a stării de urgență vor fi luate gradual. 

De asemenea, Klaus Iohannis a trasmis românilor să respecte regulile impuse de autorități.

„Dragi români, ascultați mesajele oficialilor, respectați regulile, evitați aglomerările, limitați cât se poate de mult orice deplasare, aveți grijă de cei apropiați, păstrați igiena mâinilor

Oricât de greu ar părea, păstrați distanța socială. Măsurile care au funcționat până acum au fost cele severe, de distanțare socială. Combaterea transmiterii infecțiilor presupune efort susținut și acțiune rapidă”, a menționat președintele.

Starea de urgență permite autorităților să adopte gradual sau rapid măsuri precum închiderea punctelor de trecere a frontierei, închiderea restaurantelor, poate fi interzisă gradual circulația rutieră, aeriană, maritimă, dacă se impune.

„Ca măsură cu aplicabilitate graduală, însemnând numai când e necesar, e identificarea și rechiziționarea de stocuri și unități de producție a echipamenteleor, medicamentelor necesare pentru combaterea epidemiei. 

Măsurile vor avea un caracter temporar,d ar sunt necesare acum pentru a preveni un rău mult mai mare în viitor.

Tot ce facem în această perioadă se subsumează obiectivului primordial: limitarea transmiterii infecției
Eu voi rămâne foarte implicat și voi verifica personal cu se aplică măsurile din decret, la fiecare minister și autoritate în parte. 

Națiunea noastră trece prin momente dificile. Dar suntem români, popor supus de istorie unor momente cumplite. Le-am depășit pe toate cu bine. Azi nu suntem singuri. O criză globală necesită soluții globale. Efortul internațional e uriaș, ne coordonăm cu partenerii din UE. Dragi români, vă doresc multă sănătate”, a precizat Klaus Iohannis.

Decretul emis luni de președinte intră în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. Dar, în termen de cel mult 5 zile de la instituirea stării de urgență, Președintele României solicită Parlamentului încuviințarea măsurii adoptate.

În situația în care Parlamentul nu încuviințează starea instituită, Președintele României revocă decretul, măsurile dispuse încetându-și aplicabilitatea.

Cel mai probabil, votul va avea loc de la distanță, on line.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te