Dăncilă nu se lasă: Îl propune pe Negrescu pentru funcția de comisar UE. Reacția lui Iohannnis

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 29.10.2019 - 14:44
Foto: Inquam Photos

Viorica Dăncilă confirmă că Victor Negrescu este propunerea Guvernului Dăncilă pentru funcția de comisar european, scrisoarea către Bruxelles urmând să fie trimisă marți.

SHARE

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis a condamnat decizia PSD, explicând că Viorica Dăncilă nu are nici o legitimitate să facă vreo propunere pentru poziția de comisar european. 

„Premierul demis, doamna Viorica Dăncilă, refuză să înțeleagă că odată cu pierderea calității de prim-ministru a pierdut și orice legitimitate de a mai face vreo propunere pentru poziția de comisar european, care îi revine României. O avertizez din nou pe doamna Dăncilă să înceteze orice demers legat de nominalizarea unui candidat pentru această poziție și să nu transmită nicio propunere către președinta aleasă a Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen”, a atras atenția președintele Iohannis, într-un mesaj publicat pe site-ul Administrației Prezidențiale. 

---

Întrebată marți, la ieșirea din Primăria Săndulești, județul Cluj, despre informațiile potrivit cărora Victor Negrescu ar fi propunerea Guvernului pentru funcția de comisar european, Viorica Dăncilă a spus: „Da, este o variantă domnul Negrescu, având în vedere experiența de care se bucură: a fost europarlamentar, a fost ministrul pentru Afaceri Europene, deci îl recomandă experiența pe care o are pentru funcția de comisar european”.

Dăncilă a adăugat că „Îl recomandă și Guvernul Dăncilă printr-o scrisoare către Bruxelles„, care va fi trimisă marți.

Ursula von der Leyen, președintele-ales al Comisiei Europene, se așteaptă ca, odată ce se va forma un nou guvern la București, România să nominalizeze cât mai repede posibil un candidat la funcția de comisar european, a afirmat Mina Andreeva, purtătorul de cuvânt al Executivului UE.

„Este urgent și se așteptă ca, odată ce va exista un guvern în funcție în România, să trimită, cât mai repede posibil, un candidat, și este în contact cu omologii săi din România în acest sens", a afirmat Andreeva, citată de site-ul Politico Europe.

Mandatul actualei Comisii Europene, condusă de Jean-Claude Juncker, este programat să se încheie pe data de de 31 octombrie, însă este probabil ca mandatul acesteia să fie prelungit cu o lună deoarece noua Comisie Europeană este incompletă, comisarii propuși de Franța, Ungaria și România fiind respinși de Parlamentul European.

Relația cu Dăncilă:

Victor Negrescu, fost ministru al Afacerilor Interne anunța anul trecut că demisionează pentru că a ajuns „la concluzia că nu mai pot executa mandatul la acelaşi nivel ca până acum“. Negrescu a spus că PSD ar trebui să fie european și că „am o altă viziune și alte idei“. Gestul a fost văzut de unii ca un protest față de calea
neeuropeană pe care o luase PSD.

Câteva luni mai târziu, Victor Negrescu a fost recuperat de Dragnea și pus numărul nouă pe lista pentru europarlamentare. Negrescu și-a prezentat bilanțul primului mandat la Bruxelles. Printre proiectele bombastice asumate s-a regăsit „Ambasada Moților la Bruxelles prin care s-au promovat zona și tradițiile în capitala Europei“.

Citește și: „Loviturile politice“ aplicate moților de Negrescu

O speranță eșuată:

Revista Newsweek a scris despre promisiunile fanteziste ale lui Victor Negrescu. Portalul eu40.eu, o platformă a tinerilor membri ai Parlamentului European care nu au împlinit vârsta de 40 de ani, îl arăta pe Negrescu ca fiind inițiatorul proiectului „Delegaţia Transilvaniei şi Banatului“ pe lângă Uniunea Europeană. Și în alte prezentări – oficiale sau în presă – Negrescu a ținut să se identifice cu acest proiect pe care susține că l-a inițiat.

La 4 ani de la ipoteticul său debut, nimeni nu știe nimic despre acest proiect care nu are un site propriu. Purtătorul de cuvânt al municipiului Alba Iulia, Mihai Coșer, ne-a precizat: „nu a existat nicio colaborare administrativă între primăria municipiului Alba Iulia și proiectul «Delegaţia Transilvaniei şi Banatului» pe lângă Uniunea Europeană“.Acesta a mai precizat, pentru Newsweek România, că nu a auzit de proiectul lui Victor Negrescu.

Citește și: Eurodeputatul PSD Negrescu, lecții despre Europa de la infractorul Adrian Năstase

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te