Dîncu vede o „montură” pentru îndepărtarea sa din guvern. Ar urma să i se ceară demisia

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 13.10.2022 - 22:44
Vasile Dîncu va ceda portofoliul Apărării unui alt pesedist- Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Întrebat dacă ia în calcul o remaniere a ministrului Apărării, în urma declaraţiilor acestuia privind negocierile de pace în Ucraina, Ciucă a declarat că îl aşteaptă pe ministrul Dîncu să revină în ţară de la ministeriala NATO.

SHARE

UPDATE. Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a dat explicații joi după-amiază, la TVR INFO, în cadrul emisiunii "Radar geopolitic", după ce premierul a subliniat că îl așteaptă la o discuție pe marginea declarațiilor sale privind necesitatea ca Ucraina să negocieze cu Rusia. Intervenția prin telefon s-a încheiat brusc când realizatoarea TVR Loara Ștefănescu a întrebat dacă ministrul crede că îi va cere cineva demisia.

"Ceea ce am spus eu a fost că nu trebuie să lăsăm Ucraina singură, că ea are o singură șansă - aceea de a lupta, de a lupta până la capăt, dar că noi trebuie să facem cu toții presiuni diplomatice pentru ca rușii să se retragă și să oprească acțiunea teroristă", a justificat ministrul.

El s-a arătat contrariat de felul în care au evoluat lucrurile.

"Nu înțeleg deloc de ce această montură s-a făcut la București și a fost pusă în această cheie, încât președintele, premierul au răspuns", a subliniat Dîncu.

"Sigur că vom avea discuții. Cu siguranță că o să discutăm lămuritor asupra acestei teme, dar cred că este o idee care mi se pare normală. Este o idee pe care o auzi în fiecare zi dacă citești revista presei, ca să spun așa. (...) E o montură USR-istă și liderii noștri au răspuns la niște întrebări meșteșugit puse ca să se poată răspunde mai ales așa", a adăugat el.

"Nu mi-a cerut nimeni demisia în acest moment", a conchis Dîncu.

Întrebat dacă crede că îi va cere cineva demisia, convorbirea s-a încheiat brusc.

„Îl aştept pe domnul ministru Dîncu să revină în ţară de la ministeriala NATO. Trebuie să avem o discuţie cât se poate de deschisă faţă de opinia dumnealui. Nu este o opinie a guvernului şi atunci va trebui să tranşăm foarte clar acest aspect” , a spus premierul.

Ministrul Vasile Dîncu a provocat reacţii dure pe scena politică după ce a afirmat că negocierile reprezintă singura şansă pentru încheierea războiului din Ucraina.

Surse politice susțin că Dîncu va fi remaniat zilele următoare.

„Războiul va mai continua şi singura şansă pe care ar putea să o aibă Ucraina şi mai ales sfârşitul războiului, singura şansă a păcii poate să fie negocierea, negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexă, în care, aşa cum au lansat în acest moment ucrainenii, un document politic pentru toate ţările europene şi pentru NATO, un document care încearcă să dea garanţii de securitate pentru Ucraina pentru viitor. Este vorba până la modul negociere internaţională. Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia sigură. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, pentru că clasa politică din Ucraina, în momentul acesta nu poate să îşi permită să-şi asume, ar fi o sinucidere curată în politică să îşi asume pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă, de teritorii, ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, a declarat Vasile Dîncu, sâmbătă, la Prima TV.

Citește și: Xi Jinping președinte până la sfârșitul vieții. Partidul Comunist vrea să-i acorde al treilea mandat

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a făcut un apel la cei care sunt supuşi manipulărilor Federaţiei Ruse privind presupunele negocieri cu Ucraina.

„Astăzi vreau să adresez acest apel al meu celor din lume care sunt supuşi manipulărilor ruseşti cu privire la presupuse negocieri, despre presupunerile că numai negocierile pot pune capăt acestui crud război terorist rusesc. Doreşte statul terorist pace? Evident că nu. O dovedeşte în fiecare zi şi în fiecare noapte. Teroarea constantă împotriva populaţiei civile este respingerea evidentă de către Rusia a negocierilor reale”.

Citește și: VIDEO Kievul este din nou atacat. Infrastructura critică este atacată cu dronele sinucigașe iraniene

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, întrebat cum vede declaraţiile lui Vasile Dîncu potrivit cărora singura şansă a păcii ar fi o negociere cu Rusia, că toată lumea trebuie să accepte faptul că ucrainenii sunt cei care plătesc preţul sângelui în acest război şi numai Ucraina poate decide ce, cum şi când negociază. „Această poziţie este poziţia noastră oficială, e poziţia oficială a UE şi probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei ca să afle aceste poziţii”, a adăugat şeful statului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te