SURSE: Curtea Constituțională amână pentru toamnă decizia privind impozitarea pensiilor speciale

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 14.07.2020 - 11:07

Curtea Constituţională a României dezbate marţi sesizările Avocatului Poporului şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în legătură cu legea privind noul sistem de impozitare a pensiilor de serviciu.

SHARE

Surse Newsweek România susțin că judecătorii constituționali nu vor lua o decizie cu privire la legea prin care sunt impozitate cu 85% toate pensiile de peste 7.000 de lei, preferând o amânare dincolo de luna august. 

Motivul oficial ce va fi invocat este acela că CCR nu a primit toate punctele de vedere de la părțile implicate în caz.

Pe 17 iunie, Camera Deputaţilor a votat o modificare la legea privind Codul fiscal, astfel încât pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează, cele cuprinse între 2.000 şi 7.000 se impozitează cu 10%, iar pensiile cu o valoare de peste 7.001 lei se impozitează cu 85% pentru ceea ce depăşeşte această sumă.

Legea a fost adoptată, dar pe 18 iunie Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să sesizeze Curtea Constituţională pe motiv că unul dintre cele cinci principii ale fiscalităţii reglementate de Codul fiscal vizează „justeţea impunerii sau echitatea fiscală", care „asigură ca sarcina fiscală a fiecărui contribuabil să fie stabilită pe baza puterii contributive, respectiv în funcţie de mărimea veniturilor sau a proprietăţilor acestuia".

Noua „taxă", susține ICCJ, nu doar că este discriminatorie şi reprezintă un impozit pe venit „deghizat", dar se calculează practic asupra venitului net din pensii, după deducerea din pensia brută a impozitului pe venit, ceea ce ar duce, de la un anumit nivel, la un procentaj de fiscalizare calculat la pensia brută de 95%.

Şi Avocatul Poporului a transmis Curţii Constituţionale o sesizare privind acelaşi act normativ. 

„Sunt două chestiuni. Pe de o parte, este vorba despre faptul că e o inechitabilă aşezare a sarcinilor fiscale. Se numeşte taxarea unor pensii. În realitate avem de-a face cu o impozitare, fiindcă taxele ţi le impune statul când îţi oferă un serviciu”, declara pentru MEDIAFAX Renate Weber.

Avocatul Poporului spunea că este vorba şi despre o supraimpozitare, pentru că toate pensiile de peste 2000 de lei sunt impozitate cu 10%.

Orice atingere a pensiilor speciale, declarată deconstituțională

CCR a mai dat anul acesta o decizie privind modul cum sunt reglementate pensiile de serviciu (cunoscute ca „speciale”, dar toate în favoarea celor care primesc.

În mai, curtea a declarat neconstituțională legea privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu şi indemnizaţiile pentru limită de vârstă deoarece „are un caracter profund eterogen, vizând statute profesionale diferite, precum şi funcţii de demnitate publică, tratate împreună din perspectiva pretinsului deziderat de eliminare a 'pensiilor speciale', fără a se respecta, în consecinţă, exigenţele impuse atât din punctul de vedere al formei specifice fiecărui domeniu de reglementare, cât şi al fondului reglementărilor”, se arată în motivarea citată de Agerpres.

Judecătorii constituţionali mai spun că în procedura de adoptare s-au încălcat ordinea constituţională de sesizare a camerelor Parlamentului şi regulile aplicabile dezbaterilor parlamentare pentru parte din domeniile de reglementare.

Decizia CCR a fost luată după cea admis sesizări depuse în ianuarie tot de Înalta Curte de Casație și Jutiție și Avocatul Poporului.

Carantina, declarată neconstituțională în numai o lună

Curtea Constituţională a decis, pe 25 iunie, că Parlamentul nu poate decide asupra Hotărârii privind instaurarea sau prelungirea stării de alertă. Judecătorii au stabilit că izolarea, carantina şi internarea obligatorie nu pot fi dispuse prin ordin de ministru.

Decizia a venit după ce, în mai, Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituţională, articolele din legea privind starea de alertă prin care se stabilesc contravenţiile şi amenzile pentru încălcarea legii. De asemenea, Avocatul Poporului a contestat şi articolul prin care Parlamentul aprobă starea de alertă instituită prin hotărâre de guvern.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te