Senatul a adoptat proiectul de lege privind pensiile speciale. USR și AUR: „Nu aţi tăiat nimic”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 28.06.2023 - 18:05
Senatul României - Foto: Facebook/ Senatul României

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind pensiile speciale în forma adoptată de Camera Deputaţilor. Au fost înregistrate 91 de voturi "pentru", 19 "împotrivă" şi o abţinere.

SHARE

Camera Deputaţilor a adoptat, luni, acest proiect, care a revenit la Senat pe motiv că au fost aprobate mai multe amendamente care "generează deosebiri majore de conţinut juridic" faţă de forma adoptată anterior de Camera superioară.

Senatul a adoptat proiectul de lege privind pensiile speciale

Actul normativ vizează calcularea pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut şi alinierea stagiului de contributivitate minim la cel aplicat în sistemul public de pensii.

Preşedintele comisiei de muncă, Ion Rotaru (PSD) a delcarat despre Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal că Guvernul a transmis că trebuie îndeplinit un jalon important şi în acest sens au fost întreprinse măsuri pentru intrarea în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuieilor cu pensiile speciale. 

Citește și: VIDEO Parlamentarii au rămas fără pensii speciale. Daea ridica 9.000 lei/lună, Nicolicea - 11.000

”Astfel, se face referire la o serie de categorii de indemnizaţii şi pensii, reglementate prin acte normative individuale, cu caracter special, aplicabile pentru şase categorii”, a spus Rotaru. 

USR și AUR au votat asumat împotriva acestei legi: „Nu aţi tăiat nicio pensie specială”

”Nu puteţi fugi de adevăr. Grupul USR a votat asumat împotriva acestei legi. Nu faceţi decât să salvaţi pensiile speciale. Nu aţi tăiat nicio pensie specială.

Nu treceţi nicio pensie specială pe contributivitate. Nu aţi făcut nicio reformă reală în sistemul de pensii. Nu aţi redus aproape nicio cheltuială cu pensiile speciale.

Citește și: Nicolicea vrea o pensie specială de 20.000 lei după 7 mandate de parlamentar. Azi, ia doar 11.000

Nu aţi respectat jalonul. Ca să fie şi mai clar - nici peste 20 de ani pensionarii speciali nu se vor pensiona tot la 65 de ani, aşa cum e sistemul public, nici peste 20 de ani pensiile speciale nu se vor calcula pe baza veniturilor din cariera de 35 de ani”, a declarat Irineu Darău.

„Nu sunt tăiate cu adevărat pensiile speciale”

Claudiu Tîrziu (AUR) a spus la rândul lui că prin această lege nu se rezolvă de fapt nimic.

”Nu se trece pe contributivitate, nu sunt tăiate cu adevărat pensiile speciale, se mai reduc nişte lucruri pe ici pe colo”, a spus senatorul AUR. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te