IMAS: Iohannis conduce detașat în topul prezidențiabililor. PNL și USR conduc la parlamentare

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 06.08.2019 - 14:42

Președintele Klaus Iohannis este pe primul loc în intențiile de vot la alegerile prezidențiale, cu aproape 42%, urmat la mare distanță Călin Popescu Tăriceanu, Victor Ponta, Dacian Cioloș, Dan Barna și Viorica Dăncilă.

SHARE

Acest lucru este relevat de un sondaj efectuat de IMAS la comanda Europa FM. Astfel, dacă duminică ar avea loc alegeri prezidențiale, dintre românii care au spus că se vor prezenta la urne, 41,7 % au spus că ar vota pentru Klaus Iohannis.

Șeful statului e într-o ușoară scădere față de iunie, când era cotat cu 42,4%.

Următorul clasat e președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cu 13,8% din intențiile de vot. Al treilea este Victor Ponta, liderul Pro România, cu 12, 9%, potrivit IMAS.

Pe locul patru se află liderul PLUS, Dacian Cioloș (care nu candidează, lăsând locul lui Dan Barna), cu 10,4% intenții de vot, iar pe cinci e președintele USR, Dan Barna, cu 9,4%. Viorica Dăncilă (PSD) e abia pe locul al șaselea, cu 7,5%, în creștere față de iunie, când avea 6,7%.

Dacă pe listă s-ar afla numai candidați ai stângii, apropiați PSD și foști membri, aceștia l-ar prefera pe Călin Popescu Tăriceanu - 34%. Gabriela Firea ar avea 31%, Victor Ponta - 23% și Corina Crețu - 5,8%.

Dacă pe listă ar apărea doar candidați ai dreptei sau oponenți ai actualei puteri, rezultatele ar fi: Klaus Iohannis, 48,4%, Laura Codruța Kovesi – 30,4% și Dacian Cioloș cu 18,3%.

 

PNL și USR, peste PSD

Dacă alegerile parlamentare ar avea loc acum – în loc de anul viitor – un sfert dintre cei care spun că ar merge sigur la vot ar vota cu PNL, arată Barometru Europa FM, realizat de IMAS în luna iulie.

Liberalii adună 25,5% din intențiile de vot. Pentru prima dată, USR urcă pe locul 2 în opțiuni, 21,4%, iar PSD cade pe 3 – ar fi votat azi de 19.4% dintre cei siguri ca ar vota.

 

 

Studiul a fost realizat prin telefon, în perioada 15 iulie – 2 august, pe un eșantion reprezentativ de 1.010 de persoane, cu vârsta peste 18 ani, și o marjă de eroare de +/- 3,1%.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -