Liderul PNL, Ilie Bolojan, a comentat după adoptarea Ordonanței Trenuleț. ”Țara este într-un echilibru bugetar foarte subțire”, a spus Ilie Bolojan, la Digi 24. ”Trebuie să fim realiști”, a mai afirmat acesta subliniind că, fără adoptarea acesteia, România ar fi ajuns într-o situație economică dificilă, cu un deficit de 11-12%, riscând astfel să intre în incapacitate de plată.
Bolojan a adăugat că, prin această ordonanță, nu s-au majorat cheltuielile statului, ceea ce a contribuit la menținerea stabilității financiare.
Ilie Bolojan, după adoptarea Ordonanței Trenuleț : ”România intra în incapacitate de plată”
Președintele PNL a afirmat, la Digi 24, că marele merit al Ordonanţei Trenuleț este acela că nu s-au majorat cheltuielile statului şi a explicat că, dacă aceasta nu era adoptată atunci, nu am fi avut un deficit de peste 8%, ci am fi ajuns la un deficit de 11-12%, iar acest lucru însemna că România intra în incapacitate de plată.
„Și dacă este un merit major al acestei Ordonanțe Trenuleț, pentru care noi am susținut că acest guvern să se formeze cât mai repede, este că, în primul rând, nu s-au mai majorat cheltuielile statului. Acesta este rolul fundamental al acestei ordonanțe mult hulite pe bună dreptate”, a declarat Ilie Bolojan.
Dacă nu s-ar fi adoptat, vă rog să vă gândiți că nu am fi avut un deficit de peste 8%, ci am fi ajuns la 11-12%, ceea ce ar fi însemnat pentru România intrarea în incapacitate de plată.
Citește și: Pensii, salarii, sporuri, angajări, alocații, făcute praf de „Ordonanța Trenuleț”. DOCUMENT FINAL
El a explicat că, dacă nu era adoptată Ordonanța Trenuleț, atunci „intrau în cascadă niște indexări, niște chestiuni suplimentare care ar fi dat peste cap în totalitate echilibrele bugetare”.
Așa cum rezultă din textul ordonanței, noi avem în vedere o reducere a cheltuielilor cu 1% din PIB, ceea ce înseamnă aproximativ 20 de miliarde de lei, dar asta nu poți să o anunți și să o faci de pe o zi pe alta.
„În perioada următoare, vom lucra, ne-am organizat în așa fel încât, de peste tot, de unde sunt instituții care nu-și justifică existența în totalitate, unde avem personal excedentar, unde lucrurile pot fi făcute mai ieftin, unde pot fi scăzute cheltuieli, veți vedea această chestiune”, a adăugat liderul PNL.