Sală de sport de 160,000 € unde elevii nu au intrat niciodată. Au făcut-o la 2 kilometri de școală

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 29.06.2023 - 08:02
Sală de sport construită la un kilometru de școală Foto: Captură Digi 24

Scandalul sălilor de sport construite în timpul guvernării Năstase continuă și acum, după mai bine de 20 de ani. Una dintre ele aduce venit pentru fostul edil al unei comune din Gorj.

SHARE

Scandalurile legate de celebrele săli de sport construite pe vremea guvernului Năstase, acum aproximativ 20 de ani, revin și acum în actualitate. 

Au fost inaugurate pe bandă rulantă însă în multe dintre ele nu s-a ținut nici măcar o oră de educație fizică, din diverse motive. Au fost băgați însă foarte mulți bani în construcția lor. 

Acum, o astfel de sală de sport se află pe un teren revendicat de familia unui primar din Gorj. Iar statul i-a plătot chirie pentru construcția aflată pe proprietatea acestuia.

Ce s-a ales de sălile de sport construite de Adrian Năstase. Pariul câștigat de fostul premier

Una dintre cele 400 de săli de sport pentru elevi construite acum 20 de ani cu bani de la guvern, a fost ridicată și la Săcelu, în județul Gorj. A costat 160.000 de euro, dar nu a fost folosită niciodată.

Motivul? Este prea departe de școală, iar elevii ar trebui să meargă jumătate de oră pe jos ca să facă ora de sport. În plus, familia fostului primar a revendicat terenul pe care a fost construită clădirea.

Primăria a construit sala de sport în 2004. În 2006, terenul a fost revendicat de către familia viitorului primar. Nu știe nimeni cum s-a putut construi acolo, dacă terenul nu era liber de sarcini. De atunci, primaria a început să achite chirie proprietarilor, câte 2.000 de euro lunar.

”În 2012, unul dintre moștenitorii familiei care a revendicat terenul a ajuns primar. S-a oprit plata chiriei timp de două mandate, până în 2020, ca să nu intre edilul în incompatibilitate.

După eliberarea din funcție, alături de ceilalți moștenitori, a acționat primăria în judecata, iar acum proprietarii au de primit peste 500 de mii de euro, chiria în anii de neplată. 

Citește și: Guvernul Ciolacu: facem 100 de săli de sport, 100 de bazine de înot. La fel de mult a promis Dăncilă

Când a fost proiectată, era în curtea școlii. În mod intentionat s-a mutat această sală de sport. E la o distanță fabuloasă de școală.

Când e cald afară, elevii fac sportul în curtea școlii, iar iarna în clasă”, a spus Gheorghe Dumitrelea - primar Săcelu pentru Observator.

Sala a fost amplasată la o distanță de mai bine de 1 km față de unitatea de învățământ din localitate. Elevii ar trebui să piardă pe drum o jumătare de oră din cele 45 de minute, atât cât durează în acest moment o ora de curs. Lucru imposibil.

Fostul pimar, unul dintre moștenitorii terenului a spus că nu putea să plătească chirie pentru sala respectivă pentru că ar fi intrat în conflict de interese. 

Până acum, în total, Primăria Săcelu a achitat moştenitorilor peste un milion de lei drept chirie pentru sala sporturilor, care nu este nici măcar folosită. 

Unele dintre săli construite încă de la început cu probleme (infiltraţiile de apă spre exemplu), la care s-a adăugat incompetenţa unor primari şi proasta educaţie a unora care provoacă distrugeri, arată jalnic. În localităţile cu primari mai gospodari sălile sunt întreţinute şi arată acceptabil, scrie Adevărul.

Unii primari au reușit să repare aceste probleme și sălile sunt folosite. Altele au devenit ruine.

Pariul câștigat de Ardian Năstase. Țiriac a trebuit să-i dea un Mercedes. Apoi a promis un avion

Acest proiect al premierului de la vremea respectivă, Adrian Năstase, a făcut şi obiectul unui pariu cu omul de afaceri Ion Ţiriac, care a promis că dacă sălile sunt construite la timp, îi face cadou lui Adrian Năstase un Mercedes.

Pariul a fost câştigat de Năstase, care la inaugurarea primei săli de sport din Capitală a primit şi cheile Mercedesului. Năstase a spus atunci că scoate maşina la licitaţie, iar banii obţinuţi vor fi dedicaţi dotării unor săli de sport.

Apoi, câțiva ani mai târziu, fostul tenismen a declarat că e gata să pună la bătaie un avion de lux din flota pentru cine va construi 3.000-4.000 de săli de sport. 

Citește și: Un model de fitness a fost dată afară din sala de sport pentru că era "prea sexy”

"Am pierdut un pariu cu Năstase (n.r. Adrian Năstase, fostul premier al României) când mi-am pus la bătaie Mercedesul! Atunci a făcut sălile de sport, iar eu nu credeam că le va face. Acum îmi pun la bătaie un avion de lux din flota pe care o deţin pentru cel care va face în România 2.000 - 3.000 de săli de sport!".

Programul „săli de sport” iniţiat de Năstase a avut o valoare de 165 de milioane de euro.  

Ideea lui Năstase a fost preluată și adaptată în campanii electorale și de Elena Udrea, de Liviu Dragnea, Dăncilă, Grindeanu, Tudose și acum de Marcel Ciolacu. Niciunul nu a primit avionul lui Țiriac.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te