Cine s-a înscris în cursa pentru șefia Parchetului General și a DIICOT. Nici un candidat la DNA

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 23.12.2019 - 16:10
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Gabriela Scutea, care a fost adjuncta procurorului general Kovesi, și-a depus candidatura pentru Parchetul General, iar fostul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, s-a înscris pentru un nou mandat la șefia Direcției, dar și pentru Parchetul General. La DNA, nu s-a înscris nimeni

SHARE

UPDATE 16.05: Și Giorgiana Hossu, șefa interimară a DIICOT, candidează pentru un mandat plin la Parchetul Antimafia, iar Laura Oprean, celălalt adjunct al procurorului general, și-a depus și ea candidatura la șefia Parchetului General, scrie G4Media, citând surse judiciare.

Giorgiana Hosu a preluat conducerea DIICOT după ce Felix Bănilă și-a dat demisa, la cererea președintelui Klaus Iohannis, pe fondul scandalului crimelor de la Caracal. Ea a mai condus interimar instituția și în 2015, după ce Alina Bica a demisionat, fiind arestată preventiv pentru abuz în serviciu.

Giorgiana Hosu a pierdut, în anul 2015, cursa pentru șefia DIICOT, în fața lui Daniel Horodniceanu.

Printre dosarele instrumentate de ea se numără și cel al omului de afaceri israelian Sorin Beraru, care a fost cercetat pentru fraudarea cu peste 3,5 milioane de dolari a societăţii CICO. După ce a încercat să o mituiască pe Giorgiana Hosu cu jumătate de milion de euro pentru a renunţa la anchetă, Sorin Beraru a fost condamnat la șapte ani de închisoare. Ea s-a ocupat și de dosarul omului de afaceri Hassan Awdi, condamnat la opt ani închisoare în dosarul falimentării CFR Mesagerie și pe cel al lui Omar Hayssam, care a primit 24 de ani şi patru luni închisoare în dosarul „Manhattan”, potrivit G4Media.ro. 

---

14.05: În cursa pentru șefia Parchetului General, s-ar fi înscris și procurorul Horațiu Radu, în prezent adjunct al procurorului general, scrie Hotnews.ro, citând surse judiciare. 

Răzvan-Horaţiu Radu este magistrat de carieră şi a fost numit în ianuarie 2013 agent al Guvernului României pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, fiind demis în 2018, de Viorica Dăncilă, după ce a intrat în conflict cu Liviu Dragnea și cu fostul consilier al premierului Dăncilă, Darius Vâlcov. Dragnea și Vâlcov l-au atacat deschis pe fostul agent guvernamental la CJUE, în 2018, pentru că acesta nu le-a dat aviz pentru acte normative care încălcau legislația europeană.

Radu este doctor al Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti, specializarea drept penal şi a urmat cursurile Institutului Naţional al Magistraturii (2001-2003), după care a fost numit procuror, activând succesiv la Parchetul de pe lângă Judecătoria Roman (ca procuror stagiar), Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti şi Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

---

Procurorii mai pot depune cereri de înscriere doar astăzi, la Direcția resurse umane a Ministerului Justiției din București.

Gabriela Scutea ar fi ajutat la împiedicarea intrării în vigoare a OUG 13

Gabriela Scutea candidează pentru șefia Parchetului General. Ea a fost secretar de stat în Ministerul Justiției în perioada OUG 13 și ar fi făcut parte din echipa care l-a convins pe ministrul Justiției de la acea vreme, Florin Iordache, să accepte un termen de 10 zile pentru intrarea în vigoare a ordonanței care impunea un prag la abuzul în serviciu și îl salva pe Liviu Dragnea de dosarul angajărilor fictive, potrivit unor surse citate de G4Media.ro

Scutea a fost adjuncta procurorului general al României Laura Codruța Kovesi, iar între 2013 și 2016 a fost Înalt Reprezentant al Ministerului Justiției la Comisia Europeană.

Ea a mai candidat, fără succes, pentru funcția de procuror general și cea de șefă a DNA, însă nu a fost pe placul fostului fostul ministru al Justiției Tudorel Toader. Scutea a fost unul dintre magistrații vocali care au protestat, inclusiv la Bruxelles, împotriva modificărilor PSD la legile Justiției. 

Daniel Horodniceanu candidează pentru un nou mandat la șefia DIICOT 

Daniel Horodniceanu, fost șef al DIICOT între 2015 și 2018, candidează pentru un nou mandat la șefia Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, dar și pentru funcția de procuror general. 

Horodniceanu a fost şeful Serviciului teritorial Iaşi şi a fost numit şef al DIICOT în urmă cu patru ani de către preşedintele Klaus Iohannis, la propunerea ministrului Justiţiei de atunci, Robert Cazanciuc. 

În mandatul de trei ani, Horodniceanu a avut de gestionat dosare grele precum cazul Black Cube privind spionarea şefei DNA, dosarul medicului Lucan sau ancheta Romgaz. Recent, dosarul Romgaz a fost practic anulat de judecătoarea de cameră preliminară de la Înalta Curte, Ioana Ilie, după ce fostul procuror de caz Gheorghe Şpaiuc a făcut greşeli în cascadă precum solicitarea unui mandat de supraveghere tehnică pentru conturi de la Tribunal, nu de la Înalta Curte, deşi în anchetă era vizat un fost ministru, Adriean Videanu. Horodniceanu a încercat să salveze dosarul şi a înlocuit procurorul de caz, dar – în mare măsura – a fost prea târziu. Prejudiciul din dosarul Romgaz se ridică la 60.000.000 de euro, potrivit G4Media.ro. 

În mandatul lui Horodniceanu, DIICOT a instrumentat mai multe dosare cu specific terorist precum cazul extremiştilor maghiari sau al adolescentului din Craiova acuzat de jihadism. Ambele cazuri s-au lăsat cu condamnări. DIICOT, sub conducerea lui Horodniceanu, s-a războit şi cu jurnaliştii de la The Sun care au aruncat pe piaţă un „fake news” precum cazul copiilor exploataţi pentru producerea ouălor Kinder sau cei de la Sky News care susţineau că în România se face trafic de armament.

Cătălin Predoiu: Stabilitatea sistemului e importantă

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat, luni, că „stabilitatea sistemului este importantă, e important să avem procurori șefi, prim-adjuncți, adjuncți, șefi de secție, adjunct de șef de secție numiți conform procedurii legale, stabil, pe post, care să poată începe o reformă în Ministerul Public, să impulsioneze activitatea procurorilor, cu respectarea tuturor garanțiilor”.

Predoiu s-a ferit să spună câte persoane s-au înscris pentru cele trei funcții, spunând doar că „sunt mai multe candidaturi, sperăm să fie și altele, mai este și astăzi o zi”.

Lista procurorilor care îndeplinesc condițiile legale de participare la selecție și programarea interviurilor se va afișa la sediul Ministerului Justiției și se va publica online, până la dată pe 24 decembrie, ora 24:00.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te