Zelenski, despre la planul lui Trump de a opri războiul în 24 de ore: Putea face, dar nu s-a ocupat

DE Daniel Toșa | Actualizat: 07.06.2023 - 11:15
Zelenski, despre la planul lui Trump de a opri războiul în 24 de ore - Foto: Profimedia Images

Președintele Zelenski a declarat că „nu a înțeles” comentariile recente făcute de Donald Trump, în care acesta a afirmat că va opri războiul Rusiei împotriva Ucrainei „în 24 de ore”, afirmând că ar fi putut face acest lucru în timpul mandatului anterior, dar nu a făcut-o.

SHARE

Într-un interviu acordat publicației The Wall Street Journal, Zelenski a spus: "Nu am avut timp să mă gândesc la asta. Nu am înțeles când Donald Trump a spus „în 24 de ore îi voi aduce pe Putin și Zelenski la masă și voi pune capăt războiului”.

Zelenski, despre la planul lui Trump de a opri războiul în 24 de ore

"Ar fi putut face asta, dar nu s-a întâmplat. Da, probabil că întrebarea nu era presantă la momentul respectiv, deoarece nu a existat o invazie pe scară largă a Rusiei”, a declarat Volodimir Zelenski.

Trump a fost ales președinte în 2016, la doi ani după ce forțele rusești au invadat și ocupat ilegal Crimeea și părți importante din Donbas. De asemenea, Războiul din Donbas a continuat pe parcursul tuturor celor patru ani de președinție.

Citește și: Hillary Clinton: „Trump nu poate câştiga alegerile din 2024"

Singura dată când Ucraina a intrat pe „radarul politicii americane” într-un mod major în timpul mandatului lui Trump a fost în timpul unui scandal în care Trump a încercat să constrângă Kievul să îi investigheze pe rivalul său politic Joe Biden și pe fiul acestuia, Hunter, amenințând că va refuza ajutorul acordat Ucrainei.

Fostul președinte american a sugerat că, dacă va fi reales la Casa Albă, actualul sprijin militar american pentru Ucraina ar putea fi înlocuit în schimb cu un „impuls pentru negocieri” în care Kievul ar pierde probabil teritoriul ocupat ilegal de Rusia.

„Vreau ca războiul să se încheie cât mai curând posibil”

Zelenski a fost întrebat dacă perspectiva unei victorii a lui Trump în alegerile prezidențiale americane de anul viitor adaugă presiune pentru a încheia cu succes războiul înainte de o eventuală schimbare de administrație.

Citește și: VIDEO Cum arată blindatul prototip „Terminator” construit de ucraineni din bucăți de tancuri rusești

"Bineînțeles, vreau ca războiul să se încheie cât mai curând posibil. Nu are nimic de-a face cu faptul dacă administrația americană va rămâne aceeași sau se va schimba", a răspuns el.

"Președintele Biden este președinte american în timpul unui război de amploare și ne-a ajutat mai mult decât președintele Trump, dacă vorbim despre administrații. Dar, în același timp, trebuie să ne amintim că nu a existat un război la scară largă în acel moment și nu sunt sigur cum ar fi acționat Trump în acel moment.

"Într-o astfel de situație, îți este teamă de schimbări. Și, ca să fiu sincer, atunci când menționați o schimbare de administrație, simt la fel ca oricine altcineva - îți dorești schimbări în bine, dar poate fi și invers."

Trump: „Voi opri acel război în 24 de ore”

Comentariile lui Trump au fost făcute în timpul unui eveniment la postul Fox News, unde acesta a mai spus că „se înțelege cu Putin” și a făcut comentarii bizare despre valurile actuale de atacuri cu rachete și drone rusești împotriva Kievului.

Când a fost întrebat despre invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, el a spus: "Vreau să opresc acest război, nu vreau ca acest război să continue. Și voi opri acel război, rețineți cuvintele mele, voi opri acel război în 24 de ore"." 

Gazda evenimentului l-a întrebat pe Trump: "Domnule președinte, permiteți-mi să vă întreb. O întrebare serioasă. Cum opriți acel război în 24 de ore?". 

El a răspuns: "Îi voi aduce într-o cameră și știu „o cale exactă”. Spuneți-le unuia „nu veți obține nimic dacă nu faceți o înțelegere”. Îi spui celuilalt „vor obține multe dacă nu faci o înțelegere. Și pur și simplu îi așezi, îi pui și trebuie să iei o hotărâre”.

Comentariile sale par să sugereze că ar forța Ucraina să accepte pierderea teritoriilor ocupate și anexate ilegal de forțele rusești, cu amenințarea de a-l recompensa pe președintele Putin cu și mai mult dacă refuză să accepte oferta sa, potrivit kyivpost.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te