VIDEO „Noaptea Represaliilor” în Marea Roșie. Cobra a decis: Marea Britanie, atac în Yemen

DE Adina Mutăr | Actualizat: 12.01.2024 - 12:42
SUA și Marea Britanie, atac în Yemen - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
SUA și Marea Britanie, atac în Yemen - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
SUA și Marea Britanie, atac în Yemen - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Rachete din arsenalul rebelilor Houthi - Foto: WarZone
Rachete din arsenalul rebelilor Houthi - Foto: iiss.org
Rachete din arsenalul rebelilor Houthi - Foto: iiss.org

„Noaptea Represaliilor” în Marea Roșie. SUA și Marea Britanie, atac în Yemen. Premierul britanic Rishi Sunak a avut o reuniune a Consiliului de Securitate și a Comitetului de urgență Cobra în care s-a discutat un atac major de represalii asupra rebelilor Houthi din Yemen.

SHARE

„Noaptea Represaliilor” în Marea Roșie. SUA și Marea Britanie au decis să-i atace decisiv pe rebelii  Houthi din Yemen, susținuți și înarmați de Iran, din cauza atacurilor neîntrerupte asupra navelor civile și militare în Marea Roșie, rută de comerț internațional foarte importantă.

Downing Street a refuzat să comenteze înainte de ceea ce se așteaptă a fi „o operațiune militară semnificativă condusă de Statele Unite”.

 „Noaptea Represaliilor” în Marea Roșie. Cobra a decis: Marea Britanie, atac în Yemen

Dar sursele de la Whitehall au confirmat că Sunak a fost de acord cu represaliile militare împotriva rebelilor din Yemen, care au lansat o serie de atacuri asupra navelor comerciale în Marea Roșie în ultimele săptămâni.

Planurile au fost finalizate joi, în urma ședințelor Consiliului Național de Securitate al prim-ministrului și ale Comitetului de urgență Cobra.

Potrivit Daily Mail.com, s-a decis un atac comun al SUA și al Regatului Unit cu rachete asupra teritoriilor controlate de Houthi din Yemen.

În discuțiile cu președintele egiptean, Abdul Fattah al-Sisi, cu câteva ore mai devreme, premierul a subliniat că Marea Britanie va „continua să ia măsuri pentru a apăra libertatea de navigație și pentru a proteja viețile pe mare”.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat deja o rezoluție prin care le-a cerut rebelilor Houthi să oprească atacurile.

Rebelii Houthi, „mâna dreaptă” a Iranului

Iranul, care susține și înarmează mișcarea Houthi din Yemen, are planuri mai extinse. Potrivit analiștilor militari, pe fundalul atacurilor Houthi deja în desfășurare, asupra transporturilor maritime din Golful Aden și Marea Roșie, un atac al gărzilor iraniene IRGC, care au 94 de detașamente în zonă, în Golful Oman, va forța gruparea navală occidentală să reacționeze și, probabil, să tragă o parte din forțe către țărmurile iraniene. 

Citește și: VIDEO „Noaptea Represaliilor” în Marea Roșie. Cobra a decis: Marea Britanie, atac în Yemen

Militanții Houthi susținuți de Iran au devenit primii din lume care au tras cu rachete balistice antinavă, o amenințare care a fost un subiect fierbinte de discuții de ani de zile.

Grupul a folosit, de asemenea, un arsenal din ce în ce mai diversificat de rachete de croazieră anti-navă, plus drone kamikaze, în zeci de atacuri în și în jurul Mării Roșii în ultimele luni.

Citește și: VIDEO 150 de nave, gata de marele război în Marea Roșie. SUA au 50, Iranul 94, China, un detașament

Totuși, detaliile despre arsenalul de rachete antinavă al rebelilor rămân obscure. Recent, Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS) a creat un ghid util pentru aceste arme, potrivit WarZone.

IISS a publicat pentru prima dată o evaluare a arsenalului de rachete antinavă ale  Houthi săptămâna trecută.

Au fost furnizate detalii despre șase rachete balistice antinavă și alte șase rachete de croazieră antinavă pe care grupul yemenit susținut de Iran le-a achiziționat din 2014.

O defalcare grafică a acestor arme a fost însoțită de o analiză a acestor capacități de analiștii de la IISS. 

Rebelii Houthi susțin că cea mai mare parte a arsenalului lor de rachete, precum și a dronele sunt de fabricație proprie, în ciuda implicării incontestabile a guvernului iranian în aceste dezvoltări. 

Din octombrie anul trecut, gruparea yemenită a folosit o varietate de rachete și drone împotriva țintelor de pe uscat și de pe mare, iar amenințările pe care le prezintă arsenalul său sunt foarte reale.

Rachete din Iran, China, Rusia

Rebelii Houthi au arătat public cel puțin șase tipuri de rachete balistice antinavă în parade militare, toate având senzori electro-optici infraroșii, modulul principal de ghidare în faza terminală a zborului.

Asef sau Asif este un derivat antinavă al rachetei balistice cu rază scurtă de acțiune a modelului iranian Fateh 313, care are o rază de acțiune maximă raportată de aproape 450 de kilometri, potrivit IISS.

Iranul a prezentat anterior o versiune antinavă a Fateh 110, din care a fost dezvoltat Fateh 313. Familia extinsă Fateh 110 include modele și derivate ce au fost folosite împotriva forțelor americane din Irak și a țintelor din Siria.

Utilizarea rachetelor sol-aer, sau a derivatelor acestora, în rolul sol-suprafață, au fost, de asemenea, folosite de Houthi.

Multe rachete sol-aer, în special cele cu rază mai lungă de acțiune, sunt potrivite pentru utilizare împotriva țintelor terestre folosind traiectorii balistice.

Sistemul sovietic de rachete sol-aer S-300, ale cărui variante rămân în serviciu în mai multe țări din întreaga lume, are o capacitate de rachetă balistică mai puțin cunoscută, pe care forțele ruse au folosit-o în Ucraina.

Există, de asemenea, rapoarte că forțele ucrainene au folosit S-200 din epoca sovietică ca rachete balistice improvizate.

Houthi dețin Muhit, racheta balistică cu rază scurtă de acțiune M-7 a Chinei, derivat în SA-2, pe care Iranul le-a achiziționat la scurt timp după încheierea războiului Iran-Irak, denumindu-le Tondar 69. 

Acest concept a fost folosit de rebelii Houthi în reutilizare, obținând SA-2.

Rachetele balistice, în general, coboară asupra țintelor lor la viteze mari, ceea ce prezintă provocări suplimentare distincte pentru ținte, spre deosebire de rachetele de croazieră, ce pot fi detectate din timp.

Deși utilizarea de către Houthi a rachetelor balistice antinavă este nouă, grupul atacă nave cu rachete de croazieră de ani de zile.

Cele mai vechi rachete antinavă pe care se știe că le-au achiziționat militanții susținuți de Iran sunt stocurile de P-21/P-22 de fabricație sovietică (cunoscute de NATO ca SS-N-2 Styx) și C -801 din China.

P-21/P-22 fac parte dintr-un sistem mai mare de rachete de apărare de coastă, numit Rubezh și cunoscut în Vest ca SSC-3 Styx.

P-21/P-22 și C-801 sunt rachete de croazieră antinavă cu o rază de acțiune de 40 - 80 de kilometri.

Rachetele au capacitate de orientare în infraroșu, care oferă o opțiune de ghidare suplimentară valoroasă, mai ales în situațiile în care există bruiaj puternic de război electronic.

Rachetele de croazieră antinavă mai capabile pe care Houthii le-au achiziționat de atunci includ ceea ce grupul numește Al Mandab 2, care pare a fi o copie a Ghadir-ului iranian sau chiar rachete Ghadir furnizate direct din Iran, cu o rază de acțiune de 300 de kilometri, potrivit IISS.

Există, de asemenea, posibilitatea ca Houthi să fi primit variante și derivate iraniene anterioare ale lui C-802, inclusiv Noor (o clonă mai mult sau mai puțin directă a rachetei chineze).

Rapoartele au sugerat că Houthi au folosit variante sau derivate iraniene C-802 pentru a distruge nava logistică de mare viteză Swift, aflată atunci în serviciul Emiratelor Arabe Unite (EAU), lângă strâmtoarea Bab Al Mandeb în 2016.

Grupul a vizat, de asemenea, mai multe nave de război americane în aceeași zonă, un punct de blocare semnificativ strategic între Marea Roșie și Golful Aden.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te