VIDEO Marea Britanie îi dă Ucrainei o flotilă de atac pentru a prelua Crimeea

DE Adina Mutăr | Actualizat: 11.12.2023 - 18:17
Marea Britanie îi dă Ucrainei o flotilă de atac pentru a prelua Crimeea - Foto: X/twitter.com/front_ukrainian (imagine cu caracter ilustrativ)

Marea Britanie îi dă Ucrainei o flotilă de atac pentru a prelua Crimeea. Regatul Unit și Norvegia conduc o nouă Coaliție pentru capacitatea maritimă a Ucrainei, care intenționează să creeze o divizie antimine cu drepturi depline. Însă echipamentele primite sunt complexe.

SHARE

Marea Britanie îi dă Ucrainei o flotilă de atac pentru ce poate folosi nu numai pentru protecția transportului civil de mărfuri în Marea Neagră, ci și pentru ataca și prelua Crimeea, după cum susțin analiștimilitari ruși.

Crearea unei astfel de formațiuni antimine este necesară pentru a asigura siguranța transportului civil și Ucraina a primit de la Marea Britanie două nave antimine clasa Sandown.

Marea Britanie îi dă Ucrainei o flotilă de asalt/desant pentru a prelua Crimeea

„Secretarul Apărării, Grant Shapps, va anunța achiziționarea a două nave de contramăsuri pentru mine din clasa Sandown (MCMV) de către Ucraina prin UK Export Finance”, a informat ministerul britanic.

„Noua coaliție maritimă va lucra îndeaproape cu Marina Ucraineană și Ministerul Apărării pentru a dezvolta o serie de capacități, inclusiv dezvoltarea rapidă a unei forțe maritime în Marea Neagră, continuând dezvoltarea unui corp maritim ucrainean și a ambarcațiunilor de patrulare fluviale pentru apărare a căilor navigabile de coastă și interioare.”

În prezent, Forțele Marinei ucrainene au deja doi vânători de mine Sandown, Cernihiv și Cerkasi, care sunt în prezent staționați temporar în Marea Britanie. 

Forțele marine ucrainene au primit aceste nave în baza unui acord între Ucraina și Regatul Unit, care a fost ratificat în ianuarie 2022.

Regatul Unit a predat Ucrainei foștii vânători de mine Ramsey și Blyth din Marina Regală.

Potrivit comandantului Forțelor Navale ale Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksi Neijpapa, vânătorii de mine Cernihiv și Cerkasi vor fi primii care vor lua parte la operațiunile de deminare din Marea Neagră pentru a proteja transportul civil, potrivit mil.in.ua.

Vehiculele amfibii Viking servesc unitățile de comando/desant

Însă, ceea ce-i îngrijorează pe ruși, pe lângă aceste nave antimine, Marea Britanie a mai oferit și 20 de vehicule amfibii Viking și 23 de ambarcațiuni de raid, cum sunt cele folosite de forțele speciale ucrainene pentru a ataca Crimeea.

Viking este un vehicul blindat de desant, complet amfibiu, format din două unități de vehicule pe șenile articulate vertical si orizontal pentru virare si pentru manevrarea pe teren accidentat. 

Toate cele patru șenile asigură un efort maxim de tracțiune în toate condițiile. Sistemele de șenile de cauciuc sunt furnizate de Soucy International din Quebec, Canada.

Caroseria este din oțel blindat, în timp ce marginile rotunjite și contururile netede ale profilului ajută la minimizarea riscului depistării de radar.

Designul Viking permite upgrade-uri și instalarea de subsisteme modulare pentru a se potrivi cerințelor operaționale specifice, cum ar fi armuri suplimentare, o gamă de suporturi pentru arme și schimbătoare de sarcină și platforme standard de marfă.

Citește și: VIDEO Operațiune incredibilă a forțelor speciale ucrainene în Marea Neagră: "Am debarcat în Crimeea”

Plăcile de blindaj oferă protecție împotriva cartușele perforatoare de 7,62 mm și a fragmentelor de obuze de artilerie de 152 mm de la o rază de peste 10 m. Vehiculul este evaluat pentru a proteja împotriva minelor antipersonal cu încărcare de 0,5 kg.

Viteza amfibiei Viking pe teren plat este comparabilă cu cea a unui vehicul modern de luptă de infanterie: 50 km/h pe șosele, 35 km/h pe șenile , iar autonomia pe drumurile asfaltate este de 300 km.

Citește și: VIDEO O furtună devastatoare a distrus apărarea Rusiei în Crimeea. Ucraina profită de vreme să atace

Cabina din spate poate transporta opt pușcași marini complet echipați. Ca alternativă, cabina din spate poate transporta o secțiune de mortieră, o secțiune de mitralieră grea sau un detașament antitanc complet echipat cu rachete antiblindaj Milan și posturi de tragere. Ambele cabine sunt complet dotate cu aer condiționat.

Acoperișul cabinei din față este prevăzut cu un suport pentru o mitralieră grea Browning de 12,7 mm sau o mitralieră de uz general 7,62. Șoferul sau comandantul vehiculului poate acționa dispozitive de evacuare a fumului în partea din față a vehiculului, care pot trage grenade fumigene sau cu fosfor alb.

Ministerul Regatului Unit al Apărării a comandat vehiculele la BAE Systems, Land Systems Hagglunds (fostul Alvis Hagglunds), în trei variante: de transport de trupe (TCV), vehicul de comandă (CV) și vehicul de recuperare a reparațiilor (RCV).

Viking a fost pentru prima dată desfășurat operațional cu Royal Marine Commandos în sudul Afganistanului.

Vehiculele au garantată funcționarea până după 2031.

Rusia a acuzat Marea Britanie în repetate rânduri că ajută prin organizare și instruire Ucraina ca să preia Crimeea, ceea ce ar constitui o victorie copleșitoare pentru Kiev.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te