VIDEO Israel va da Ucrainei sistemul laser antiaerian care va distruge dronele sinucigașe ale Rusiei

DE Elena Andrei | Actualizat: 17.02.2023 - 08:00
Light Blade (Lahav Or)/Foto: jewish insider

Vizita ministrului de Externe Eli Cohen în Ucraina, joi, 16 februarie, l-a transformat în primul ministru israelian de rang înalt care a ajuns la Kiev de la izbucnirea războiului rus împotriva Ucrainei.

SHARE

A însemnat un punct de cotitură în politica de ajutor non-militar a Israelului pentru efortul de război al Kievului, spun sursele de informații ale DEBKAfile – și anume, dorința pentru prima dată de a lua în considerare contribuția cu „arme defensive”.

Această schimbare de atitudine este generată de întărirea cooperării militare dintre Moscova și Iran și de planurile lor comune de a fabrica 6.000 de drone armate autonome avansate pentru a fi utilizate de forțele ruse în ofensiva de primăvară în Ucraina. 

Până la apariția acestui acord, Israelul nu a vrut să deranjeze Moscova, atâta timp cât forțele sale aeriene aveau mână liberă pentru operațiunile anti-Iran în Siria.

Cooperare militară ruso-iraniană

Israelul se teme acum că dezvoltarea de drone avansate de către Iran, susținută de Rusia, ar putea periclita superioritatea forțelor aeriene israeliene în fața puterii aeriene iraniene. 

Înțelegerea Teheranului cu Moscova poate fi un factor definitoriu în pregătirile strategice pentru un potențial asalt americano-israelian asupra programului nuclear.  

Surse de informații susțin că tehnicieni iranieni și personal al forțelor aeriene sunt prezenți la fabrica de drone iraniano-ruse din Ielabuga, la 960 km est de Moscova. 

De acolo și din Crimeea, aceștia sunt implicați în intensificarea ritmului atacurilor cu drone împotriva țintelor ucrainene.

Joi, 16 februarie, 30 de drone sinucigașe au fost îndreptate din aceste locuri spre Ucraina.

Israelul consideră că este inacceptabil ca iranienii să obțină experiență în utilizarea acelor drone în Ucraina, precum și să învețe tacticile rusești împotriva sistemelor de apărare aeriană ale Ucrainei.

Laser capabil să distrugă cea mai recentă generație de drone

Administrația Biden a a sugerat ca Israelul să furnizeze Kievului noul său sistem de apărare bazat pe laser, care este capabil să distrugă cea mai recentă generație de drone de atac. 

Numit Light Blade (Lahav Or), a fost proiectat de prof. Amiel Ishaaya de la Universitatea Ben-Gurion pentru a doborî noile drone de atac autonome, ce funcționează prin intermediul senzorilor și camerelor de bord fără o legătură de comunicare, înainte de a-și atinge ținta.

Funcționarea la o frecvență mai mică face ca Light Blade să fie utilizat în siguranță în medii urbane.

Marți, generalul-maior Danny Gold, șeful Departamentului de dezvoltare și cercetare la Ministerul Apărării, a dezvăluit: „Israelul poate doborî dronele iraniene folosite de Rusia în războiul său împotriva Ucrainei”. 

Acesta a raportat că Israelul a efectuat „mai multe teste cu succes distrugând rachete și proiectile de mortiere folosind un sistem sofisticat de arme cu laser”. Gold a adăugat că același concept poate fi aplicat pentru a doborî vehiculele aeriene fără pilot, inclusiv dronele iraniene care sunt folosite de Rusia împotriva Ucrainei.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te