O banală bancnotă euro te poate îmbogăți. Colecționarii se bat pe ele și oferă sume foarte mari

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 20.03.2023 - 17:10
Unele bancnote euro valorează mult mai mult decât scrie pe ele ) Foto:

Portofelul poate fi o potențială mină de aur: Unele bancnote în euro valorează mult mai mult decât scrie pe ele. La bancnotele euro, fiecare detaliu contează. Cu un număr de serie special sau cu o pată, bancnotele își pot multiplica valoarea.

SHARE

Portofelul poate fi o potențială mină de aur: Unele bancnote în euro valorează mult mai mult decât scrie pe ele. La bancnotele euro, fiecare detaliu contează. Cu un număr de serie special sau cu o pată, bancnotele își pot multiplica valoarea.

Bancnotele și monedele sunt ușor de folosit, pentru că au valoarea înscrisă pe ele. Chiar dacă, strict vorbind, această valoare se poate schimba oricând, după cum arată inflația actuală, scrie merkur.de.

Totuși, aproape fiecare copil știe că o bancnotă de 50 de euro valorează 50 de euro, o bancnotă de 100 de dolari valorează 100 de dolari și o bancnotă de 20 de lire 20 de lire. Cel puțin atunci când este schimbată pentru un produs sau un serviciu.

O banală bancnotă euro te poate îmbogăți. Colecționarii se bat pe ele și oferă sume foarte mari

Cu toate acestea, dacă bancnotele în sine sunt oferite spre vânzare, prețul solicitat poate fi semnificativ mai mare decât valoarea lor nominală. Și asta nu se aplică doar exemplarelor istorice. Și cele care sunt folosite în prezent ca mijloc de plată pot avea valoare specială.

Bancnote în euro cu o valoare specială: colecționarii plătesc mult pentru anumite numere de serie. Micile comori dintre bancnote își datorează valoarea deosebită aspectului lor izbitor. După cum a raportat Stern, de exemplu, bancnotele în euro care au numere de serie lipsă sau speciale au o valoare mare pentru colecționar.

Secvențele de numere cu multe zerouri la început sunt date ca exemple. Dar și cele cu numere care se repetă ritmic – aici o schimbare recurentă între doar două numere poate face ca valoarea să urce fulminant.

Palindromurile pot avea, de asemenea, un efect pozitiv asupra valorii – și anume șirurile de numere care pot fi citite la fel înainte și înapoi. Același lucru este valabil și pentru combinațiile de numere care reflectă aniversări istorice sau care au multe numere consecutive identice.

Bancnotele în euro pot deveni un jackpot: greșelile de imprimare sunt deosebit de căutate

Dar nu numai numărul de serie poate crește valoarea aparentă. Greșelile de tipărire cu ștampile distorsionate sau simbolul euro fac inimile colecționarilor să bată mai repede. O privire foarte atentă în portofelul tău merită întotdeauna. Poate că există un jackpot secret ascuns sub bancnote.

Potrivit Stern, bancnotele de zece euro pot fi vândute uneori cu câteva sute de euro pe site-ul de licitații online Ebay. Acolo, un dealer oferă o bancnotă de 50 de euro pentru 400 de euro – din cauza numărului de serie RD1090005501.

Un altul vrea să facă 1.000 de euro dintr-o bancnotă de 100 de euro – deoarece este o greșeală de tipărire, simbolul euro nu este complet vizibil pe o parte.

Vânzarea unei bancnote în euro pe Ebay: în 2013, colecționarii au plătit aproape 12.000 de euro pentru o bancnotă de 100 de euro.

Citește și: Assad i-a oferit lui Putin baze extinse și permanente în Siria și mercenari pentru Ucraina

Dar există o altă cale. După cum relatează Business Insider, în 2013 un iubitor de bancnote euro a plătit chiar 11.900 de euro pentru o bancnotă de 100 de euro care s-a născut fără număr de serie.

O carcasă cu o ștampilă răsucită și un simbol euro pe o bancnotă de cinci euro ar trebui să-i aducă proprietarului 699 de euro. În fine, cineva dorea 550 de euro pentru o bancnotă de 20 de euro al cărei număr de serie avea un număr enorm de doi.

Citește și: Spionii lui Putin se infiltrează în Georgia printr-o schemă veche, ca „turiști”

Deci propriul tău portofel poate fi o adevărată mină de aur. Dar se recomandă prudență – mai ales dacă numărul de serie, dunga sidefată sau hologramele sunt incorecte sau lipsesc complet. Pentru că acesta poate fi și un indiciu al banilor falși.

De aceea, verifică aceste presupuse comori pentru autenticitate înainte de o vânzare planificată, pentru a fi în siguranță.

Deoarece Codul penal prevede că până și încercarea de a „pune pe piață bani falși ca reali” poate duce la o pedeapsă cu închisoare de până la cinci ani sau o amendă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te