Un an de război. Cum s-a schimbat irevocabil lumea în anul de la invazia Rusiei în Ucraina

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 24.02.2023 - 09:30
Cum s-a schimbat irevocabil lumea în anul de la invazia Rusiei - Foto: Profimedia

„În anul de când președintele rus Vladimir Putin și-a pus în mișcare așa-numita <<operațiune militară specială>>, lumea a fost profund schimbată – în anumite privințe, poate irevocabil”, scrie revista „Time”, într-o analiză dedicată acestui subiect.

SHARE

Invazia din 24 februarie 2022 a generat noi scopuri în Europa și în alianța militară occidentală condusă de SUA. A schimbat economia mondială și a forțat o nouă realitate energetică în Europa.

A provocat cea mai mare și mai rapidă deplasare de oameni din ultimele decenii. A început chiar să influențeze gândirea geopolitică în jurul unor evenimente care încă nu au avut loc.

După un an, iată care sunt cele mai semnificative consecințe ale războiului de până acum.

O NATO revitalizată

Când Putin a început să pună bazele pentru invazia Ucrainei, a invocat drept o amenințare existențială extinderea NATO în spațiul post-sovietic.

Ceea ce cândva era o teamă a devenit o profeție care se împlinește de la sine: ca urmare a invaziei, alianța militară occidentală este gata să se extindă și mai mult odată cu ascensiunea care se profilează a Finlandei și a Suediei (deși aceasta din urmă este oprită momentan de Turcia).

O astfel de extindere ar fi fost de neconceput cu doar un an în urmă. Finlanda și Suedia, considerate mult timp zone tampon între Occident și Rusia, au fost țări neutre care au evitat mult timp alianțele militare – un status quo care a fost susținut de majoritatea populației lor.

Dar invazia Ucrainei de către Moscova le-a expus vulnerabilitatea și, aparent peste noapte, opinia publică a început să împărtășească ideea apartenenței la NATO.

„Finlanda nu s-ar fi alăturat NATO pe calea rapidă dacă nu ar fi fost Putin”, spune fostul prim-ministru finlandez Alexander Stubb.

Invazia Ucrainei nu numai că a stimulat extinderea alianței, dar a condus și la investiții suplimentare în rândul membrilor săi, în special Germania și Polonia.

Ambele și-au crescut dramatic cheltuielile pentru apărare. Într-adevăr, toți membrii NATO sunt pe cale să îndeplinească liniile directoare ale alianței de a cheltui cel puțin 2% din PIB-ul lor național pentru apărare; se vorbește chiar despre depășirea acestui obiectiv .

În timp ce apelurile Ucrainei de a adera la alianță au fost respinse, Kievul a beneficiat totuși de puterea militară a membrilor săi, dintre care mulți au promis miliarde de dolari în ajutor financiar și militar.

Aceasta este ironia războiului lui Putin. Acum un an, „Putin a vrut mai puțin NATO”, spune Anders Fogh Rasmussen, fostul secretar general al alianței. Acum, ca rezultat direct al acțiunilor sale, „are mai mult NATO”.

O Europă mai puternică, mai unită

La fel ca NATO, Uniunea Europeană a atras interesul unor noi potențiali membri. Ucraina și-a depus cererea de aderare în câteva zile de la invazia Moscovei, urmată de Georgia și Moldova.

Blocul s-a bucurat, la rândul său, de un sentiment reînnoit de unitate și scop.  Până în prezent, a adoptat nouă pachete de sancțiuni care vizează oficialii ruși, băncile, industriile și altele. O a zecea rundă de sancțiuni este în lucru.

Oficialii europeni admit că menținerea acordului între cei 27 de membri ai UE nu a fost ușoară, mai ales când vine vorba de obținerea acceptării guvernelor mai apropiate de Moscova, cum ar fi Ungaria.

Dar, în ansamblu, războiul din Ucraina a galvanizat unitatea europeană și chiar a permis Poloniei, un alt stat post-sovietic odată în dezacord cu Bruxelles-ul din cauza încălcărilor statului de drept, să apară ca purtătorul standard al solidarităţii UE împotriva agresiunii ruse.

Deși sprijinul pentru aderarea Ucrainei la UE rămâne ridicat, este puțin probabil ca aderarea Kievului la bloc să aibă loc în curând. Totuși, așa cum o văd unii observatori, problema aderării Ucrainei la UE este o chestiune de „când”, nu „dacă”.

„Ucraina va deveni în cele din urmă membră a UE”, spune Stubb, o predicție pe care a extins-o și în ceea ce privește Georgia și Moldova. „Când cineva se comportă la fel de agresiv și ilegal precum Putin, atunci noi ceilalți ne grupăm și ne integrăm.”

Cea mai mare criză de refugiați din ultimele decenii

Una dintre cele mai grave consecințe ale invaziei ruse a fost strămutarea a milioane de ucraineni, pe plan intern și extern.

Până în prezent, peste 8 milioane de refugiați ucraineni au fost înregistrați în toată Europa, potrivit agenției ONU pentru refugiați, marea majoritate dintre ei femei și copii (bărbații ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani nu au voie să părăsească țara).

Aceasta reprezintă aproape 20% din populația de dinainte de război a Ucrainei, cea mai mare proporție a acesteia fiind acum găsită în Polonia vecină, precum și în Germania și Republica Cehă.

„Aceasta este cea mai rapidă deplasare forțată a oamenilor din 1914”, spune Beata Javorcik, economistul șef la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, menționând că pierderea capitalului uman va avea un impact profund asupra Ucrainei și asupra capacității acesteia de a se reconstrui atunci când războiul se încheie în sfârșit.

În general, refugiații „sunt de obicei oameni mai tineri, mai educați, mai antreprenori”, adaugă ea. „Aceștia sunt oamenii de care aveți nevoie pentru reconstrucție.”

Întrepătrunderea afacerilor cu geopolitica

Înainte de invazia rusă, afacerile și geopolitica erau în mare măsură capabile să existe separat una de cealaltă.

Aveam sentimentul că „ai putea lăsa comerțul să fie comerț și să-i lași pe oameni să-și construiască lanțurile de aprovizionare, să-și facă investiții, să câștige bani de oriunde este logic să câștigi bani, să produci lucruri oriunde are sens să produci lucruri și apoi să lași geopolitica să fie geopolitică și ca cele două să fie oarecum separate”, spune Dmitri Grozoubinski, fost negociator comercial la Organizația Mondială a Comerțului și fondator al site-ului ExplainTrade.

Dar, la câteva zile de la invazia Ucrainei de către Kremlin, zeci de companii din întreaga lume și-au anunțat intențiile de a-și suspenda operațiunile în Rusia.

„Cea mai mare schimbare care s-a întâmplat în mintea oamenilor după invazia Ucrainei este să urmărim cât de repede geopolitica poate trece peste considerentele economice”, spune Grozoubinski.

„Aveți autorități de reglementare care cer ca firmele să includă în analiza lor de risc geopolitica, dar din ce în ce mai multe consilii [o fac] de asemenea”, ceva despre care spune el se va dovedi la fel de relevant atunci când vine vorba de relațiile SUA-China.

Totuși, dintre cele peste 1.500 de multinaționale care au anunțat ieșiri voluntare de pe piața rusă, aproximativ 500 au făcut-o complet, conform unei liste întocmite de Universitatea Yale.

O altă analiză recentă realizată de B4Ukraine, o coaliție de organizații ucrainene și internaționale ale societății civile, a constatat că dintre cele 3.000 de companii multinaționale, mai mult de jumătate continuă să facă afaceri cu Rusia.

Multe dintre ele au sediul în țările G7, potrivit celui mai recent raport al lor, „subminând potențial eforturile grupului de a reduce veniturile Kremlinului și de a sprijini o Ucraine independentă”.

Mai puțină dependență de petrolul și gazele rusești

După invazia Rusiei, Europa a impus o interdicție asupra importurilor de petrol rusesc și și-a redus dependența de gazul rusesc de la 35,7% în februarie 2022 la 12,9% astăzi - o schimbare care este în egală măsură o consecință a inițiativei europene precum și a Moscovei.

Pe lângă faptul că Kremlinul a cerut cumpărătorilor străini să cumpere gaz rusesc în ruble, într- o aparentă încercare de a susține moneda aflată în dificultate a țării, Gazprom a oprit la nesfârșit fluxul de gaz către Europa de Vest prin conducta Nord Stream 1.

Citește și: Cum a „măcelărit” România Delta Dunării înainte să apară pericolul Bîstroe. 1.753 km de canale noi

În timp ce scăderea abruptă a energiei rusești a stârnit temeri cu privire la o criză energetică în această iarnă, al cărei impact se face simțit pe tot continentul, a accelerat și tranziția către surse alternative de energie regenerabilă.

„Membrii UE din Europa de Est, care au văzut tranziția verde ca pe ceva care le-a fost impus de Bruxelles, îmbrățișează de fapt tranziția verde, deoarece aceasta a devenit o chestiune de securitate energetică”, spune Javorcik.

„Deodată, se realizează că securitatea energetică nu poate fi atinsă prin diversificarea geografică a surselor de energie; ai nevoie de diversificarea tipului de surse.”

O Rusie incomplet izolată

„Realitatea cu care ne confruntăm în Europa este o Rusia permanent izolată, iar acesta va fi un lucru generațional”, spune Stubb, fostul lider finlandez.

Chiar dacă războiul s-ar termina mâine, probabil că ar dura zeci de ani, dacă nu generații, pentru ca încrederea să fie restabilită între Rusia și Occident. Pentru ucraineni, acea zi s-ar putea să nu vină niciodată.

„Nu vom reuși să punem oul din nou împreună”, spune Malcolm Chalmers, director general adjunct la think tank-ul Royal United Services Institute din Londra.

„Orice va rezulta din asta va fi foarte diferit de ceea ce era în 2021, pentru că neîncrederea în Rusia este mult mai profundă.”

Dar solidaritatea cu Ucraina are limitele ei. După cum voturile Adunării Generale a ONU au arătat clar, nu toate țările sunt dispuse să se implice în acest război mai mult decât au fost deja.

India și China continuă să se situeze pe linia neutralității aparente, la fel ca zeci de alte țări reprezentând aproape jumătate din populația lumii.

„Criza a arătat că cea mai mare parte a lumii nealiniate a rămas nealiniată și, în unele cazuri, încă înclină spre Rusia”, adaugă Chalmers. „Nu există un consens internațional împotriva Rusiei; există un consens occidental împotriva Rusiei”.

Un nou accent pe Taiwan

Chiar dacă Ucraina continuă să domine concentrarea globală, liderii mondiali au început să acorde mai multă atenție Chinei și potențialelor lecții pe care le-ar putea extrage de la Moscova.

„Orice încercare a Chinei de a încerca să schimbe status quo-ul [în Taiwan] prin utilizarea forței militare va avea consecințe grave pentru Asia de Est”, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg pentru Nikkei Asia într-un interviu recent. „Dar va avea și consecințe pentru aliații NATO și pentru securitatea globală”.

Există, desigur, diferențe fundamentale între Ucraina și Taiwan. În timp ce primul este un stat independent recunoscut internațional, cel de-al doilea nu este.

Citește și: Trupe ucrainene înaintează spre granița cu Transnistria. Se pregătește Kievul să apere Moldova?

Și în timp ce perturbările comerciale dintre Rusia și Occident s-au dovedit deosebit de dăunătoare pentru economia globală, o astfel de dispută similară cu China, care se mândrește cu o economie de 10 ori mai mare decât cea a Rusiei, ar fi „apocaliptic”, spune Grozoubinski.

În timp ce Putin și Xi sunt lideri foarte diferiți („Xi Jinping este răbdător și inteligent”, spune Stubb, în timp ce „Putin este nerăbdător și nerăbdător”), greșelile comise de primul ilustrează ce s-ar putea întâmpla dacă cel din urmă ar alege să urmeze o procedură similară. calea față de Taiwan.

„Dacă Putin ar fi intrat la Kiev în 48 de ore, Xi Jinping s-ar putea gândi că poate pot face același lucru în Taiwan”, spune Stubb. „Dar acum el cam înțelege că nu poate.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te