Lideri mondiali, familia regală britanică și sute de veterani i-au onorat astăzi pe cei care au luptat în decursul debarcării din Normandia, acum 75 de ani. Regina Elisabeta, premierul demisionar Theresa May, președintele american Donald Trump, președintele francez Emmanuel Macron, dar și cancelarul german Angela Merkel s-au reunit în Portsmouth, pentru o ceremonie dedicată celei mai mari invazii din istorie, care a schimbat cursul celui de-al Doilea Război Mondial.
Maiestatea sa a folosit discursul ei pentru a aduce un omagiu "generației de război rezistente", pe care a numit-o "generația mea", în timp ce Trump a citit fragmente ale rugăciunii rostite de către predecesorul său Franklin D. Roosevelt înaintea operațiunii militare cunoscute sub numele de D Day (Ziua Z).
La 5 iunie 1944, generalul american Dwight D. Eisenhower a dat ordinul final de a invada Franța ocupată de naziști. În ziua următoare, 156.000 de soldați aliați au plecat spre continent din bazele aflate în estul Angliei. Ei au fost reprezentați la ceremonia de astăzi de un număr de 300 de veterani, în fața cărora s-au înclinat cei mai puternici lideri ai planetei.
Printre cei are au luat cuvântul s-a numărat sergentul John Jenkins, 99 de ani, care s-a născut și a crescut în orașul Hampshire, s-a aflat în Corpul Pionier în Ziua Z. "Aveam 23 de ani când am aterizat pe Gold Beach. Am fost îngrozit, cred că toată lumea era. Eram doar o mică parte dintr-o mașinărie de război foarte mare. Nu-ți uiți niciodată tovarășii, pentru că am fost toți împreună. Este corect că jerta și curajul atâtor oameni sunt onorate după 75 de ani. Nu trebuie să uităm niciodată”, a povestit Jenkins, potrivit Dailymail.uk
"Acum șaptezeci și cinci de ani, sute de mii de tineri soldați, marinari și aviatori au părăsit aceste țărmuri pentru a lupta pentru cauza libertății. Mulți dintre ei nu se vor întoarce niciodată, iar eroismul, curajul și jertfa celor care și-au pierdut viața nu vor fi uitate niciodată. Cu umilință și recunoștință, în numele întregii țări și a întregii lumi libere, vă spun, tuturor, mulțumesc”, a spus Regina Elisabeta.
Un zbor al avioanelor de epocă, Spitfires, Hurricanes și Red Arrows, a străpuns cerul la sfârșitul ceremoniei, în timpul căreia prințul Charles a fost văzut ștergându-și ochii umeziți de lacrimi.
La final, Donald Trump și Regina Elisabeta s-au întâlnit cu veteranii. înainte ca președintele american să-și ia rămas bun și să-i mulțumească pentru vizita de stat de trei zile în Marea Britanie, spunându-i: "A fost o mare onoare să fiu cu dumneavoastră. O femeie mare, femeie minunată". Maiestatea sa a fost auzită spunând: "Sper că veți veni în curând din nou în această țară".