Trump cedează în războiul comercial. Reduce tarifele vamale impuse Chinei de la 145% la 30%.
SUA își va reduce tarifele pentru produsele chinezești de la 145% la 30%, în timp ce China și le va reduce de la 125% la doar 10%.
Reducerile sunt valabile într-o primă fază până pe 14 mai, conform unei declarații comune anunțate de secretarul Trezoreriei SUA.
Trump cedează în războiul comercial. Reduce tarifele impuse Chinei de la 145% la 30%
SUA și China au convenit asupra unei reduceri drastice a tarifelor punitive pentru o perioadă inițială de 90 de zile, semnalând un moment rar de ușurare în conflictul comercial și speranțe pentru o stabilitate economică pe termen lung.
Acordul, încheiat în urma unor negocieri intense în weekend, la Geneva, prevede reducerea semnificativă a taxelor vamale pentru bunurile celeilalte țări.
Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, și reprezentantul american pentru comerț, Jamieson Greer, au făcut publică declarația comună în timpul unei conferințe de presă la Geneva, potrivit CNN.
Decât război comercial, mai bine o relație SUA - China reciproc avantajoasă
Deși doar temporar, acordul este cel mai semnificativ pas către atenuarea tensiunilor comerciale din ultimii ani.
În declarația comună, ambele guverne au recunoscut importanța unei relații comerciale „sustenabile, pe termen lung și reciproc avantajoase”.
În acest scop, cele două părți vor lansa un nou mecanism de dialog pentru a menține impulsul, condus de vicepremierul chinez He Lifeng, Bessent și Greer.
„Consensul ambelor delegații este că niciuna dintre părți nu a dorit o decuplare”, a spus Bessent, calificând tarifele impuse de ambele părți ca fiind „echivalentul unui embargou”.
„Și niciuna dintre părți nu își dorește acest lucru. Vrem comerț, vrem un comerț mai echilibrat și cred că ambele părți sunt hotărâte să realizeze acest lucru”, a spus el.
„Am dori să vedem China mai deschisă față de mărfurile americane; ne așteptăm ca, pe măsură ce negocierile avansează, să existe și posibilitatea unui acord de cumpărare pentru a echilibra cel mai mare deficit comercial bilateral.”
Deficitul comercial de bunuri al SUA s-a ridicat la 1.200 de miliarde de dolari, o cifră care l-a determinat ulterior pe președintele SUA, Donald Trump, să declare o urgență națională și să impună tarife.
„Acum așteptăm cu nerăbdare discuții foarte bune”, a adăugat el.
Greer, la rândul său, a declarat că ambele părți sunt „foarte angajate” față de perioada inițială de pauză.
Reducerea de 90 de zile a tarifelor reciproce cu SUA „este în conformitate cu așteptările producătorilor și consumatorilor din ambele țări”, se arată într-un comunicat al Ministerului Comerțului din China, la câteva momente după ce cele două părți au distribuit declarația comună.
Citește și: Trump vrea pace cu Xi Jinping. SUA cer negocieri cu China în Elveția pentru tarifele vamale
„Sperăm că SUA vor continua să colaboreze cu China pentru a corecta temeinic practica greșită de creștere unilaterală a tarifelor, pentru a consolida continuu cooperarea reciproc avantajoasă, pentru a menține dezvoltarea sănătoasă, stabilă și durabilă a relațiilor economice și comerciale China-SUA și pentru a injecta împreună mai multă certitudine și stabilitate în economia mondială”, a declarat ministerul chinez.
Următoarele întâlniri, tot la Geneva
Președinta Elveției, Karin Keller-Sutter, și-a exprimat disponibilitatea de a continua să găzduiască discuțiile dintre SUA și China în perioada următoare, lucru convenit în cadrul înființării noului mecanism.
„Mă bucur că Elveția a putut ajuta la facilitarea discuțiilor dintre China și SUA la Geneva”, a declarat Keller-Sutter.„Elveția rămâne pregătită să își ofere bunele oficii”, a adăugat ea.
Citește și: Tarife vamale: Negocieri comerciale la nivel înalt au început la Geneva între SUA şi China
Reducerea surprinzătoare vine în urma anilor de tarife reciproce care au perturbat lanțurile de aprovizionare globale și au alimentat anxietatea economică.
Discuțiile, care au început sâmbătă în orașul elvețian, au avut loc după ce Trump a ridicat tarifele la importurile chinezești la 145%, determinând Beijingul să riposteze cu taxe de 125% la bunurile americane.