Suedia, aproape în NATO. Erdogan a trimis în Parlament proiectul de ratificare a aderării

DE Florin Budescu | Actualizat: 24.10.2023 - 21:12
Suedia, aproape în NATO - Foto: Flickr/Brookings Institution
Suedia, aproape în NATO - Foto: Flickr/Brookings Institution

Suedia este aproape membru NATO. Preşedintele Turciei, Recep Tayip Erdogan, a prezentat Parlamentului de la Ankara proiectul de lege pentru ratificarea aderării ţării scandinave la Pactul Nord-Atlantic.

SHARE

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a înlăturat unul dintre ultimele obstacole care împiedica Suedia să adere la NATO, trimițând spre ratificare parlamentului un proiect de lege, care aprobă aderarea.

Evoluţia a fost în conformitate cu angajamentul pe care Erdogan l-a luat față de NATO, la summitul din iulie, când a spus că va trimite proiectul de lege parlamentului, pentru ratificare, când parlamentul va intra în sesiune, în octombrie.

Suedia, aproape în NATO

Trecerea proiectului de lege prin parlament ar trebui să fie o formalitate, dar Erdogan are o experiență de a rezista la cererea Suediei, pentru a extrage concesii din SUA, inclusiv vânzarea de F-16 către Ankara – un acord care a fost blocat în Senatul SUA.

Liderul turc a cerut, de asemenea, Suediei să înăsprească extrădarea solicitanților de azil kurzi care locuiesc în Suedia. Oficialii turci au insistat că măsurile luate de Suedia, pentru a reprima miliția interzisă a Partidului Muncitorilor din Kurdistan, sunt insuficiente.

„Protocolul privind aderarea Suediei la NATO a fost semnat de președintele Recep Tayyip Erdogan, pe 23 octombrie 2023, și s-a referit la marea adunare națională a Turciei ”, a scris președinția, pe platforma de socializare X, fără a da detalii.

Citeşte şi: Suedia, nou „coșmar” pentru Putin. Vrea să trimită Ucrainei avioane de luptă Gripen

Turcia și Ungaria sunt singurele state membre NATO ale căror legislaturi nu au aprobat încă aderarea Suediei. Conducerea maghiară – care este strâns aliniată cu Ankara și menține o relație cu Moscova – a trimis semnale contradictorii despre motivul pentru care a tergiversat.

Uneori, guvernul maghiar a susținut că este doar o problemă tehnică, dar cu alte ocazii s-a plâns că Suedia a criticat – în viziunea Budapestei, pe nedrept – starea democrației maghiare, conform The Guardian.

Citeşte şi: Suedia se teme de un atac armat din partea Rusiei. Ministerul Apărării: „Din nou o realitate”

Majoritatea observatorilor au presupus că Ungaria s-a ascuns în spatele Turciei și nu va dori să fie expusă ca fiind singurul membru NATO care blochează aderarea Suediei.

Oficialii NATO au spus că Ungaria i-a asigurat în mod repetat că nu va aștepta să fie ultima care să ratifice. Parlamentul ungar a amânat anterior și ratificarea aderării Finlandei, mișcându-se rapid odată ce a devenit evident că și Turcia va semna.

Dar problema aderării Suediei a alimentat frustrarea în capitalele occidentale deja preocupate de legăturile amicale ale Budapestei cu Moscova și Beijingul.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te