Evenimentul, raportat oficial de Departamentul Apărării al SUA pe 19 aprilie 2025, a implicat desfășurarea unor avioane de vânătoare F-35A Lightning II ale Forțelor Aeriene ale SUA pentru a intercepta și urmări formațiunea rusească deasupra Mării Bering, o întindere de apă semnificativă din punct de vedere strategic, situată între estul Rusiei și vestul Alaskăi, legând Oceanul Arctic cu Pacificul de Nord.
SUA au vânat prin Alaska șase avioane rusești cu aeronave F-35 de 100.000.000$
Avioanele rusești identificate de Forțele Aeriene ale SUA au inclus două bombardiere strategice Tu-95 „Bear H”, aeronave cu rază lungă de acțiune concepute pentru misiuni de atac nuclear și convențional; un Tu-142 F/J, un avion de patrulare maritimă și de război antisubmarin derivat din platforma Tu-95; o aeronavă A-50 „Mainstay”, un aparat de avertizare timpurie și control (AEW&C) utilizat pentru supravegherea spațiului aerian și gestionarea luptelor și două avioane de vânătoare multirol Su-35 „Flanker-E”, cunoscute pentru agilitatea lor și echipate cu avionică avansată și o gamă largă de armament aer-aer și aer-sol.
Aceste aeronave au fost detectate de rețeaua de supraveghere a NORAD și interceptate de avioane F-35 decolate de la baze din Alaska. Deși detalii operaționale suplimentare rămân clasificate, interceptarea a urmat procedurile standard de apărare aeriană ale NORAD pentru a evalua și a răspunde oricărei amenințări potențiale care se apropie de spațiul aerian nord-american.
Citește și: În „bătălia” cu Rusia și China pentru Arctica, SUA redeschid o bază nordică închisă în 1993
Nu au intrat în spațiul aerian american
Avioanelea rusești au rămas în spațiul aerian internațional și nu a intrat în teritoriul suveran american sau canadian. NORAD a subliniat că, deși o astfel de activitate rusească în cadrul ADIZ din Alaska este de rutină, aceasta este monitorizată îndeaproape pentru a asigura securitatea Americii de Nord.
Citește și: Planul lui Trump pentru anexarea Groenlandei. Vrea să-i mituiască pe localnici cu 833 $/lunar
Pentru cei familiarizați cu conceptul, Zona de Identificare a Apărării Aeriene din Alaska (ADIZ) este un spațiu aerian desemnat dincolo de limitele teritoriale ale Statelor Unite în regiunea Alaska. Aceasta servește drept zonă tampon de securitate unde toate aeronavele trebuie să se identifice, să depună planuri de zbor și să mențină comunicarea radio cu controlul traficului aerian.
Radare și sateliți
Deși nu este spațiu aerian suveran, ADIZ este un element critic în detectarea timpurie a amenințărilor, permițând forțelor militare să răspundă înainte ca aeronavele neidentificate să ajungă la granițele naționale. Regiunea Mării Bering, unde a avut loc acest incident, este deosebit de strategică, deoarece se află între Rusia și Alaska și este frecvent utilizată pentru zboruri de patrulare și recunoaștere pe distanțe lungi.
NORAD, o organizație binațională de apărare între Statele Unite și Canada, este însărcinată cu avertizarea aerospațială, controlul aerospațial și avertizarea maritimă pentru America de Nord. Responsabilitățile sale în regiunile arctice și Alaskăi sunt îndeplinite printr-o rețea de sateliți, radare terestre și aeriene și avioane de vânătoare.
Aceste active permit NORAD să monitorizeze și să răspundă la potențialele amenințări cu viteză și precizie. Postura operațională standard a comandamentului, descrisă ca „întâlnirea prezenței cu prezența”, este concepută pentru a descuraja agresiunea și a demonstra pregătirea.