Recentele arestări din vămile româneşti, pentru şpăgi luate de lucrătorii de aici, ar putea să fie argument pentru Austria, care s-ar putea prevala de aceasta, ca să ne oprească în continuare intrarea în Schengen.
Dar care este reacţia unor demnitari europeni, care reprezintă România, în Parlamentul European?
Șpaga din vămile românești, argumentul Austriei
Rareș Bogdan a vorbit despre aderarea României la Spațiul Schengen, subiect pe ordinea de zi a Consiliului JAI. Europarlamentarul spune că acest lucru este necesar și România trebuie să se asigure că subiectul va fi discutat.
Pentru că, în cazul în care Austria va vota din nou împotrivă, atunci România poate acționa în judecată această țară, la CJUE, în caz contrar, această șansă fiind anulată.
De asemenea, Rareș Bogdan a spus că scandalul cu vameșii prinși cu mită nu va influența decizia țărilor europene, în această privință, pentru că „sunt situații care există și în țările europene, nu e România, din punctul ăsta de vedere, altfel”.
Citeşte şi: Speranțe pentru România la Schengen? Europarlamentarii, vot pentru desființarea dreptului de veto
„Acolo unde există bani mulți și trafic uriaș de marfă, există și un flagel, care poate fi de 0,1%, de 0,01% sau de 1%. Asta este”, a subliniat acesta, dând și exemple în acest sens.
Dar ce șanse are România, la Consiliul JAI din 4-5 decembrie? Ar trebui să rămână pe ordinea de zi acest subiect, cel al aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen?
Rareș Bogdan spune că "Spania, care deține președinția, a promis atât prin ministrul de Interne, cât și prin premierul Sanchez, tocmai validat din nou premier, că va pune pe ordinea de zi a Consiliului JAI, ultimul din acest an, subiectul aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen.
Citeşte şi: Eugen Tomac: „Spaţiul Schengen nu se desfiinţează. Există şansa ca România să adere”
Cred că România nu trebuie să ceară scoaterea de pe ordinea de zi, trebuie să facă presiuni, în continuare, pentru ca subiectul să fie pe ordinea de zi.
De asemenea, tot ceea ce înseamnă diplomație românească trebuie să își intensifice eforturile și să pună presiune cât mai mult, alături de Comisia Europeană, de președintele Consiliului European, Charles Michel, și de președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, care a venit cu noi declarații, în această săptămână, plus marile grupuri politice.
Pentru că în momentul ăsta este clar că doar Austria se opune. Și o face fără a avea justificare.
Singura rută
După cum știți, pe programul-pilot care este aplicat la granița României cu Serbia, granița de sud-vest, în momentul acesta este extrem de clar că a scăzut de 10 ori trecerea frontierei, prin zona Balcanilor de Est.
Balcanii de Vest sunt singura rută care asigură astăzi trecerea spre Europa Centrală, a imigranților din nordul Africii, așa că România este obligată să pună subiectul pe ordinea de zi.
Trebuie să pună presiune și să își prezinte șansele până în ultima clipă, pentru că, în cazul extrem în care Austria s-ar opune din nou, are șansa de a acționa în judecată Austria, la CJUE.
Altfel, această șansă este anulată".