Sistemele NASAMS care apără Washingtonul 24/7 ajung în Ucraina. Lituania „blindează” cerul Kievului

DE Daniel Toșa | Actualizat: 28.06.2023 - 12:46
NASAMS - Foto: Profimedia Images

Lituania cumpără două sisteme de apărare aeriană NASAMS pentru Ucraina în valoare de 9,8 milioane de euro şi le va livra în termen de trei luni, a anunţat miercuri Ministerul Apărării din această ţară.

SHARE

Lituania a reacţionat la o cerere urgentă a Ucrainei de a ajuta la întărirea apărării aeriene în faţa atacurilor ruseşti asupra unor obiective militare şi civile, a declarat ministerul lituanian.

Sistemele care apără Washingtonul 24/7 ajung în Ucraina

Norvegia va furniza echipamente de întreţinere pentru lansatoare ca parte a acordului.

"Achiziţionăm sisteme actualizate de lansatoare de rachete NASAMS, care sunt complet pregătite pentru ca armata ucraineană să le integreze în unităţile lor de control al focului, astfel încât să completeze şi să extindă sistemele NASAMS deja utilizate, donate de Norvegia şi SUA", a arătat ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anusauskas.

Lituania se va ocupa de livrarea sistemelor NASAMS către Ucraina şi va include în pachet o donaţie de 10 transportoare blindate pentru trupe M113.

Lituania şi producătorul norvegian Kongsberg Gruppen au semnat marţi contractul pentru sistemele de apărare aeriană, potrivit Reuters.

Cum este sistemul de apărare aeriană NASAMS

NASAMS (Sistemul național avansat de rachete sol-aer (National Advanced Surface-to-Air Missile System)) este primul sistem operațional de apărare antiaeriană la sol cu rază scurtă și medie de acțiune, centrat pe rețea, din lume.

Sistemul de apărare aeriană NASAMS - Foto: Profimedia Images

Sistemul de apărare aeriană NASAMS are o arhitectură centrată pe rețea, multiple angajamente simultane, capacități dincolo de raza vizuală (BVR), strâns integrate și adaptate la sistemul integrat de apărare aeriană și antirachetă (IAMD) al unei țări. Rețeaua NASAMS extinde zona apărată și sporește capacitatea totală de luptă a forțelor armate.

De la introducerea în Norvegia, NASAMS s-a aflat pe o cale de evoluție continuă. Actuala bază de clienți NASAMS este formată din douăsprezece (12) țări, clienți ai Forțelor Aeriene și ai Armatei combinate.

În total, cincisprezece (15) națiuni au achiziționat soluția de comandă și control KONGSBERG adaptată la cerințele lor.

Cele mai recente capabilități, care demonstrează calea de evoluție a NASAMS, sunt racheta cu rază de acțiune extinsă AMRAAM (AMRAAM ER) și AIM-9X-2. AMRAAM ER extinde în mod semnificativ volumul de angajare al NASAMS, în timp ce AIM-9X-2 este optimizat pentru distanțe mai scurte.

Adăugarea mai multor rachete dovedește flexibilitatea arhitecturii și capacitatea de a introduce noi capabilități pentru a contracara amenințările actuale și viitoare.

O unitate NASAMS standard are un design modular care cuprinde un post de comandă, FDC, un radar 3D activ Raytheon AN/MPQ-64F1 Sentinel, un senzor electro-optic și infraroșu pasiv și un număr de lansatoare de rachete cu rachete AMRAAM.

În mod normal, un număr de unități de foc NASAMS sunt conectate în rețea într-o rețea de comunicații "hard-realtime" concepută în mod unic pentru a asigura o latență minimă pe distanțe mari pentru o performanță maximă a sistemului, utilizând capacitățile unice ale rachetei AMRAAM.

NASAMS este, prin natura sa, un sistem extrem de mobil, proiectat cu accent pe flexibilitatea operațională pentru protecția bazelor aeriene, a porturilor maritime, a zonelor populate, a altor bunuri de mare valoare și a forțelor armatei.

NASAMS are o interoperabilitate dovedită cu unitățile de eșalon superior și cu sistemele cu rază de acțiune mai mare, precum Patriot. Proiectarea modulară permite organizarea forțelor operative orientate spre misiune a NASAMS, permițând operatorilor să maximizeze efectul componentelor și să adapteze sistemul la sarcină.

NASAMS protejează Washington DC 24 de ore din 24

NASAMS protejează Washington DC 24 de ore din 24, 7 zile din 7, din 2005, demonstrând o fiabilitate extremă și cu o disponibilitate foarte ridicată. NASAMS este proiectat pentru operațiuni în condiții artic, subtropicale și deșertice.

Sistemul de apărare aeriană NASAMS - Foto: Profimedia Images

NASAMS este un testat și testat pe teren, cu capacitatea de a proteja mai multe zone și bunuri de mare valoare separate de distanțe mari.

Puterea de foc fără precedent, cerințele reduse de personal, redundanța și flexibilitatea sunt caracteristici tipice ale NASAMS, permise de componentele relativ mici și agile care alcătuiesc sistemul.

Capacitatea NASAMS de a proteja active statice și mobile deschide pentru o gamă largă de roluri și misiuni.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te