E oficial. Rusia se retrage din tratatul global interzicere a testelor cu arme nucleare

DE Daniel Toșa | Actualizat: 25.10.2023 - 13:57
E oficial. Rusia se retrage din tratatul global interzicere a testelor cu arme nucleare - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Parlamentul rus a finalizat adoptarea unei legi care retrage ratificarea de către Moscova a tratatului global de interzicere a testelor cu arme nucleare, relatează Reuters.

SHARE

Camera superioară, Consiliul Federației, a aprobat legea cu 156 de voturi pentru și zero împotrivă, astăzi, după ce și camera inferioară, Duma, a adoptat-o în unanimitate. Aceasta va merge acum la Vladimir Putin pentru semnare.

E oficial. Rusia se retrage din tratatul global interzicere a testelor cu arme nucleare

Președintele rus îi îndemnase pe legislatori să facă această modificare pentru a "oglindi" poziția SUA, care a semnat, dar nu a ratificat niciodată Tratatul de interzicere totală a testelor nucleare (CTBT).

Rusia afirmă că nu va relua testele nucleare decât dacă Washingtonul o va face, dar experții în controlul armamentului sunt îngrijorați că se îndreaptă spre un test pe care Occidentul l-ar percepe ca pe o escaladare amenințătoare în contextul războiului din Ucraina. Ucraina a acuzat Rusia de intensificarea "șantajului nuclear".

Citește și: NATO a început exerciţii militare cu arme nucleare în Europa. Nave și bombardiere B-52, implicate

Deși nu a intrat niciodată în vigoare în mod oficial, CTBT a făcut din testarea nucleară un tabu - nicio țară, cu excepția Coreei de Nord, nu a efectuat un test care să implice o explozie nucleară în acest secol.

Cursa înarmării nucleare, la un pas să înceapă

Experții în controlul armelor spun că un test efectuat fie de Rusia, fie de SUA ar putea declanșa o nouă cursă a înarmării într-un moment de tensiune internațională acută, cu războaie care fac ravagii în Ucraina și în Orientul Mijlociu. Aceștia spun că dacă o țară ar face un test, probabil că și cealaltă ar face același lucru, iar alte țări, precum China, India și Pakistan, ar putea urma.

Citește și: "Cernobîlul zburător", testat cu succes de Putin. Racheta "invizibilă" nucleară a făcut 5 victime

CNN a publicat luna trecută imagini din satelit care arată că Rusia, SUA și China au construit în ultimii ani noi instalații la siturile lor de testare nucleară.

Departamentul de energie al SUA a declarat săptămâna trecută că a efectuat o explozie chimică la situl său de testare nucleară din Nevada "pentru a îmbunătăți capacitatea SUA de a detecta exploziile nucleare de mică putere din întreaga lume".

Vorbind în fața legislatorilor ruși înainte de votul de miercuri, ministrul adjunct de externe, Serghei Ryabkov, a declarat că explozia din Nevada a fost "fără îndoială un semnal politic".

"Așa cum a spus președintele nostru, trebuie să fim în alertă, iar dacă SUA se îndreaptă spre începerea testelor nucleare, va trebui să răspundem aici în același mod", a adăugat el, potrivit The Guardian.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te